Acto ABC

Šiais laikais acto rūšių pasirinkimas išties didelis – ir kiekviena jų verta vietos Jūsų virtuvės spintelėje. Pabandykime išsiaiškinti, kas yra actas, kodėl verta namie turėti bent kelias jo rūšis ir kaip sumaniai jį panaudoti virtuvėje.

Kas yra actas?

48Actas – tai vandeniu atskiesta acto rūgštis, susidariusi fermentacijos metu. Actas gaminamas iš įvairių produktų: vynuogių, obuolių, ryžių, grūdinių kultūrų. Tam tinka visi produktai, kuriuos galima fermentuoti. Acto stiprumas ant buteliukų nurodomas procentais – kuo procentas aukštesnis, tuo actas rūgštesnis. Daugiau nei 9 % actą prieš vartojant patartina atskiesti, kad nepakenktų burnos ir skrandžio gleivinei.
Dar palyginti neseniai lietuviams buvo pažįstamas tik paprastas maistinis actas, tačiau šiuo metu parduotuvėse acto rūšių asortimentas gana platus. Galima rinktis salsvesnį obuolių actą, tamsų ir tirštą balzaminį actą arba švelnų ryžių actą. O kur dar aromatingas vyno actas! Pasirinkimas didelis, todėl neprošal išsamiau susipažinti su skirtingomis acto rūšimis.

IKI pataria

Norėtumėte maistiniam actui suteikti papildomo skonio? Įdėkite į jį šviežių prieskoninių žolelių: peletrūnų, čiobrelių arba rozmarinų. Laikykite tamsioje vietoje. Žolelės suteiks actui malonaus skonio ir aromato, sušvelnins rūgštumą.

 

Acto rūšių įvairovė

49Vyno actas
Viena populiariausių acto rūšių. Parduotuvių lentynose galima rasti balto ir raudono vyno acto. Vyno actas yra gana švelnus, pasižymi mažesniu rūgštingumu nei mums įprastas maistinis actas. Tačiau jame esančios rūgšties pakanka, kad būtų galima šį actą naudoti marinuojant daržoves žiemai arba ruošiant gaivų salotų padažą. Naudokite balto vyno actą, jei nenorite pakeisti produktų spalvos, ir raudoną vyno actą tuo atveju, jei norite salotoms arba marinuojamoms daržovėms suteikti simpatišką rausvą atspalvį. Vyno actas taip pat tiks mėsai marinuoti: raudono vyno actas – kiaulienai ir jautienai, o balto vyno actas – paukštienai.

Balzaminis actas
Balzaminis actas – vyno acto pusbrolis, gaminamas iš vynuogių misos. Šis actas kilęs iš Italijos. Labiausiai vertinamas ir brangiausias actas gaminamas tradiciniu būdu Modenoje arba Emilijos Redžo regione. Jis žymimas geografine nuoroda ir pilstomas tik į specialius buteliukus. Balzaminis actas tipinę spalvą ir plačią skonių paletę įgija ilgą laiką brandinamas statinėse. Jo skonis intensyvus ir daugialypis. Platesniam pirkėjų ratui prieinamesnis balzaminis actas be geografinės nuorodos. Renkantis paprasto balzaminio acto buteliuką reikėtų atkreipti dėmesį į etiketę – geriausia rinktis tokį actą, kurio sudėtyje vynuogių misa įrašyta pirmu numeriu. Šlakelis balzaminio acto išryškins pomidorų salotų skonį, juo taip pat galima gardinti šviežias braškes, mocarelą, parmezaną. Balzaminio acto galima užlašinti ir ant keptos mėsos arba žuvies.

Obuolių actas
Iš obuolių, cukraus ir mielių gaminamas obuolių actas pasižymi vidutiniško intensyvumo rūgštumu, maloniu vaisišku aromatu ir gintarine spalva. Toks actas tinka daržovėms marinuoti ir salotų padažams gaminti. Obuolių actas geriausiai dera su vaisių arba kopūstų salotomis, taip pat įvairiais sūriais ir kiauliena. Obuolių acto netgi galima įlašinti į išvirtą sotų troškinį skoniui palengvinti ir paįvairinti.

Ryžių actas
Iš Azijos kilęs ryžių actas gaminamas iš fermentuotų ryžių. Ryžių actas įprastai skirstomas pagal kilmės šalį. Kiniškas actas yra truputį rūgštesnis, tuo tarpu japoniškas ryžių actas labai švelnus, ko gero pats švelniausias iš visų acto rūšių. Ryžių actą dėl jo švelnumo vertina tie, kas nemėgsta labai rūgštaus maisto. Ryžių actą galima naudoti gaminant čatnius, marinuojant daržoves ir žuvį, gaminant sušius. Salsvas ryžių actas taip pat naudojamas įvairiems padažams ir pagardams gaminti, nes jis neužgožia kitų ingredientų skonio. Tinka ryžių actas ir salotoms gardinti.

 

Actas virtuvėje

Nors actas dažniausiai naudojamas konservuojant daržoves arba plakant padažą salotoms, šį rūgšties suteikiantį ingredientą galima panaudoti ir išradingiau. Pavyzdžiui, gaminant žalios žuvies užkandį. Mėgstamos žuvies, pvz., menkės, skumbrės, filė susmulkinkite kubeliais, apšlakstykite vyno actu, įdėkite smulkinto česnako, pjaustytų rausvųjų svogūnų, įberkite šiek tiek druskos. Gerai išmaišykite ir palaikykite 3–6 val. Po to sumaišykite su smulkintais pomidorais ir petražolėmis, pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais ir patiekite su mėgstamais trapučiais.
Jei pasikvietėte svečių, pavaišinkite juos autentiškais sušiais. Pirmiausia pagal instrukciją ant pakelio išvirkite sušiams skirtus ryžius. Tuo tarpu prikaistuvyje įkaitinkite ryžių actą, cukrų ir druską. Maišykite, kol cukrus ir druska ištirps. Ryžiams išvirus pamažu pilkite dar karštą acto mišinį ant ryžių ir atsargiai maišykite, kita ranka vis vėduodami ryžius, kad šiek tiek atvėstų. Po to iš ryžių formuokite nedidelius pailgus gabalėlius, juos patepkite vasabiais ir ant viršaus dėkite virtas krevetes, lašišos arba tuno gabalėlius – tai vadinamieji nigiri sushi.
Actas tinka ir gėrimams skaninti. Štai iš vaisiškomis natomis pasižyminčio obuolių acto galima pagaminti gardų limonadą. Tiesiog ąsotyje sumaišykite citrinos sultis, porą šaukštų obuolių acto, tiek pat medaus arba klevų sirupo. Gautą mišinį praskieskite gazuotu vandeniu ir patiekite aukštose taurėse su ledukais. Savito charakterio gėrimui suteiks žiupsnelis maltų aitriųjų paprikų.
O štai su balzaminiu actu galima pasigaminti ir ledų desertą. Šviežias braškes supjaustykite ketvirčiais, sumaišykite su cukrumi, balzaminiu actu ir juodaisiais pipirais. Palaikykite apie pusvalandį, kad uogos įsigertų balzaminio acto skonio. Gautu mišiniu pagardinkite vanilinius ledus.

IKI pataria

Nors actas galioja neribotą laiką, jį svarbu tinkamai laikyti, kad neprarastų skoninių savybių. Geriausiai tam tinka tamsi, sausa ir vėsi virtuvės spintelė.

Turint tokį platų acto pasirinkimą, neverta apsiriboti tik vienos rūšies actu – geriau turėti kelis buteliukus, mat kiekvienos rūšies actas turi savą panaudojimą. Be to, actas galioja neribotą laiką – tai dar viena priežastis namie turėti bent po nedidelį skirtingų rūšių acto buteliuką.