Tirštieji kokteiliai – vitaminų bomba

Prasidedant pavasariui parduotuves pasiekia pirmojo derliaus gėrybės. Tai puikus metas papildyti organizmą vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis, pasidžiaugti šviežių daržovių ir vaisių skoniu. Vienas būdų sumaniai ir skaniai sunaudoti šviežius vaisius bei daržoves – tirštieji kokteiliai. Jie tinka pusryčiams, lengvai vakarienei arba kaip užkandis po sporto.

 

Skanu ir be recepto1112198910168154.y2pZg2zHOf8kPB1h6Z9x height640

 

Tirštieji kokteiliai – tiesiog tobuli patiekalai. Jie gardūs, maistingi, labai greitai ir lengvai pagaminami. Be to, į juos galima sudėti pačius įvairiausius vaisius, uogas bei daržoves, taip sunaudojant galbūt šaldytuve užsilikusius produktus ir mažinant maisto atliekų kiekį. Tuo pačiu tai proga paeksperimentuoti, kaskart derinant vis kitokius ingredientus. O kad tirštieji kokteiliai visada išeitų ryškūs ir skanūs, patartina laikytis kelių taisyklių.

Tirštasis kokteilis tikrai bus gardus, jei 60 % ingredientų sudarys vaisiai bei uogos, o likusius 40 % – daržovės. Taip užtikrinsite, kad kokteilis bus maloniai saldus ir patrauklus akiai, tuo pačiu gausus vitaminų ir skaidulų. Tobulam tirštajam kokteiliui būtinas skystasis ingredientas, pavyzdžiui, pienas arba geriamasis jogurtas. Nevartojantieji pieno produktų jį gali keisti sultimis, augaliniu pienu arba kokosų vandeniu. Rekomenduojame išbandyti įvairius derinius ir išsirinkti patį mėgstamiausią. Kad ir kokį pieną bepasirinktumėte, naudokite nesaldintą. Geriau tirštąjį kokteilį pasaldinti medumi, klevų sirupu arba natūraliai saldžiais ingredientais: bananais, kriaušėmis arba datulėmis.

Kad kokteilis išeitų maloniai gaivus, patartina prieš plakant įberti kelis ledukus. Tačiau juos galima pakeisti šaldytais produktais, pvz., bananais arba vyšniomis be kauliukų. Naudojant šaldytus produktus kokteilis bus ne tik gaivus, bet ir tirštas. Jam sutirštinti taip pat galima naudoti mėgstamą natūralų riešutų sviestą.

Naudojant lapines daržoves, pavyzdžiui, špinatus, pirmiausia reikėtų juos sutrinti su pasirinktu skysčiu ir tik tada sudėti likusius ingredientus. Tuomet tirštasis kokteilis išeis glotnus, vientisos tekstūros.

Norėdami per pusryčius mėgautis tirštuoju kokteiliu, ryte užtruksite vos kelias minutes – tiek, kiek reikia ingredientams supjaustyti. Tačiau jei norisi sutaupyti laiko, ingredientus suruoškite iš vakaro, o atėjus rytui užpilkite pasirinktu skysčiu ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagamintą tirštąjį kokteilį galima suvartoti iš karto arba supylus į sandarų indą nusinešti į darbą – tebūnie tai gardus užkandis, padėsiantis įsikrauti energijos. Kokteilį laikykite vėsiai ir prieš vartodami suplakite.

 

Patarimas. Pasiruoškite šaldytų bananų. Sunokusius bananus nulupkite, supjaustykite panašaus storio riekelėmis ir išdėlioję skardoje įdėkite į šaldymo kamerą. Šaldytus bananų gabalėlius laikykite užspaudžiamame maišelyje.

 

 

Ypatingi priedai

 

Tirštieji kokteiliai skanūs ir vieni, tačiau juos galima papildyti pačiais įvairiausiais priedais, kurie paįvairins skonį, tekstūrą ir išvaizdą. Gamindami kokteilį įberkite vanilinio cukraus, malto cinamono, kakavos arba tarkuotų muskato riešutų. Imbieras suteiks malonų poskonį ir sušildys. O štai linų sėmenys ir ispaninių šalavijų sėklos padidins maistinę kokteilio vertę, suteiks jam dar daugiau tirštumo. Malonaus aromato ir tirštumo suteiks šaukštas tahinio – sezamų pastos.

Eksperimentuoti galima ir patiekiant tirštuosius kokteilius. Supilkite juos į dubenėlius, o ant viršaus išdėliokite priedus: uogas, vaisių gabalėlius, kepintus riešutus, kokosų drožles, skrudintus avižinius dribsnius. Taip tirštasis kokteilis virs ištaigingu pusryčių arba vakarienės patiekalu.

 

Kas dieną – vis naujas skonis1112198910168148.gojWQWKYv1rIYiXlOLm7 height640

 

Jei eksperimentuoti dar nedrąsu, galbūt įkvėpimo suteiks keli klasikiniai tirštųjų kokteilių receptai. Dabar – pats tinkamiausias metas juos išbandyti, nes parduotuves jau pasiekė šviežias pavasario derlius.

Mėlynės ir špinatai – gardus derinys. Šaldytas mėlynes, bananą ir šviežius špinatų lapelius sutrinkite iki vientisos masės drauge su pasirinktu pienu, šaukšteliu medaus arba klevų sirupo ir šaukštu maltų linų sėmenų. Patiekite papuošę mėlynėmis arba šilauogėmis. Jei norite gaivesnio skonio, kokteilį galite papildyti kiviais.

Šviežios sultingos morkytės – puikus pasirinkimas tirštajam kokteiliui. Pirmiausia smulkintas morkas užpilkite vandeniu ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet sudėkite smulkintą bananą (gali būti šaldytas), šiek tiek ananasų, gabalėlį šviežio imbiero ir žiupsnelį malto cinamono arba ciberžolių. Viską užpilkite mėgstamu pienu ir sutrinkite iki vientisos masės. Gardu ir spalvinga! Derinį galite papildyti šviežiais obuoliais.

 

 

Gražia spalva nustebins ir tirštasis kokteilis su mangais. Į plakiklį sudėkite gabalėliais pjaustytus mangus (galima naudoti šaldytus), susmulkintą nuluptą agurką, kelis šviežių mėtų lapelius, įpilkite mėgstamo pieno ir šlakelį žaliosios citrinos sulčių. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės agurkų bei mangų gaiva.

Žaliųjų citrinų sultys ir mėtos taip pat pagardins tirštąjį kokteilį su melionais ir daržovėmis. Kubeliais pjaustytus melionus, lapinius kopūstus ir brokolius sudėkite į plakiklį drauge su mėtų lapeliais, datulėmis ir keliais ledukais. Užpilkite žaliųjų citrinų sultimis ir kokosų vandeniu ir suplakite iki vientisos masės. Patiekite pagardinę smulkintais kepintais lazdynų riešutais.1112198910168156.S4tvUPJZvbekHBR9rqk0 height640

Dar viena daržovė, puikiai tinkanti tirštiesiems kokteiliams – salierų lapkočiai. Derinkite juos su špinatais, bananais ir luptomis smulkintomis kriaušėmis. Viską užpilkite mėgstamu pienu ir sutrinkite iki vientisos masės.

 

 

Ar žinojote? Kad galėtumėte mėgautis tirštaisiais kokteiliais, nebūtina namie turėti plakiklio ar virtuvinio kombaino – pakaks trintuvo. Sudėkite ingredientus į gilesnį dubenį ir pamažu sutrinkite trintuvu iki vientisos tekstūros.

 

Tirštieji kokteiliai – skanus ir paprastas būdas suvartoti daugiau vaisių ir daržovių. Keičiant ingredientus ir kokteilių priedus kaskart galima mėgautis vis kitais skoniais, todėl nebijokite eksperimentuoti.