Džioviname derliaus gėrybes namie

Būdų išsaugoti gausų vasaros derlių yra ne vienas, tačiau džiovinimas – vienas paprasčiausių ir ekonomiškiausių. Džiovinti vaisiai ir daržovės užima mažai vietos, išsaugo visas maistingąsias medžiagas ir nepraranda natūralaus skonio. Be to, džiovintas gėrybes galima laikyti virtuvės spintelėje neribotą laiką – nereikia užimti nei šaldytuvo, nei šaldiklio vietos.

 

Pagrindinės taisyklės

darzovesVaisius, uogas, daržoves, grybus ir žoleles nesunku išdžiovinti namų sąlygomis net neturint elektrinės džiovyklės. Kad vasaros derlių išsaugoti būtų lengva ir paprasta, būtina žinoti kelias svarbias taisykles, pritaikomas įvairiems džiovinimo būdams. Jei nusprendėte džiovinti vaisius arba daržoves, rinkitės tik visiškai sunokusius produktus. Pernokę arba peraugę vaisiai ir daržovės praranda savo skonines savybes, juos sunkiau išdžiovinti. Rinkitės tvirtus ir sveikus produktus. Džiovinimui skirtus produktus pirmiausia nuplaukite ir visiškai nusausinkite – džiovinant papildoma drėgmė tik trukdys. Pašalinkite kotelius ir, jei reikia, sėklas. Daržoves ir vaisius supjaustykite plonomis panašaus dydžio riekelėmis – kuo plonesnės ir vienodesnio dydžio jos bus, tuo greičiau ir tolygiau išdžius produktai. Kai kurias daržoves, pvz., morkas, salierus, burokėlius, prieš džiovinant patartina nuplikyti verdančiu vandeniu arba trumpai apvirti – tuomet jos išsaugos gražią spalvą. Kad ir kur bedžiovintumėte – orkaitėje, gryname ore arba elektrinėje džiovyklėje, – produktus visada išdėliokite vienu sluoksniu, tarp gabalėlių palikdami tarpus. Išdžiūvusias gėrybes laikykite sandariuose stiklainiuose, popieriniuose arba medžiaginiuose maišeliuose sausoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Džiovintų produktų galiojimo laikas neribotas.

IKI pataria
Jei norite turėti namie džiovintų pomidorų, rinkitės slyvinius pomidorus storu minkštimu. Prieš džiovindami pomidorus supjaustykite per pusę arba skiltelėmis, išskobkite sėklas. Džiovintus pomidorus galite užpilti alyvuogių aliejumi. Jei norite jiems suteikti papildomo skonio, kartu įdėkite riekelėmis pjaustytų česnakų skiltelių ir rozmarinų šakelių.

 

Džioviname orkaitėje

Džiovinimas – puikus būdas išsaugoti gausų daržovių, vaisių ir grybų derlių žiemai. Pirmiausia paruoškite produktus džiovinimui – nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Jei reikia, apvirkite arba nuplikykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo vienu sluoksniu išdėliokite gabalėlius, nepamiršdami palikti tarpų. Skardą pašaukite į orkaitę, įšildytą iki 65 ºC, ir džiovinkite maždaug valandą. Po to gabalėlius apverskite ir palikite dar valandai. Jei praėjus dviem valandoms atrodys, kad produktai dar ne iki galo išdžiūvę, palaikykite ilgėliau, gabalėlius apversdami kas 30 min. Prieš sudėdami į stiklainius arba popierinius maišelius leiskite gabalėliams visiškai atvėsti. Jei turite didelę orkaitę, vienu metu galite pašauti daugiau nei vieną skardą. Tik nepamirškite tarp jų palikti tarpų, kad produktai išdžiūtų tolygiai. Jei viena orkaitės pusė kaitina smarkiau nei kita, nepamirškite reguliariai apsukti kepimo skardos. Jei viduje susidaro daug garų, patartina orkaitės dureles šiek tiek praverti, kad garai ištrūktų ir produktai greičiau išdžiūtų.

IKI pataria
Jei abejojate, ar produktai išdžiūvo, sudėkite juos į užsukamą stiklainį ir palaikykite parą. Jei vidinėje dangčio pusėje susikaups kondensatas, vadinasi, produktus dar reikėtų padžiovinti.

 

Džiovintos žolelės

zolelesJei vaisius, uogas ir daržoves patogiausia džiovinti orkaitėje, tai prieskonines žoleles galima džiovinti ir ore. Lengviausia išdžiovinti žoleles, kurių lapai tvirti ir aliejingi, pvz., rozmarinus, čiobrelius, šalavijus. Gležnesnes žoleles: bazilikus, mėtas, peletrūnus, petražoles, – reikėtų išdžiovinti kuo greičiau, kad neįsimestų pelėsis. Žoleles džiovinimui geriausia skinti ryte, nudžiūvus rasai. Džiovinimui geriausiai tinka žydėti dar nepradėjusios prieskoninės žolelės. Geriausia džiovinti esant sausiems ir šiltiems orams. Susiraskite namuose sausą užuovėją, apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių. Džiovinimui paruoštas žoleles suriškite nedideliais ryšeliais (storuose ryšeliuose žolelėms bus sunkiau išdžiūti) ir sukabinkite lapeliais žemyn. Ryšelius uždenkite popieriniais maišeliais arba marlės skiautėmis, kad apsaugotumėte nuo dulkių. Plastikinių maišelių geriau nenaudoti, nes juose kaupiasi drėgmė. Taip sukabintas žoleles palaikykite apie savaitę, vis patikrindami, ar jos tinkamai džiūsta. Išdžiūvusias žoleles galite sutrupinti rankomis ir suberti į sandarius indelius. Laikykite tamsioje, sausoje vietoje ir atminkite: džiovintų žolelių skonis labiau koncentruotas, todėl jų į patiekalus reikia dėti mažiau nei šviežių.
Žoleles taip pat galima džiovinti orkaitėje. Tiesiog įšildykite orkaitę iki žemiausios įmanomos temperatūros ir, palikę dureles praviras, džiovinkite, nuolat vartydami žoleles, kol visiškai išdžius.

 

Uogos

uogosDžiovintos uogos – skanus ir maistingas užkandis. Džiovinti galima įvairias uogas ir kaulavaisius: braškes, avietes, vyšnias, spanguoles ir t. t. Rinkitės tvirtas, bet sunokusias uogas ir pasistenkite jas kuo greičiau išdžiovinti, kad nepradėtų težti. Stambesnes uogas, pvz., braškes, galima supjaustyti plonomis riekelėmis arba ketvirčiais, kad greičiau išdžiūtų. Kaulavaisius, pvz., vyšnias arba abrikosus, išdarinėkite. Ruošdami uogas džiovinimui laikykitės tų pačių taisyklių kaip ir džiovindami daržoves arba vaisius – nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Greičiausiai ir geriausiai uogos išdžius orkaitėje – tereikia nustatyti 80–90 °C temperatūrą ir nuolat uogas vartyti. Skardą būtinai išklokite kepimo popieriumi, antraip daug cukraus turinčios uogos prikeps. Džiovinkite 2–3 val., po to palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Uogas galite palikti minkštokas, ne iki galo išdžiūvusias, tačiau atminkite, kad jos turės galiojimo laiką – geriau tokias uogas suvartoti per kelis mėnesius.

 

Jei šiemet sodas arba daržas bus kaip reta dosnus, užuot konservavę arba šaldę gėrybes, pabandykite jas sudžiovinti – sutaupysite vietos šaldytuve ir šaldiklyje ir galėsite visą žiemą mėgautis vasaros skoniais.