Atradimai virtuvėje – netikėti vaisių ir daržovių deriniai

Parduotuvėse atsiradus šviežių vaisių bei daržovių derliui pagaliau galime mėgautis išsiilgtais sezoniniais skoniais. O kad būtų įdomiau, kodėl neišbandžius naujų, netikėtų derinių? Pateikiame pluoštelį idėjų, įnešiančių į Jūsų virtuvę naujų vėjų.

 

Skirtingi skoniai ir tekstūros

44Kartais iš pirmo žvilgsnio nesuderinami produktai iš tiesų puikiai papildo vienas kitą, sukurdami stebėtinai gardų patiekalą. Štai kad ir braškės su špinatais – neįprastas duetas, dar prieš kelerius metus stebinęs valgytojus. Tačiau šie ingredientai puikiai dera kartu įvairiose salotose bei užkandžiuose. Jų dermės paslaptis – skonių ir tekstūrų skirtumas. Gaivi rūgštoka uoga puikiai papildo riešutus primenantį špinatų skonį, o kontrastuojančios produktų tekstūros patiekalui suteikia įvairovės. Derinant produktus svarbu atkreipti dėmesį ir į jų aromatą – panašiomis kvapų natomis pasižymintys ingredientai geriau dera tarpusavyje. Pavyzdžiui, gaminant vasariškas salotas galima derinti avietes ir pomidorus, nes abu produktai pasižymi gaiviu citrusus primenančiu aromatu. Perpratę pagrindinius ingredientų derinimo principus galėsite drąsiai eksperimentuoti virtuvėje ir svečius bei šeimyniškius stebinti stulbinamomis skonio improvizacijomis. Išnaudokite gausų vasaros vaisių ir daržovių derlių!

 

Stebinanti daržovių ir vaisių draugystė

02Pradėti galite nuo jau minėto aviečių ir pomidorų derinio. Šiuos ingredientus sieja ne tik ryški raudona spalva, bet ir citrusinės aromato natos ir maloni rūgštelė skonyje. Šį gaivų duetą galima papildyti traškiaisiais smidrais, suteiksiančiais patiekalui tekstūrinės įvairovės. Nulaužykite smidrų galus, apskuskite žievelę ir apvirkite daržoves sūdytame vandenyje. Pakaks kelių minučių, kad smidrai išliktų traškūs. Patiekite juos su avietėmis ir pomidorų skiltelėmis. Apšlakstykite alyvuogių aliejaus, acto, medaus ir garstyčių padažu.

Jei klasikinės Kaprio salotos, kuriose dera pomidorai, bazilikai ir mocarela, jau pabodo, papildykite jas šviežiais persikais arba nektarinais. Salsvi vaisiai išryškins natūralų sunokusių pomidorų saldumą, suteiks salotoms malonaus vanilę ir migdolus primenančio aromato ir paįvairins tekstūrą. Rinkitės tvirtesnius, nepernokusius vaisius. Visus ingredientus supjaustykite riekelėmis, gražiai išdėliokite lėkštėje ir apšlakstykite balzaminio acto padažu.

Persikai dera ir su ryškiaspalviais burokėliais. Gelsvas persikų minkštimas ir tamsraudoniai burokėliai lėkštėje atrodo labai gražiai. Išvirtus arba orkaitėje iškeptus jaunus burokėlius supjaustykite skiltelėmis. Tą patį padarykite su šviežiais persikais. Išdėliokite vaisius bei daržoves lėkštėje, ant viršaus uždėkite minkšto ožkų pieno sūrio, užberkite pakepintų kedrinių pinijų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Derinant persikus su burokėliais išryškėja natūralus abiejų produktų saldumas.

Gaminant salotas su ožkų pieno sūriu galima naudoti ir kitokius ingredientus, pvz., melionus, figas ir gražgarstes. Melionų gaiva atsveria intensyvų figų ir ožkų pieno sūrio skonį, o gražgarstės suteikia malonaus pipiriškumo. Melionus supjaustykite plonomis riekelėmis, figas supjaustykite skiltelėmis. Vaisius išdėliokite lėkštėje, patiekite su sūriu, gražgarstėmis ir, jei pageidaujate, vytinto kumpio riekelėmis. Užberkite šviežiai grūstų pipirų, užpilkite iš acto ir aliejaus pagaminto padažo.

Dar vienas gaivus derinys – apelsinai, svogūnai ir pankoliai. Iš šių produktų Italijoje gaminamos populiarios salotos. Pabandykite ir Jūs! Apelsino minkštimą sumaišykite su svogūnais, šiaudeliais pjaustytais pankoliais ir juodosiomis alyvuogėmis, kurios salsvam patiekalui suteiks sūrumo. Patiekite apšlakstę balzaminio acto padažu. Rinkitės rausvuosius arba baltuosius svogūnus – jie švelnesnio skonio, saldesni. Pankoliai pasižymi citrusų natomis, todėl šią daržovę galite derinti su įvairiais citrusiniais vaisiais ir patiekti su žuvies arba jūrų gėrybių patiekalais.

Tuo tarpu prie keptos mėsos tiks gaivus vasariškas garnyras iš kreminių avokadų ir gaivių rūgštokų slyvų. Avokadų minkštimą ir slyvas supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su smulkintais kalendrų lapeliais, citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ir, jei norite aštriau, smulkinta aitriąja paprika.

 

Daugiau nei salotos

Neįprasti daržovių ir vaisių deriniai tinka gaminant ne tik salotas. Štai iš anyžinėmis natomis pasižyminčių salierų gumbų galima pagaminti gardžią vasarišką sriubą. Salierus derinkite su švelniomis kriaušėmis ir aromatingu imbieru. Pastarasis sustiprina prieskonišką salierų ir kriaušių charakterį. Tiesiog nuluptą ir kubeliais supjaustytą salierą išvirkite sultinyje kartu su poru, gabalėliu imbiero, lauro lapais ir žiupsneliu čiobrelių. Išgriebę lauro lapus likusius ingredientus sutrinkite, kad išeitų tiršta sriuba. Prieš patiekdami įdėkite kubeliais pjaustytų kriaušių.

Neįprastą, bet labai maistingą desertą pagaminsite suderinę avokadus, mangus ir braškes. Uogos patiekalui suteiks gaivos ir malonios rūgštelės, mangai – subtilaus saldumo, o avokadai – kreminių riešutinių natų. Tiesiog supjaustykite visus ingredientus kubeliais (naudokite nepernokusius produktus) ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Tekstūrą paįvairinkite kepintomis migdolų drožlėmis. Jei norisi saldžiau, įpilkite vieną kitą šaukštelį skysto medaus.

Jei ieškote idėjų gaivinantiems gėrimams, pamėginkite vandenį paskaninti agurkais, ananasais ir granatais. Visi šie ingredientai pasižymi gaiviomis natomis. Granatų rūgštelė gėrimui suteiks gaivos, o sunokusio ananaso gabalėliai – švelnaus saldumo. Sudėkite į ąsotį granatų sėklytes, riekelėmis pjaustytus agurkus ir susmulkintą ananasą. Užpilkite paprastu arba gazuotu vandeniu. Jei norite, įmaišykite šiek tiek skysto medaus.

 

Gausus sezoninių vaisių ir daržovių derlius – puiki paskata eksperimentuoti virtuvėje. Derindami iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingredientus išlaisvinsite vaizduotę ir galėsite kaskart mėgautis ypatingais patiekalais.

Šios savaitės akcijos

Tik
0 29
Švieži lietuviški kopūstai akcija

Švieži lietuviški kopūstai

1 kg. Ir IKI EXPRESS
-41%
0 99 169
ROKIŠKIO sūris GOUDA akcija

ROKIŠKIO sūris GOUDA

200 g, 4,95 Eur/kg Ir IKI EXPRESS