Duona – šviežia ir kvapni

Seniai praėjo tie laikai, kai parduotuvių duonos lentynos apsiribojo vos kelių rūšių kepiniais. Dabar šiltų, traškių, kvepiančių duonų ir duonelių įvairovė tiesiog stulbinama – nuo tradicinės ruginės iki praturtintos daržovėmis bei sėklomis ar net sepijų rašalu. Susipažinkime su duona – jos rūšimis ir receptais - juk duona tinka ne tik sumuštiniams gaminti!

Duonos istorija

shutterstock 289658507Duoną žmonės kepa nuo neatmenamų laikų – nuo pat tada, kai iš miltų ir grūdų išmoko pagaminti tešlą. Pirmosios duonos buvo plokščios, panašios į pitą arba indišką duonelę naan. Vėliau pradėta kepti kildintą duoną, naudojant rūgimo savybių turinčius gėrimus, kaip paraugintos vynuogių sultys, arba paliekant tešlą, kad į ją patektų mielių iš oro.

Ilgainiui paplito natūralaus raugo duona, kuri kaskart būdavo užmaišoma panaudojant tešlą, atidėtą po paskutinio duonos kepimo. Vėliau, atradus ir geriau ištyrus mieles, pradėta kepti mielinė duona. Šio kepinio rūšį lėmė tam tikruose regionuose paplitusios grūdinės kultūros. Pavyzdžiui, Šiaurės Europoje – taigi, tuo pačiu ir Lietuvoje – geriau dera rugiai, todėl namuose tradiciškai kepdavo ruginę duoną. Tuo tarpu piečiau, pvz., Prancūzijoje ir Italijoje, dažniau kepdavo kvietinę duoną. Tokių kepinių žmonės nevengdavo papildyti kitokiais grūdais: miežiais, avižomis, soromis. Daugelyje kraštų duona iki šiol yra vienas populiariausių maisto produktų. Tebėra skiriamos mielinės ir natūralaus raugo duonos, dažnai pagardinamos įvairiomis sėklomis, riešutais, daržovėmis arba vaisiais.

 

Duona pasaulio virtuvėje

shutterstock 314528483Duoną kaip pagrindinį angliavandenių šaltinį nuo seno vartojo Europos, Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos gyventojai. Daugelis duonkepių kraštų turi savitas tradicijas.

Skandinavijoje ir Baltijos šalyse išliko paprotys valgyti ruginę duoną, pagardintą kmynais arba iškeptą iš pilno grūdo miltų. Salsva kvapni ruginė duona pasižymi tankia struktūra, todėl puikiai tinka įvairiems sumuštiniams. Italų duonos kepimo tradicija – ne ką kuklesnė. Meile maistui garsėjantys Apeninų pusiasalio gyventojai pasauliui padovanojo tokius kepinius kaip čiabata (gardi porėta kvietinė duona traškia plutele) ir fokačija – dažnai alyvuogėmis, česnakais arba rozmarinais paskaninta plokščia duonelė, valgoma kaip užkandis arba naudojama sumuštiniams gaminti. Tuo tarpu prancūziškas batonas – puikus įvairių troškinių ir sriubų palydovas. Ypač skanu batono riekeles patepti sviestu arba aliejumi, įtrinti česnako bei įvairių žolelių mišiniu ir pakepinti orkaitėje. Jei skubate, parduotuvėje rinkitės iš karto česnaku pagardintą prancūzišką batoną.

 

Kokią duoną rinktis?

shutterstock 298603877Geriausia pirkti šviežią, ką tik iškeptą duoną. Šiltas, kvapnus ir traškus kepinys, parsineštas namo, kaipmat sužadins apetitą. Gardiems ir maistingiems sumuštiniams pagaminti tiks įvairių rūšių duona. Ruginę derinkite su ryškesnio skonio priedais, pvz., rūkyta mėsa arba silke. Natūralus duonos salsvumas puikiai derės su intensyviu sūrumu.

Tuo tarpu kvietinė duona geriau derės su švelnesnio skonio ingredientais: vištiena, jautiena, lašiša, kiaušiniais, įvairiomis daržovėmis.  Grūdais ir sėklomis praturtinta duona – puikus pasirinkimas siekiant kuo vertingesnės mitybos. Norint skonio įvairovės, galima rinktis duoną su burokėliais, morkomis, daigintais rugiais arba obuoliais. Namiškius ir svečius tikrai nustebins kepiniai su sepijų rašalu. Apskrudinkite tokios tamsios duonos riekeles orkaitėje ir ant viršaus uždėkite smulkintų šviežių pomidorų, pagardintų bazilikais, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Panašių brusketų galima paruošti ir iš kitokios duonos, pvz, prancūziško batono arba čiabatos. Ant apskrudusių riekelių dėkite sūrio, vytintos mėsos, grybų arba įvairių daržovių. Alyvuogėmis pagardinta fokačija – taip pat puikus užkandis. Tiesiog supjaustykite šviežią kepinį gabalėliais ir patiekite su indeliu geros kokybės tyro alyvuogių aliejaus.

IKI pataria. Šviežią duoną geriausia suvartoti per parą, antraip ji sukietės. Jei visko suvalgyti nepavyksta, įdėkite duoną į sandarų maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.

 

Jei liko duonos

shutterstock 663723537Net nuo gardžiausios duonos dažnai lieka bent riekelė. Tačiau neskubėkite išmesti sužiedėjusios duonos! Ją taip pat galima prasmingai panaudoti. Žinoma, paprasčiausia sukietėjusią duoną sumalti ir paversti džiūvėsėliais, bet mes siūlome pasigaminti šį tą sotesnio, pvz., prancūzišką skrebutį. Pamirkykite kvietinės duonos riekes kiaušinių, grietinėlės, cukraus, cinamono ir vanilės ekstrakto plakinyje ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol dailiai apskrus. Jei norisi šventiškiau, aptepkite duonos riekes žemės riešutų sviesto ir bananų mišiniu, suvožkite, gautą sumuštinį pamirkykite kiaušinių plakinyje ir apkepinkite. Beje, prancūziškas skrebutis gali būti ir pikantiškas. Minkštą sviestą ir kelis ančiuvius šakute sutrinkite iki vientisos masės. Gautu mišiniu aptepkite grūdais arba sėklomis praturtintos duonos riekes, tarp jų įdėkite mėgstamo sūrio riekelių, išmirkykite kiaušinių plakinyje ir pakepinkite. Jei duonos liko daugiau, išsikepkite desertinio pudingo. Tiesiog aptepkite duonos riekes mėgstama uogiene, išdėliokite kepimo inde ir užpilkite pieno, grietinėlės ir kiaušinių plakiniu, pagardintu cukrumi ir vanile. Palaikykite apie pusvalandį, kad duona įmirktų, ir pašovę į 160 ºC orkaitę kepkite 45–50 min. Patiekite dar šiltą su vaniliniais ledais. Jei turite vakarykštės čiabatos, pasigaminkite neapolietiškų salotų. Tiesiog suplėšykite duoną kąsnio dydžio gabalėliais, sumaišykite su smulkintais vyšniniais pomidorais, plėšyta mocarela, smulkintais šviežiais bazilikais ir padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus bei balzaminio acto. Sudžiūvusi duona puikiai tiks ir itališkam troškiniui ribollita. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintas morkas, česnakus ir salierų lapkočius. Pakepinę įdėkite smulkintų pomidorų, išmaišykite ir užpilkite viską mėgstamu sultiniu. Kai skystis užvirs, sudėkite konservuotas pupeles ir prieskonius: čiobrelius, mairūnus, lauro lapus. Virkite ant nedidelės ugnies 40–50 min., po to išgriebkite prieskonius ir įmaišykite duoną kartu su alyvuogių aliejumi. Patiekite apibarstę parmezanu.

 

Šios savaitės akcijos

Smailieji kopūstai akcija Akcija galioja tik 2019.03.25-2019.03.31
Plačiau
Švieži agurkai akcija Akcija galioja tik 2019.03.25-2019.03.31
Plačiau