Daržovių šaldymas

Saulėta vasara ir ankstyvas ruduo - puikus metas pasirūpinti daržo gėrybių išsaugojimu žiemai. Būtent šaldymas yra vienas efektyviausių, patogiausių bei greičiausių būdų, padedančių išsaugoti daržovių skonį bei maistines savybes ilgesnį laiką.  Tam, kad daržovės būtų paruoštos tinkamai,  svarbu žinoti keletą gudrybių.

Daržovių paruošimas šaldymui

 Labai svarbu, kad pasirinktos daržovės būtų šviežios ir švariai nuplautos. Kai kurias daržoves galima šaldyti iškart, kitas patartina nuplikyti karštu vandeniu arba garais. Dažniausiai pakanka vos 3 – 4 minučių verdančiame vandenyje, kad būtų sustabdoma daržovėse esančių fermentų veikla, kuri sąlygoja skonio, išvaizdos, tekstūros bei maistinės vertės netekimą. Karštu vandeniu apdorotas daržoves belieka paskleisti ant padėklo ir atvėsusias užšaldyti. Tokios daržovės ilgiau išlaiko maistines medžiagas bei šviežią išvaizdą, o atšildžius ne taip greitai sutęžta.

850x4701Verta paminėti, jog kiekvienos daržovės paruošimas šaldymui šiek tiek skiriasi.  

  • Žiediniai kopūstai – išskirstomi žiedynais ir apverdami apie 2 min.
  • Briuselio kopūstai – perpjaunami perpus ir apverdami apie 4 min.
  • Brokoliai - išskirstomi žiedynais ir nuplikomi garais apie 5 min.
  • Cukinijos  supjaustomos norimo dydžio gabalėliais ir apverdamos apie 3 – 4 min.
  • Šparaginės pupelės apverdamos apie 3 min.
  • S850x471aldžiosios paprikos – gali būti šaldomos tiek žalios, tiek apvirtos apie 2 – 3 min.
  • Moliūgai – jų apvirti nereikia, gali būti šaldomi švieži.
  • Morkos – jei morkos mažytės, jas galima šaldyti nepjaustytas, tiesiog pakanka apvirti apie 5 min., jei morkos didelės – reikėtų jas supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir apvirti apie 5 – 6 min.
  • Gliaudyti žirniai – apverdami apie 1 – 2 min.
  • Kukurūzų burbuolės – supjaustomos mažesniais gabalėliais ir apverdamos apie 4 min.
  • Porai – apverdami apie 3 min.

Daržovės šaldomos porcijomis

850x4703Prieš šaldant daržoves svarbu apgalvoti, kokiems patiekalams planuojama jas naudoti, ir kiek tokių daržovių vienu kartu gali suvalgyti šeima. Geriau šaldyti mažesnėmis porcijomis, kurias būtų patogu sunaudoti iškart ištraukus iš šaldymo kameros, nes nesuvalgytų daržovių antrą kartą šaldyti nepatartina. Nuplautas ir, jei reikia, apvirtas daržoves, galima šaldyti tiek sveikas, tiek pjaustytas kubeliais, griežinėliais, šiaudeliais ar net tarkuotas. Taip paruoštas daržoves patogu naudoti iš karto, nereikia laukti, kol jos atšils. Taip pat labai patogu šaldyti įvairių daržovių rinkinius, iš kurių žiemos metu galima gaminti mėgstamus troškinius ar sriubas. Tokiems rinkiniams galima kurti pačius įvairiausius daržovių derinius!

Šaldymo indai

850x4706Plastiko maišeliai ar dėžutės su dangteliais turi būti skirtos naudoti esant žemai temperatūrai. Maišeliuose patogu šaldyti jau supjaustytas daržoves, o indeliuose tiek sveikas daržoves, tiek jų tyres. Nepamirškite, jog šaldymo metu produktų tūris didėja, todėl šaldant tyres plastikiniuose indeliuose, svarbu palikti šiek tiek vietos. Šaldant maišeliuose svarbu daržovių pridėti tiek, kad liktų kuo mažiau vietos orui, kadangi oras lėtina šalimo procesą. Sudėjus daržoves į šaldymo indus, nepamirškite ant jų užrašyti daržovių pavadinimo ir užšaldymo datos. Tai ypatingai aktualu, jei šaldote daržovių rinkinius, kuriuos vėliau naudosite troškiniams, sriuboms ar kitiems mėgstamiems patiekalams ruošti – padės nepasimesti šaldytų daržovių įvairovėje.

Šaldymo laikas ir atšildymas

Daržoves patartina šaldyti –18 laipsnių temperatūroje ir tokią temperatūrą išlaikyti viso šaldymo metu. Tokioje temperatūroje sustabdomas mikroorganizmų augimas, geriausiai išsaugoma maistinė daržovių vertė.  Šaldymo kameroje daržovės geriausia laikyti iki 12 mėnesių, t.y. nuo vieno iki kito derliaus. Nusprendus kažką gaminti iš šaldytų daržovių, geriau jų neatšildyti, o iškart dėti į puodą ar keptuvę. Jei tokios galimybės nėra, atšildyti reikėtų šaldytuve +2 - +5 laipsnių temperatūroje. Atšildant kambario temperatūroje, daržovės praranda ne tik savo šviežią išvaizdą, bet ir dalį vitaminų bei mineralinių medžiagų. Svarbu žinoti, jog daržovių antrą kartą užšaldyti nepatartina. Atšildytuose produktuose pagreitėja mikrobiologiniai procesai, jie tampa nesaugūs vartoti.

 

Žinodami šias gudrybes ir skyrę šiek tiek laiko, žiemą mėgausitės sveikomis bei maistingomis namuose ruoštomis daržovėmis!

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau
BALTICOVO vištų kiaušiniai rudu lukštu Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau