Džino istorija

 

GBU 0004 3

Jau daug metų džinas yra vis labiau populiarėjantis alkoholinis gėrimas. Turbūt ir šie metai nebus išimtis. Tai grūdinis neutralus spiritas, kurio skonis praturtintas įvairiausiais vaisiais, žolelėmis, šaknimis, vaistažolėmis ir t. t. Jis yra ir populiariausia kokteilių sudedamoji dalis, nes jau prieš 50, 100 ir daugiau metų sukurti klasika tapę kokteiliai, tokie kaip Gin & Tonic, Dry Martini, Ramos Fizz, South Side, Tom Collins, Negroni, Hanky Panky, Last Word, Clover Club ir dar daug daug nepaminėtų...

Džino istorija siekia XVII a. pradžią. Tuomet jis buvo vartojamas kaip vaistas. Džino protėvis yra GENEVER‘is – olandiškas salyklinis spiritas, pagardintas kadagių uogomis. 1689 m. Olandijos karalius William Orange‘as (1650–1702) tampa Anglijos karaliumi, tad nenustebsite sužinoję, kad būtent jis pradėjo anglus mokyti gaminti šį gėrimą. 1751 m. džino gamyba buvo pradėta reglamentuoti įstatymais. Kai kurie iš jų, džino gamyboje, išliko nepakitę iki šių dienų.

1827 m. Aeneas Coffey’jus išranda nepertraukiamo distiliavimo aparatą. Jo dėka spiritas tapo švaresnis ir lengviau pagaminamas. Džino gamintojams daugiau nebereikėjo cukrumi slėpti nepageidaujamų nešvaraus spirito savybių.

1860 m. vis populiaresnis tampa London Dry (pavyzdžiui, Tanqueray) džinas. Taip jį pavadino, nes gamino pačiame Londone. Dry (sausas) dėl to, kad gamintojai reklamavo jį kaip nesaldintą. Šis spiritas buvo kur kas aukštesnės kokybės dėl savo švarumo, skoninių ir aromatinių savybių. Juo mėgavosi Viktorijos epochos damos arbatos vakarėliuose tiesiai iš grafinų.

XIX a. pabaigoje amerikietiška kokteilių mada pasiekė Europą. Kiekvieno didmiesčio prabangiausiuose viešbučiuose atsirado tuo metu madingiausi American Bar stiliaus barai, kuriuose kokteiliai užėmė ypatingą vietą. 1865 m. atidarytas CAFÉ ROYAL viešbutis, kuriame iki šiol yra autentiškas tų laikų baras, pavadintas Oscar Wild‘o vardu. 1898 m. American Bar atidarytas SAVOY viešbutyje Londone ir pirmasis baras Paryžiuje Harry‘s New York Bar (1911 m.), o 1898 m. Paryžiaus RITZ viešbučio baras, kuris šiandien pervadintas jį išgarsinusio rašytojo Ernesto Hemingway’aus vardu... jie visi dirba iki šiol.

Džino ir kokteilių kultūra pasaulyje plito. Didžiojoje Britanijoje tapo populiarūs vakarėliai, kuriuose svarbiausia buvo kokteiliai ir jų maišymas bei nepriekaištingos manieros.

XX a. antroje pusėje džinas užmirštamas. Visgi prieš pat 2000-uosius jis šlovingai sugrįžta, atnaujina susidomėjimą klasikiniais kokteiliais ir apskritai alkoholiais gėrimais, turinčiais savo išskirtinį skonį, istoriją ir charakterį.

World‘s 50 best bars – vienos iš trijų svarbiausių alkoholio industrijos institucijų (kitos dvi: Tales of The Cocktail ir San Francisko World Spirits Competition) 2016 m. ataskaitoje matome, kad Tanqueray džinas yra geriausiai parduodamas ir madingiausias tarp geriausių pasaulio barų lankytojų. Jam pirmą vietą skiria ir geriausi pasaulio barmenai.

Šiandien džinas su toniku neišvengiamai dominuojantis all day klasės kokteilis. Negalime nepaminėti ir garsiausių džino barų pasaulyje.

 MAKRO GIN Achterpaneel 1170x1428 bebuteliu good

The Old Bell baras Lankasterio mieste (Didžioji Britanija). 2015 m. jis buvo pripažintas daugiausiai džino rūšių turinčiu baru pasaulyje.

Bobby Gin baras Barselonoje (Ispanija). Šalis, kuri pagal džino pardavimą vienam gyventojui yra pirmaujanti. Čia rasite ir dūminių džinų.

Razmataz baras Amsterdame (Olandija), džino protėvio GENEVER tėvynėje.

Bathtub Gin baras New York‘e (JAV). Savo pavadinimu primenantis mums sauso įstatymo laikus, kai džinas buvo daromas tiesiog voniose.

Holborn Dining Room baras, taip pat Londone, kuriame rasite daugiau nei 400 džino rūšių ir net 27 skirtingus tonikus.

The Doce Gin Club baras Valensijoje (Ispanija) šiandien turi daugiau nei 518 džino rūšių, tad 2016-aisiais greičiausiai taps daugiausia džino rūšių turinčiu baru.

Ir tai tik lašas jūroje...

Tokie premium klasės džinai kaip Tanqueray atgaivino „nurašytą“ džino su toniku kokteilį. Ispanų dėka pasaulis atrado Copa formos taures, į kurias dedama labai daug ledo, todėl šiandien vertinami ir prabangūs barai, būtent jose patiekia džino su toniku kokteilius. Didelis kiekis ledo stipriai atšaldo gėrimą, todėl ledukai tirpsta lėtai ir neatskiedžia kokteilio vandeniu. Galime pasidžiaugti, kad jau ir Lietuvoje galima rasti restoranų ir barų, kuriuose yra išskirtinis džinų ir tonikų pasirinkimas. O kur dar kokteilių priedų pasirinkimo galimybės: uogos, citrusai, žolelės...     

 

Kaip iš bjauraus ančiuko išaugo gulbė, taip iš aukštoje, siauroje taurėje su pora ledukų, juodu šiaudeliu ir išspaustos citrinos gabalėliu išaugo GIN&TONIC – kokteilis, patiektas grakščioje Copa taurėje, su geru džinu, aukštos kokybės toniku, šviežiais papuošimais, pritaikytais specialiai tik to džino su toniku kombinacijai. Pavyzdžiui Tanqueray No 10, jis puikiai dera su Fever-Tree toniku ir greipfruto griežinėliu. Tai kokteilis, tinkantis bet kuriai progai, kaip aperityvas arba kokteilis po maisto. Penas akims, aromatas ir skonis. Štai ką atrandame Copa taurėje. Juk tai svarbiausia kokteiliuose – ar ne? O gal jums patinka ragauti džino koktelį taip, kaip Winston Churchill‘is gėrė Dry Martini? Gerai atšaldyto džino taurė rankoje ir tolumoje pastatytas vermuto butelis?

 

P. S. Įdomi informacija: daugiausia džino parduodama ne Didžiojoje Britanijoje, o Filipinuose. Iš tikrųjų, kadagio uogos visai nėra uogos, tai jų sėklos.

 

 

Prike kokteilių ekspertas

Robertas Janovskis