Dar kvepiantis vasara

Visos šalies pasididžiavimas ir saldus malonumas smaguriams, gilios bitininkystės tradicijos bei nuo seno žinoma vertė – visa tai ir dar daugiau su meile pripildytuose stiklainiuose saugo lietuviškas medus.

Kuo vaišina lietuviškos pievos?

Pievų, kaip ir miško, medus yra surinktas iš įvairių augalų žiedų, todėl vadinamas polifloriniu“. Aromatu pievų medus primena ką tik nuskintų, žydinčių gėlių puokštę, o jo skonis yra maloniai švelnus. Įprastai pievų medus būna skaisčiai geltonos arba gelsvai rusvos spalvos, tačiau, pridėjus papildomų ingredientų (pavyzdžiui, spanguolių, šaltalankių ar cinamono), skanėstas įgyja visiškai naujų spalvų.
IKI pataria: Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 50-100 g medaus, šį kiekį suvalgant per 3-4 kartus.

Pienių ir kiaulpienių medus

Kiaulpienių medus Lietuvoje pasirodo ankstyvą pavasarį. Tai pirmasis bičių darbo rezultatas: aukso geltonumo ar net oranžinės spalvos, neįkyriai saldus, labai kvapnus ir tirštas.

Skaisčiai geltonas pienėmis kvepiantis medus – puikus cukraus sirupo pakaitalas. Drąsiai įmaišykite jo į namuose ruošiamą limonadą, pyrago tešlą ar salotų užpilą. Kiaulpienių medaus skonis primena švelnų klevų sirupą, todėl puikiai tinka pilti ant purių blynelių – sumaišytas su aguonomis ar kakavos milteliais jis taps nuostabiai tirštu padažu. O jei tokio nerandate bitynuose ar parduotuvių lentynose, nenusiminkite: pasigaminti panašaus medaus patiems visai nesudėtinga – tereikia sulaukti pavasario ir pirmųjų žiedų.

Saldūs linkėjimai iš miško

Poliflorinis miško medus dažniausiai būna tamsus (priklausomai nuo miško augalų), turintis daug mineralinių medžiagų. Žmogaus organizmui ypač naudingas spygliuočių lipčiaus medus – jį bitės gamina ne iš nektaro, o iš pumpuruose saugomų augalo sulčių. Šios rūšies medus ilgai išlieka skystos konsistencijos, todėl puikiai tinka gaminant padažus salotoms – išbandykite su virtomis bolivinių balandų kruopomis, garuose virta vištiena ar mangais.

Kai žydi liepos...

Liepų medus įprastai būna šviesus (geltonas, gelsvai žalias ar beveik baltas), labiausiai vertinamas dėl malonaus liepžiedžių kvapo bei vos juntamo kartoko skonio. Liepų medumi gardinkite iš tų pačių žiedų išvirtą arbatą, naminį kremą su desertiniu sūriu arba pasigaminkite maloniai saldaus lietuviško limonado: kilogramą nuplautų, nuluptų ir susmulkintų obuolių užpilkite dviem litrais vandens, užvirkite, atvėsinę gėrimą nukoškite ir įkrėskite dvi stiklines dar skysto liepų medaus.

Tamsus ir gurmaniškas

Sakoma, kad norint paragauti tikro lietuviško medaus, reikia važiuoti pas dzūkus – į Pietų Aukštaitiją, kurios smėlynuose puikiausiai dera grikiai. Žydintys grikių laukai vilioja aitriu aromatu, kaip ir iš jų suneštas medus – specifinio skonio bei sodrios karamelinės spalvos. Gurmaniško grikių žiedų medaus galite paskanauti ir IKI parduotuvėse: šio skanėsto stiklainiukai pažymėti IKI GOURMET etikete. Šaukštelis tiršto saldėsio su varškės sūriu ar šviežiais agurkais – vaikystę primenanti klasika, o gurmanams patiks pikantiškas grikių medaus ir avokado derinys. Paragaukite!

IKI pataria: Be daugybės natūralaus medaus rūšių, egzistuoja ir plaktas medus – visai kitoks, nei įprasta. Plakant suyra kristalai, todėl medus tampa baltas ir purus it kremas.