3 neįtikėtinos idėjos iš arbūzo

Saulės nubučiuotas arbūzas – tikras vasaros pranašas. Ir nors 92 procentus arbūzo sudaro vanduo, abejoti jo skoniu ir kulinarinėmis galimybėmis tikrai neverta. Karšta vasaros popietė – puiki proga atrasti netikėtų skonių derinių ir nustebinti svečius vaišėmis, paruoštomis iš šios vasara kvepiančios – ar galite tuo patikėti – uogos!

PIRMOJI IDĖJA: ROŽINIS KOKTEILIS AR GAIVUS ŠERBETAS?

Prisirpęs vidutinio dydžio arbūzas, vienos citrinų sultys, šiek tiek cukraus ir mėtos šakelė – tiek tereikia, kad sultingas vasaros pranašas virstų vėsinamai gardžiu kokteiliu. Neužmirškite ledukų! O sutrynę visus ingredientus iki vientisos masės ir palikę šaldymo kameroje kelioms valandoms, turėsite kupina dubenį gaivaus šerbeto. Kad šerbetas nesustingtų per stipriai, keletą kartų (kas valandą ar kiek dažniau) ištraukite ir pamaišykite šąlančią šerbeto masę, kol konsistencija taps maloniai tiršta, o tada... Žinoma, ragaukite! Su šviežiais vaisiais gaivu ir paprasta, o taurėje putojančio šampano – net ir labai ypatinga.

ANTROJI IDĖJA: GAIVI SRIUBA SU MĖTOMIS 

Ieškote idėjos pietums? Galbūt nustebsite sužinoję, kad arbūzas tinka ne vien desertams. Tikra tiesa – iš jo galima pasigaminti labai skanios šaltos sriubos. Kadangi vasara be šaltibarščių ar ispaniško gaspačo jau sunkiai įsivaizduojama, siūlome Jums gardžią alternatyvą. Rankiniu trintuvu sutrinkite pusę nedidelio arbūzo su dviem vidutinio dydžio pomidorais ir saujele mėtų. Netrinkite per ilgai – būsimoje sriuboje turi likti stambesnių arbūzo gabalėlių. Pagardinkite šaukštu agavų nektaro, šaukšteliu juodųjų pipirų, pora žiupsnelių druskos ir gerai išmaišykite. Atvėsinkite šaldytuve, o prieš tiekdami ant stalo papuoškite fetos trupiniais ir mėtos šakele.

TREČIOJI IDĖJA: ARBŪZINIAI BLYNELIAI

Sunku patikėti, bet arbūzą galima net kepti. Raudonėliu ir aliejumi pagardintos arbūzo riekelės ant kepsninės grotelių – puikus garnyras prie keptos žuvies. Sakysite per daug pikantiška? O štai išsikepti dailiai rausvų blynelių keptuvėje net labai rekomenduojame. Sumaišykite dvi stiklines arbūzo tyrės su stikline ryžių miltų. Jei masė per tiršta, įpilkite vandens, jei per skysta – įberkite dar miltų. Pagardinę keliais šaukšteliais rudojo cukraus, druska ir kardamono milteliais, uždenkite ir palikite valandai pastovėti. Kai masė subręs, samteliu pilkite ant įkaitinto aliejaus ir kepkite, kol blyneliai taps purūs, o jų kraštai dailiai apskrus. Labai gardu su klevų sirupu ar vaniliniais ledais!

IKI PATARIA: netikėkite mitais – nudžiūvusi arbūzo uodegėlė tikrai neparodo, kad šis yra prinokęs. Tai kaip išsirinkti gardžiausią? Apžiūrėkite jo spalvą: didelė balkšva dėmė viename šone – patikimas požymis, kad arbūzas dar neprinokęs. Ši dėmė turėtų būti kuo mažesnė.

SALOTOS SU ARBŪZU IR FETA

Prekių sąrašas:

Arbūzo 500g

Gražgarsčių 100g

Fetos 150g

Raudonojo svogūno 0,5

Juodųjų alyvuogių 60g

Balzaminio acto 3 v. š.

Alyvuogių aliejaus 4 v. š.

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminame

Arbūzo minkštimą ir fetą supjaustykite stambiais kubeliais. Pusžiedžiais susmulkinkite pusę raudonojo svogūno. Nuplautas gražgartes ir visus susmulkintus produktus dėkite į dubenį, suberkite nusausintas alyvuoges, apšlakstykite balzaminiu actu ir keliais šaukštais alyvuogių aliejaus. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir keliaukite ragauti į saulės nušviestą terasą su visa šeima!

ĮDOMU! Sodriai raudonų, švelniai rausvų, šampaninių ir net baltų – pasaulyje galima rasti arbūzų su pačių įvairiausių spalvų minkštimu.