Citrusiniai vaisiai - ką iš jų pagaminti?

Tropiniuose kraštuose prisirpę apelsinai yra ne oranžiniai, o žali. Oranžinę spalvą lemia saulės trūkumas.

Žiemos saulė – citrina

Žvarbaus ryto saulę gera pasitikti su saulėtu griežinėliu imbierinės arbatos puodelyje – karštas gėrimas su citrina ne tik labai skanu, bet ir naudinga, o ruošdami užtruksite vos kelias minutes: sutarkuotą imbiero šaknį užpilkite karštu vandeniu ar jau plikyta arbata, įmerkite šaukštelį medaus ir griežinėlį sultingos citrinos. Pietums išsivirkite žaliųjų brokolių, bolivinių balandų ir citrinos sulčių sriubos, o desertui pasigaminkite citrininės varškės. Nutarkuokite 3 citrinų žieveles ir išspauskite sultis, sumaišykite dubenyje su 3 kiaušiniais ir stikline cukraus. Ištirpinkite sviestą, supilkite į dubenį ir maišydami kaitinkite, kol masė taps kreminės konsistencijos. Paruoštą kremą naudokite kepdami pyragus, tepkite ant pusryčių skrebučio ar saldžių blynelių.

Citrusai Citrina2

Nė žingsnio be žaliosios citrinos

Padažai, marinatai, užpilai, pyragai, pyragaičiai ir kokteiliai – šiandien sunku rasti receptą, kurio sudėtinių dalių sąraše nebūtų žaliųjų citrinų. O mes siūlome pasigaminti vaiskiai žalių ledų iš žaliųjų citrinų ir kefyro: litrą pusriebio kefyro, stiklinę žaliųjų citrinų sulčių ir 300 g vanile kvepiančio cukraus (jei norite, galite pridėti šaldytų uogų) išplakite iki vientisos masės ir siųskite į šaldiklį. Mėgautis lediniu desertu galėsite jau po pusvalandžio!

Citrusai Zaliosios citrinos

Raudonieji apelsinai iš Sicilijos

Apelsinas – vaisius, kurį populiarumu lenkia tik obuoliai ir pomidorai. Nieko nuostabaus, juk apelsinmedžiai – vieni seniausių žmogaus auginamų vaismedžių. Įmantri raudonųjų apelsinų išvaizda žadina apetitą, o skonis – išties puikus. Pavyzdžiui, pasimėgaukite greitai paruošiamomis morkų ir Sicilijos apelsinų salotomis. 3 šiaudeliais sutarkuotos morkos, 2 dideli Sicilijos apelsinai, skiltelė česnako, po šaukštą medaus, garstyčių ir linų sėmenų aliejaus, žiupsnelis druskos ir cinamono – viską sumaišius ir apibarsčius skrudintomis sezamų sėklomis bus galima ragauti. Norisi saldžiau? Karštas vynas, cinamono lazdelė ir riekelė sultingo apelsino dar niekada nenuvylė.

Citrusai Raudonieji apelsinai

Sultingieji didieji greipfrutai

Lengviems žiemos priešpiečiams – didieji greipfrutai ir krevetės. Paragaukite: sultingą didįjį greipfrutą nulupkite taip, kad liktų tik minkštimas, griežinėliais supjaustykite nuluptą avokadą ir sumaišykite su špinatais bei lapinėmis salotomis, o ant viršaus išdėliokite apkeptas krevetes. Belieka pasiruošti padažo – pakaitinti žuvų padažą su cukrumi, juodųjų sezamų sėklomis ir užpilti ant salotų. Skanaus!

Citrusai Pomelo2

Mandarinas ar klementinas?

Ar žinote, kuo skiriasi įprastas mandarinas nuo kiek egzotiškiau skambančio klementino? Pastarasis yra kur kas saldesnis ir neturi sėklyčių. Būtent todėl labai tinka gaiviam žiemos desertui. Traškios klementinų skiltelės su šokoladu – gardėsis, kuriuo ne gėda papuošti šventinį stalą ir smagu pasmaguriauti prie puodelio kavos. Tereikia plataus puodo, stiklinės vandens ir tiek pat cukraus – gims sirupas, į kurį galėsite sumerkti nulupto klementino skilteles. Dar keliolika minučių pakaitinę ant silpnos ugnies išžvejokite klementinus iš puodo ir pusvalandžiui pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 140 laipsnių. Atvėsinę merkite į karštą šokoladą, palaukite, kol sustings, ir kvieskite svečius!

Citrusai Apelsinas

Didžiulį citrusinių vaisių asortimentą rasite IKI parduotuvių vaisių ir daržovių skyriuje.

Šios savaitės akcijos

Sveriami lietuviški pomidorai Akcija galioja nuo 2017.05.29 iki 2017.06.04
DVARO sūris Akcija galioja nuo 2017.05.29 iki 2017.06.04