Aštrūs linkėjimai iš kaimo

Užvenčio seniūnijoje, prie Ventos upės, yra nedidukas Dvarčiaus kaimas, kur jau du dešimtmečius įsikūręs Algimanto Vaupšo ūkis. Būtent čia auginami ir gaminami natūralūs kaimiški krienai.

Papasakokite apie savo ūkį: kur jis įsikūręs, kiek žmonių jame dirba?
Mūsų daržininkystėje ūkis buvo įregistruotas dar 1996 metais. Jis įsikūręs Dvarčiaus kaime – buvusio Smilgevičių dvaro vietoje. Šiuo metu tai didžiausias ūkis tik Dvarčiaus kaime, bet ir visame Kelmės rajone. Ūkyje kasdien sukasi 75 darbuotojai.

Ar seniai auginate krienus? Kokių dar gėrybių galima rasti Jūsų ūkyje?
Krienus auginame jau apie 10 metų. Be jų, mūsų ūkyje taip pat auga rabarbarai, burokėliai, morkos, kopūstai, krapai, bulvės, kviečiai ir kvietrugiai. Iš savo išauginto derliaus patys gaminame įvairią produkciją: raugintus kopūstus, raugintus agurkus, virtus burokėlius vakuuminėse pakuotėse ir stiklainiuose.

Krienai – gana nišinė kultūra. Ar Lietuvoje turite daug konkurentų?
Mano žiniomis, Lietuvoje yra keletas ūkininkų, auginančių krienus, tačiau užaugintą produkciją perdirbame tik mes. Didžiausi konkurentai mums – ne kiti ūkiai, o konservų fabrikai.

Krienai – „užsispyrusi“ kultūra, todėl norint užauginti gausų ir kokybišką derlių, reikia daug patirties.

Papasakokite, kaip krienai pasiekia IKI parduotuves ir galutinį pirkėją.
Kol pasiekia pirkėją, krienai nueina ilgą kelią: kasmet rudenį juos sodiname, dvejus metus leidžiame augti, o ankstyvą pavasarį iškasame, kad nepradėjo vegetuoti. Pavasario laukiame dar ir todėl, kad šiuo metų laiku krienai būna stipriausio skonio. Surinkus krienų derlių, jie nuplaunami, nuvalomi, sutarkuojami, sufasuojami į indelius ir tiekiami į IKI.

Kuo ypatingi lietuviški krienai? Kodėl naudinga juos valgyti?

Lietuviški krienai ypatingi tuo, kad užauga mūsų klimato sąlygose ir yra itin aštrūs. Tai tikrai vertas dėmesio lietuviškas produktas, ypač derantis prie mėsos patiekalų.

Laiku nuėmus derlių, krienus valgyti netgi labai naudinga – pavyzdžiui, norint apsisaugoti nuo slogos ar sustiprinti imuninę sistemą.

Ar lietuviai mėgsta krienus? Su kuo rekomenduojate juos patiekti?
Lietuviai dažnai renkasi krienus – gardina jais mėsos patiekalus ir virtus kiaušinius. Ne jų retai apsieina ir tradicinių švenčių stalas.

Ar savo produkcija vaišinate tik Lietuvos gyventojus? O gal lietuviški krienai keliauja ir po kitas pasaulio šalis?
Krienais vaišinu visus savo svečius – tai mūsų ūkio vizitinė kortelė. Iš užsienio trumpam sugrįžę lietuviai taip pat atgal parsiveža krienų, kaip lauktuvių iš Lietuvos. Mūsų ūkio krienai gerai žinomi Anglijoje, Airijoje, Norvegijoje. Iš užsienyje gyvenančių lietuvių dažnai sulaukiame skambučių ir padėkų, kad tebegaminame šį unikalų kaimišką produktą.
Algimantas Vaupsas krienai3

IKI PATARIA
Tarkuotų krienų skonis labai universalus – dera ir su rūkyta lašiša, ir su jautienos kepsniu. Beje, skanaudami su virtais kiaušiniais, rinkitės stipresnio skonio krienus, o prie veršienos ar vištienos – silpnesnius.