Bulvių rūšys ir originalūs receptai

Lietuvoje auginama apie 60 skirtingų bulvių veislių. Kurios iš jų labiau tinka salotoms, o iš kurių geriau trinti košę? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus netrukus imsime ieškoti, o kol kas susiduriame su akivaizdžia tiesa: kad ir kurią veislę renkatės, bulvė visada išliks daržove, leidžiančia gaminti pačius įvairiausius patiekalus greitai, skaniai ir nebrangiai.

IKI idėjos greitai vakarienei:

Baltosios bulvės

Baltosios bulvės yra vienos krakmolingiausių. Todėl iš visų veislių jos kone labiausiai tinkamos trinti. Iš krakmolingų bulvių sutrinta košė bus puri ir vientisa, o naudojami prieskoniai į ją susigers geriau. Puikus būdas įsitikinti – pasigaminti česnakinės bulvių košės. Baltąsias bulves nuskuskite, išvirkite ir dar karštas sutrinkite, sumaišykite su svieste apkeptais česnakais, kietuoju sūriu ir įpilkite šlakelį šiltos grietinėlės. Mėgaukitės šia bulvių koše su kefyru – jis puikiai tinka prie bet kokių bulvių patiekalų.

IKI pataria

Kuo daugiau krakmolo yra bulvėse, tuo greičiau jos suverda. Krakmolingos bulvės tinka cepelinams, bulvių košei ar virtiniams. Taip pat iš jų puikiai išeina bulviniai rageliai ar bulvių plokštainis. O mišrainėms, apkepams ir salotoms geriau rinktis mažiau krakmolo turinčių veislių bulves – rausvąsias ar geltonąsias.  

Geltonosios bulvės 

Geltonosios bulvės – kur kas tvirtesnės ir ne taip greitai subyra, todėl labai tinka kepti orkaitėje. Veikiamos karščio, jos pasidengia traškia odele, o vidus maloniai suminkštėja. Ragaujant prie dar karštų aukso spalvos bulvių skiltelių itin tiks trintas mėtų (jas galite keisti šviežiomis kalendromis), aitriųjų paprikų, citrinų sulčių ir kapotų žemės riešutų padažas.

Keptos bulvės orkaitėje su majonezu

Vienas populiariausių ir mėgstamiausių garnyrų. Jį padaryti ypač paprasta: supjaustytas bulvių skilteles sumaišykite su majonezu, užberkite šiek tiek druskos ir nepagailėkite kmynų. Taip pat ypač tinka žiupsnelis rozmarino. Kepkite orkaitėje, kol apskrus. Mėgaukitės puikiu skoniu!  

Rausvosios bulvės

Rausvosios bulvės – drėgnos kreminės tekstūros bulvės išlieka tvirtos net ilgiau kepant ar verdant. Plonytės odelės galima neskusti, tik nuplauti – rausva jos spalva tikrai papuoš gaminamas salotas ir garnyrus. Karštoms salotoms virtas rausvąsias bulves derinkite su majonezu, garstyčiomis ir medumi. O panorėję jas galite dėti į salotas net ir termiškai neapdorotas.

Šviežių bulvių salotos

Sutarkuokite šviežias bulves ir morkas plonais šiaudeliais ir apšlakstykite keliais šaukštais šviežiai spaustų citrinos sulčių. Ant sviesto pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką, sukapokite šakelę krapų, petražolių ar kalendros. Viską sumaišę ir apšlakstę aliejumi, pasiruoškite maloniai nustebti.  

Topinambai  

Bulvinė saulėgrąža, žiemos kriaušė, arba topinambas – tai daugybe vardų vadinamas bulvėms giminingas augalas, kurio tėvynė yra Šiaurės Amerika. Skirtingai nei bulvių, prisikasti šių gražuolių galima nė nesulaukus lietuviško rudens – maistingus gumbus jis subrandina jau ankstyvą pavasarį. Topinambų gumbų skonis primena artišokus, tinka salotoms, sriuboms, troškiniams ir kotletams skaninti. Išvirti jie gali pakeisti bulves pačių įvairiausių patiekalų receptuose, o plonai supjaustyti, išdžiovinti ir sumalti – netgi virsti skania kava.  

Saldžiosios bulvės

Dar vienas bulvių porūšis – saldžiosios bulvės. Minkštos saldžiosios bulvės paruošimas – itin paprastas. Šios bulvės greitai suverda, todėl jomis galite gardinti įprastą bulvių košę – suteiksite malonaus saldumo ir ryškesnę spalvą. Šias bulves galima valgyti keptas, virtas ir troškintas, taip pat jas labai populiaru naudoti pyragams ir desertams. Receptai su saldžiosiomis bulvėmis – vieni gurmaniškiausių ir visada nustebinančių pasirinkimų.

Pikantiškas saldžiųjų bulvių garnyras

Prie mėsos patiekalų dera pikantiškas garnyras – saldžiosios bulvės, apkeptos klevų sirupe, meduje arba glazūruotos aromatingu citrinų sulčių, sviesto, druskos, cinamono ir rudojo cukraus mišiniu.

Įdomu

Daug kas painioja saldžiąsias bulves su batatais, tačiau batatai neturi nieko bendra su bulvėmis – jie auga tik Afrikoje ir, palyginus su saldžiosiomis bulvėmis, yra kur kas krakmolingesni ir sausesni.

Bulvių patiekalai smaližiams  

Saldžiųjų bulvių vafliai

Virtas saldžiąsias bulves galite paversti traškiais vafliais. Jas sutrinkite ir sumaišykite su miltais, kepimo milteliais, cukrumi bei vanile, įmuškite porą kiaušinių ir įpilkite ištirpinto sviesto. Viską gerai išsukę, gausite masę, kurią galėsite kepti vaflių keptuvėje, o iškepę skanauti su klevų sirupu ar vaniliniais ledais.

Citrininis bulvių pyragas

Žinoma, desertams gaminti tinka ne vien saldžiosios bulvės. Štai citrinomis kvepiančiam bulvių pyragui tiks bet kuri Jūsų mėgstama veislė. Virtas bulves sutrynę ir sumaišę su miltais, tirpintu sviestu, cukrumi bei citrinų sultimis, turėsite tirštą tešlą, kuri per gerą pusvalandį orkaitėje virs aromatingu pyragu.

Šokoladiniai bulvių triufeliai

O jei namuose turite krakmolingų bulvių, išvirkite jas su lupena, atšaldykite, nulupkite ir sumalkite mėsmale. Bulvių košę pagardinkite cukrumi, kapotais melisų lapais ir maltais migdolais. Įpilkite šiek tiek vandens ir nuolat maišydami kaitinkite, kol užvirs. Pavirkite kelias minutes, o kai atvės, suformuokite rutuliukus ir apliekite karštu juoduoju šokoladu – pasigaminsite saldžių bulvių košės triufelių.

Bulvių chalva

Iš bulvių galima pasigaminti chalvos: keptuvėje pakaitinkite 1 stiklinę pieno su tiek pat cukraus, kol virs tąsia karamele, tada sukrėskite 2 stiklines maltos virtų bulvių masės ir saujelę kokosų drožlių, nuolat maišydami įberkite kardamono ir įdėkite 4 šaukštus nesūdyto sviesto. Maišykite ir kaitinkite, kol masė ims sausėti. Tuomet sukrėskite ją į dubenį ir suspauskite. Atvėsusi ji taps nuostabaus skonio desertu.

Laiko ir gurmanų patikrinti deriniai

Bulvės + kitos daržovės. Salotų lėkštėje keptos bulvės ypač dera su šviežiais ridikėliais ir rūgščiais raugintais agurkais, apkepuose jos randa bendrą kalbą su aitriais svogūnais, o troškiniuose – su saldžiomis morkomis. Bulvės + žuvis. Virtos bulvės ir rūkyta žuvis – klasikinis derinys sočiai mišrainei. Sumalta žuvies filė ir trintos bulvės gali virsti puikia alternatyva mėsos faršui gaminant kotletus. O keptų bulvių skiltelių draugijos tikrai neatsisakys nei riebi sūdyta, nei kepta, nei garuose virta žuvis.
Bulvės + pieno produktai. Virtos bulvės puikiai dera su kefyru ar grietine, o kepant jų blynelius geriausiai tinka naminės varškės įdaras. Tokia draugija bulvėms ne tik skani, bet ir naudinga – rūgštūs pieno produktai padeda jas lengviau virškinti.  

IKI idėjos greitai vakarienei

Tikriausiai nerasite restorano, kuriame sultingi mėsos, žuvies ar kiti patiekalai būtų patiekiami be traškių, viduje minkštų, keptų bulvių skiltelių. Šis, iš pažiūros paprastas ir dažnas valgis gali tapti labai įvairiu, pikantišku ar net gurmanišku garnyru ar užkandžiu. Pateikiame 5 receptus, kaip paruošti saldžias bulves ar kitos rūšies bulves ir mėgautis greita, bet labai skania vakariene.

Bazinis paruošimas:

  1. Pasirinktas bulves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Sudėkite į skardą, sudėkite žemiau nurodytus prieskonius ir priedus.
  3. Kepkite 180 °C temperatūroje karts nuo karto skilteles apversdami.

Porcijos: 2 Laikas: 30 min.

 

SALDŽIOS BULVYTĖS

Jokio cukraus ar sirupo - saldžiosios bulvės savyje turi pakankamai saldumo, kad taptų išskirtinio skonio užkandžiu ar įdomiu garnyru aštriems, pikantiškiems patiekalams.

Ingredientai:saldzios bulves2

Saldžiosios bulvės (4 vnt.);
Jūros druska;
Šviežiai malti pipirai;
Alyvuogių aliejus;

Padažui: sumaišykite indelį jogurto su keliais šaukštais fetos sūrio.    

 

KLASIKINĖS BULVYTĖS

Skanu tai, kas paprasta - drąsiai gali sakyti mokantys pasirinkti tinkamus ingredientus. Bulvės ir kario prieskoniai - klasikinė pora, kurią dažniausiai sutiksite restoranuose.

Ingredientai:bulvytes fri3

Didelės bulvės (4 vnt.);
Tirpintas sviestas (1 valg. šaukšt.);
Kario milteliai (1 arbat. šaukšt.);

Padažui: sumaišykite šaukštelį Dižono garstyčių, šaukštelį medaus ir 5 šaukštelius majonezo.  

 

MEKSIKIETIŠKOS BULVYTĖS

Skaniai ir sočiai - traškios bulvytės konservuotų pupelių padaže puikiausiai tiks greitai vakarienei. Mėgstantys aštriau receptą gali papildyti Chalapos paprikų griežinėliais.  

Ingredientai:bulviu skilteles4

Didelės bulvės (4 vnt);
Smulkintas česnakas (1 skilt.);
Aitriosios papirkos milteliai (žiupsnelis);
Tarkuotas kietasis sūris (2 valg. šaukšt.);

Patarimas: sūrį užberkite pačioje kepimo pabaigoje.
Padažui: keptuvėje pašildykite pusę skardinės konservuotų pupelių pomidorų padaže.    

 

CITRININĖS BULVYTĖS

Reikia visiškai nedaug, kad paprasta kasdienė sodo bulvė virstų gurmanišku patiekalu: šiek tiek citrinos sulčių, kvapniojo rozmarino ir šaukšto itališko bazilikų pesto.

Ingredientai:skilteles su rozmarinu3

Didelės bulvės (4 vnt.);
Alyvuogių aliejus (3 valg. šaukšt.);
Citrinos sultys (1 vaisiaus);
Smulkintas rozmarinas (1 valg. šaukšt.)

Padažui: sumaišykite 1/3 puodelio graikiško jogurto ir du šaukštus bazilikų pesto.

 

SOČIOSIOS BULVYTĖS

Iš tiesų tai jau nebe garnyras, o visas patiekalas, kuriam sotumo suteikia traškūs šoninės gabalėliai ir dosni sauja gardžiai išsilydžiusio kietojo sūrio.

Ingredientai:bulvytes3

Didelės bulvės (4 vnt.);
Alyvuogių aliejus (3 valg. š.);
Česnakinė druska (žiupsnelis);
Rūkytos paprikos milteliai (žiupsnelis);
Smulkinta kepta šoninė (4 valg. šaukšt.);
Tarkuotas kietasis sūris (2 valg. šaukšt.)

Patarimas: iškepusias bulvytes sudėkite į lėkštę ir tik tada apibarstykite sūriu bei šonine.
Padažui: sumaišykite avokadą, pusę indelio grietinėlės ir šiek tiek citrinos sulčių.  

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau
BALTICOVO vištų kiaušiniai rudu lukštu Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau