Kokteilių ABC

Alkoholiniai kokteiliai gali būti skirstomi pagal gaminimo būdą, gėrimo temperatūrą, ingredientus ar net taurės, kurioje patiekiami, tūrį. Vien pavadinimų gausoje nesunku pasiklysti, o ką jau kalbėti apie jų skonį! Tad jei baruose matyti angliški pavadinimai Jums nedaug tesako, siūlome trumpą kokteilių žodyną.

Pavadinimai ir mililitrai

Shots (vieno gurkšnio kokteiliai) – vienu gurkšniu išgeriami, 40–60 mililitrų talpos taurelėse patiekiami kokteiliai.
Short drinks (greitieji kokteiliai) – 50–120 mililitrų taurėse paprastai laukia nedidelis kokteilio kiekis, tačiau didelė alkoholio koncentracija.
Long drinks (lėtieji kokteiliai) – ilgiausiai geriami kokteiliai, kurių taurės talpa siekia nuo 120 iki 500 mililitrų.

Plaktas, grūstas ar maišytas?

Muddled (grūsti kokteiliai) – gaminant šio tipo kokteilius būtinas grūstuvas, nes sudėtyje yra vaisių ar stambaus cukraus.
Built (nemaišyti kokteiliai) – ingredientai pilami vienas po kito tiesiai į taurę, iš kurios bus geriamas kokteilis.
Layered (sluoksniuoti kokteiliai) – kokteiliai, kuriuose sluoksniai susidaro pilant lengvesnius gėrimus ant tirštesnių.
Frozen (šaldyti kokteiliai) – tirštos konsistencijos gėrimai, kurių pagrindą sudaro grūstas ledas.

Viską lemia sudėtis

Grogs (grogai) – šilti kokteiliai, kurių skonį kuria karštas saldintas vanduo, citrina ir alkoholis: romas, vyšnių brendis ar konjakas.
Sours (rūgštieji kokteiliai) – kokteiliai, kurių pagrindą sudaro citrinos, cukrus ir viskis arba burbonas.
Juleps (saldieji kokteiliai) – mėtomis kvepiantys kokteiliai, maišomi iš burbono, cukraus ir stambiai kapoto ledo. Burboną gali pakeisti škotiškas viskis, romas ar brendis.
Cobblers (saldūs likerio kokteiliai) – būtinas ingredientas čia yra vaisiai ir likeris, o gėrimai ruošiami ne plakant, bet pilant ingredientus tiesiai į taurę. Patiekiami su šiaudeliu ar ilgu šaukštu.
Coolers (vėsinantys kokteiliai) – šių ledinių kokteilių sudėtyje: apelsino arba citrinos žievelė, maža alkoholio koncentracija ir daug ledo kubelių.
Cups (taurėje patiekiami kokteiliai) – baltojo vyno, sidro ar likerio kokteiliai, patiekiami su stambiai supjaustytais ir gerai atšaldytais vaisiais, kurie atstoja ledo kubelius.
Fizzes (putojantys kokteiliai) – gaminami iš džino, maišomi su gazuotu vandeniu, citrinų sultimis, cukrumi ir kiaušinių baltymais.
Flips (kreminės tekstūros kokteiliai) – gaminami iš romo, čereso, desertinio vyno, cukraus ir kiaušinių trynių. Šio tipo kokteiliai paprastai patiekiami šilti, su cinamonu arba muskatais.