Egzotinių vaisių žinynas

Žiemą egzotiniai vaisiai – puikus vitaminų šaltinis. Pateikiame glaustą žinyną, supažindinsiantį su vaisiais iš tolimų kraštų, kur nestinga saulės ir šilumos.


Anonos

shutterstock 553592215Anonos – tai vidutinio dydžio vaisiai žalia luobele, baltu minkštimu ir juodomis sėklomis. Iš Centrinės Amerikos kilusios anonos laikui bėgant pradėtos auginti ir kitose atogrąžų šalyse. Šių vaisių minkštimas konsistencija primena bananą, o skoniu – pomidoro ir citrinos hibridą. Anonose gausu B grupės vitaminų, įvairių mineralų. Anonos valgomos vienos arba dedamos į tirštuosius kokteilius, saldainius, ledus. Gaivaus sorbeto pasigaminsite anonų minkštimą be sėklų išplakę su vandeniu, cukrumi ir šlakeliu žaliųjų citrinų sulčių. Gautą mišinį supilkite į šalčiui atsparų indą ir įdėkite į šaldiklį. Kas kelias valandas išimkite indą iš šaldiklio ir šakute suardykite ledo kristalus, kad sorbetas išeitų glotnus.


Gvajavos

shutterstock 612499112Gvajavos – vaisiai žalia rauplėta žievele ir rausvu arba baltu minkštimu. Jos auginamos daugelyje atogrąžų šalių. Vienų veislių gvajavos saldesnės, kitų – rūgštesnės. Tekstūra šie vaisiai primena kriaušes, o skoniu – braškes. Gvajavos gausios vitaminų A ir C. Kadangi šie vaisiai nėra labai saldūs, jų dažnai dedama į troškinius. Iš gvajavų taip pat spaudžiamos gaivios sultys. Šiuos vaisius skanu valgyti ir vienus – tiesiog išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite skiltelėmis ir patiekite su druskos, juodųjų pipirų ir maltų Kajeno paprikų mišiniu. Toks užkandis populiarus Azijoje ir Pietų Amerikoje.


Kaktusinės figos

shutterstock 729654889Šie forma kriaušes primenantys vaisiai auga ant opuncijų – tam tikros rūšies kaktusų. Iš Centrinės Amerikos kilęs augalas netruko paplisti ir kitose šilto, sauso klimato šalyse. Sausringuose kraštuose kaktusinės figos – puikus maisto šaltinis. Šie sultingi vaisiai dažniausiai pasižymi ryškiai rožiniu minkštimu ir gelsva arba rožine žievele, kurią prieš valgant būtina nulupti. Kaip ir priklauso dygliuoto augalo vaisiui, kaktusinės figos turi daug mažyčių spygliukų, todėl patartina jų neimti plikomis rankomis. Iš kaktusinių figų dažnai verdamos uogienės, spaudžiamos sultys, jų dedama į  troškinius. Skoniu šie vaisiai primena arbūzus, yra salsvi ir gaivūs. Vasariškos gaivos net giliausią viduržiemį padovanos salotos iš kaktusinių figų ir apelsinų. Vaisius nulupkite, minkštimą supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su šaukšteliu skysto medaus. Patiekite apibarstę smulkintais mėtų lapeliais.


Karambolos

shutterstock 765362530Auksaspalvės karambolos skerspjūvis primena žvaigždę, todėl šie vaisiai dažnai naudojami dekoruojant desertus. Pailgos grublėtos karambolos valgomos su visa žievele. Sunokę vaisiai būna traškūs, tvirti ir labai sultingi. Tekstūra jie primena vynuoges, o skoniu – kriaušės ir citrusinio vaisiaus hibridą. Karambolos pasižymi subtilia rūgštele ir vos pastebimu saldumu, todėl jos mielai naudojamos ne tik desertuose, bet ir pikantiškuose troškiniuose. Pamėginkite ir jūs – kitąkart gamindami aštrų meksikietišką troškinį su vištiena gaminimo pabaigoje įdėkite karambolos žvaigždučių. Jos ne tik papuoš patiekalą, bet ir paįvairins jo tekstūrą, suteiks malonios rūgštelės. O jei norisi saldžiau, patroškinkite karambolas su gvazdikėliais ir cukrumi.


Kertuočiai

shutterstock 422354869Kertuočiai, dar vadinami drakono vaisiais, išskiria nelygia ryškiai rožine žieve ir baltu arba rožiniu grūdėtu minkštimu. Šiuose kaktusų vaisiuose gausu vitamino C ir mineralų, tačiau nedaug kalorijų. Gaivus rūgštokas kertuočių skonis primena kivius. Juos galima valgyti šaukšteliu, tiesiog perpjovus per pusę. Margas kertuočio minkštimas, supjaustytas kubeliais arba išskobtas ledų šaukšteliu, tikrai papuoš vaisių salotų dubenį. Kertuočių galite įpjaustyti ir gamindami meksikietišką salsą – šių vaisių gaiva papildys aitriųjų paprikų kaitrą ir pomidorų rūgštumą. Tiesiog smulkiai sukapokite šiuos ingredientus, pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite su kepta mėsa arba kukurūzų traškučiais.


Kinkanai

shutterstock 521215102Kinkanai – nedideli apvalūs arba pailgi vaisiai, primenantys miniatiūrinius apelsinus. Iš Azijos kilę kinkanai valgomi su žieve, pasižyminčia salsvu skoniu. Tuo tarpu minkštimas yra rūgštokas. Baltos sėklos, panašiai kaip apelsinų, yra karstelėjusios, todėl jas prieš valgant patariama išimti. Kinkanai turi daug vitaminų ir mineralų. Taivane iš šių vaisių gaminama arbata, gelbėjanti nuo peršalimo ir kosulio. Nuplautus ir susmulkintus kinkanus be sėklų sudėkite į prikaistuvį, užpilkite cukrumi bei keliais šaukštais skysto medaus. Kaitinkite, kol cukrus išsilydys ir visa masė ims kunkuliuoti. Šiek tiek praskieskite vandeniu ir pakaitinkite dar kelias minutes, kol išeis tirštas marmeladas. Pravėsusį sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve. Užsinorėję arbatos tiesiog užpilkite porą šaukštelių kinkanų marmelado karštu vandeniu ir išmaišykite.


Ličiai

shutterstock 478007731Ličiai – tai uogas primenantys vaisiai kietoka rausva gruoblėta žievele, balkšvu minkštimu ir tamsiomis sėklomis. Konservuojami ličiai praranda malonų aromatą, todėl šie vaisiai dažniau valgomi švieži. Prinokusio ličio žievelė atsiskiria lengvai – pakanka ją trūktelėti pirštais. Ličių sėklos turi kenksmingų medžiagų, todėl patartina prieš valgant minkštimą jas išimti. Minkštimas tekstūra primena vynuogę, tačiau yra saldesnis ir dažnai sultingesnis. Ličiai dažnai naudojami desertuose, iš jų verdami džemai. Tinka šie vaisiai ir gaminant gaiviuosius gėrimus, pavyzdžiui, naminį limonadą. Tiesiog sutrinkite ličių minkštimą iki vientisos masės, sumaišykite su citrinų sultimis, cukrumi ir vandeniu. Jei norite skaidraus limonado, gautą mišinį perkoškite. Patiekite su ledukais, mėtų šakelėmis ir citrinų riekelėmis.


Papajos

shutterstock 387688864Papajos – stambūs kriaušės formos vaisiai su gelsvai oranžine luobele, ryškiai oranžiniu minkštimu ir smulkiomis juodomis sėklytėmis. Papajose gausu vitaminų ir mineralų. Kvapnus šių vaisių minkštimas dažniausiai valgomas šviežias, kartais tiesiai iš luobelės. Sėklytes taip pat galima vartoti, jos pasižymi aitriu skoniu. Papajų dedama į tirštuosius kokteilius, įvairius desertus. Nesunokusiomis papajomis gardinami pikantiški troškiniai. Šiuose vaisiuose gausu pektino, todėl jie tinka džemams ir marmeladams gaminti. Pradžiuginkite artimuosius naminiu papajų marmeladu! Papajų minkštimą sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol mišinys ims tirštėti. Jei norite, galite įmaišyti kelias pjaustytas žaliąsias citrinas. Jos marmeladui suteiks malonios rūgštelės.


Pasifloros

shutterstock 736804379Pasifloros – tai nedidelės geltonos arba tamsiai violetinės uogos, kurių viduje slypi kvapnus sultingas minkštimas su daug sėklyčių. Iš Pietų Amerikos kilusios pasifloros dabar auginamos daugelyje atogrąžų kraštų. Pasifloros salsvai rūgščios, skoniu šiek tiek primena kivius arba ananasus. Dažniausiai jos valgomos šviežios. Dėl gaivaus skonio, išskirtinio aromato ir ryškiai geltonos spalvos pasifloros mielai naudojamos desertuose. Pabandykite ir jūs svečius pradžiuginti egzotiniu desertu. Tiesiog išplakite grietinėlę iki standžių putų, įmaišykite į ją morengų ir sudėkite į desertines taures, sluoksniuodami su pasiflorų minkštimu.


Rambutanai

shutterstock 498639778Rambutanai – raudoni slyvos dydžio vaisiai, padengti gauruota luobele. Po ja slypi balkšvas minkštimas su minkšta ruda sėkla. Sėkla taip pat valgoma – tiek žalia, tiek apdorota termiškai. Rambutanuose nedaug kalorijų, tačiau yra nemažai kalio ir kalcio, vitamino C. Skoniu ir tekstūra vynuoges primenantys vaisiai pasižymi maloniu salsvu aromatu ir gaivia rūgštele. Dažniausiai jie vartojami švieži, bet iš rambutanų taip pat gaminami desertai, įvairūs gėrimai. Vaišių stalą paįvairinsite patiekę išlukštentų rambutanų su vytinto kumpio gabalėliais – tai bus gaivus ir neįprastas užkandis.


Stambiavaisės basovijos (tamarilai)

shutterstock 615368574Tamarilai – nedideli pomidorus primenantys vaisiai geltona arba tamsiai raudona luobele. Geltoni tamarilai yra saldesni, skoniu primena mangus arba persikus. Tuo tarpu raudoni tamarilai yra rūgštesni, todėl jų dažnai dedama į troškinius vietoje pomidorų. Šie vaisiai – puikus vitamino C ir magnio šaltinis. Iš tamarilų verdami kompotai, jų dedama į įvairius kepinius. Pamėginkite pasidaryti skrebučių su tamarilais. Ant skrudintos duonos užtepkite šiek tiek sviesto ir tamarilų minkštimo. Atsargiai – odelė karstelėjusi, todėl jos patartina nevalgyti.


IKI pataria

Egzotinių vaisių mūsų parduotuvėse atsiranda vis daugiau. Tikimės, kad šis žinynas padės geriau pažinti dar neįprastas gėrybes.

Norint mėgautis pačiais sultingiausiais, kvapniausiais ir minkščiausiais vaisiais, juos reikia panokinti. Kad tai įvyktų greičiau, įdėkite vaisių į popierinį maišelį kartu su bananu arba keliais obuoliais. Arba panardinkite jį į nevirtas ryžių kruopas ir uždenkite. Vaisius turėtų sunokti per 2–3 dienas.