Fondiu: dalytis gera

Fondiu – sotus ir šildantis patiekalas, kurio pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio fondu (ištirpęs). Valgant fondiu, priklausomai nuo jo tipo, maisto gabalėliai mirkomi lydytame sūryje, šokolade, aliejuje arba sultinyje. Svarbiausia fondiu ypatybė – valgymas drauge iš bendro puodo, tad ypač tinka romantiškam vakarui ar draugų susibūrimuose.


Sūrio fondiu

shutterstock 557038468Bene populiariausias ir geriausiai žinomas yra sūrio fondiu. Šis patiekalas pasaulyje paplito XX a. viduryje, nors šveicarai, fondiu laikantys nacionaliniu valgiu, lydytame sūryje mirkomais duonos arba virtų bulvių gabalėliais mėgaujasi nuo dar ankstesnių laikų.

Jei norite namie pasigaminti sūrio fondiu, pirmiausia pasirūpinkite pagrindiniu ingredientu – sūriu. Fondiu gamybai patartina rinktis šveicarišką, prancūzišką arba itališką sūrį: griujerą, ementalį, rakletą, kontė arba minkštą vašreną (vacherin). Geriausia derinti kelis skirtingus sūrius - ryškesnio skonio sūrį, pavyzdžiui, griujerą, su švelnesniu, neutralesnio skonio vašrenu.

Prieš gaminant fondiu, sūrį patartina susmulkinti ir palaikyti kambario temperatūroje. Sodriam sūrio skoniui atsverti reikalingas rūgštus ingredientas - šlakelis citrinos sulčių. Kad fondiu išliktų vientisas, t. y., kad sūryje esantys riebalai neatsiskirtų nuo baltymų, rekomenduojama į fondiu masę įdėti šiek tiek krakmolo. Krakmolą įmaišykite į citrinos sultis ir kartu su sūriu pakaitinkite puode ant mažiausios kaitros nuolat maišydami, kol sūris ištirps. Sūrio fondiu masę galite pagardinti grūstais baltaisiais pipirais. Patiekite su duonos arba virtų bulvių gabalėliais. Greta tiks ir traškios salotos, vynuogės arba alyvuogės.


Aliejaus fondiu

shutterstock 667550107Aliejaus fondiu valgomas šiek tiek kitaip nei sūrio. Čia iki 190 °C įkaitintame aliejuje dažniausiai verdami mėsos gabalėliai, tačiau galima naudoti ir žuvį, jūros gėrybes ar sezonines daržoves. Išvirti gabalėliai vėliau gali būti mirkomi įvairiuose padažuose - sojų, pomidorų, majonezo, garstyčių ir kt.

Gaminant šį fondiu geriausia rinktis aliejų, pasižymintį aukšta degimo temperatūra, pavyzdžiui, rapsų arba saulėgrąžų. Pasirinktus produktus patartina supjaustyti plonai, kad jie greičiau išvirtų. Jautienai, avienai ar vištienai išvirti vidutiniškai pakaks maždaug 1 min. Tuo tarpu kiaulienos gabalėliai išvirs per porą minučių.

IKI pataria. Atminkite, jog prieš verdant mėsą, ją būtina nusausinti, kad karštas aliejus nepradėtų taškytis.


Sultinio fondiu

shutterstock 197677130Jei nenorite naudoti aliejaus, mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, daržovių ir net grybų gabalėlius galite virti sultinyje. Tam tiks tradicinis jautienos, vištienos arba daržovių sultinys. Galite naudoti naminį arba pirktinį sultinį. Jei norite įdomesnio skonio, į sultinį įdėkite mėgstamų prieskonių. Rozmarinų, peletrūnų, lauro lapų ir čiobrelių puokštė nukels į Viduržemio jūros kraštus, o cinamono lazdelės, žvaigždiniai anyžiai, gvazdikėliai, imbieras ir česnakai suteiks sultiniui Tolimųjų Rytų motyvų. Nusprendę gaminti sultinio fondiu, pasirinktų produktų gabalėlius supjaustykite smulkiai, kad jie greičiau išvirtų. Tam tiks įvairi mėsa, jūrų gėrybės, sezoninės daržovės, grybai.


Šokolado fondiu

shutterstock 330983834Saldusis šokolado fondiu – tobulas desertas romantiškam vakarui. Į šokolado fondiu galima merkti įvairiausius skanumynus – vaisius (braškes, bananus, ananasus, obuolius, melionus), uogas, biskvito gabalėlius, sausainius, minkštus zefyrus, taip pat varškės sūrį.

Gaminant šokolado fondiu svarbu pasirinkti kokybišką, gerai besilydantį šokoladą. Jis gali būti koks tik nori – juodasis, pieniškas arba baltas. Taip pat galite išbandyti ir visų minėtų šokolado rūšių mišinį! Gaminant šokoladinį fondiu puode ant nedidelės kaitros arba virš karšto vandens vonelės išlydomas šokoladas ir įmaišoma grietinėlė. Kad nebūtų per saldu, gauta masė pagardinama žiupsneliu druskos. Į šokolado masę galima dėti ir kitokių priedų - cinamono, maltos aitriosios paprikos, mėgstamo likerio.

IKI pataria. Grietinėlę pakeitus kokosų pienu, šokoladinis fondiu taps lengvesnis ir maloniai pakvips egzotika.

Mėgaudamiesi fondiu neabejotinai praleisite jaukų vakarą kartu. Nesvarbu, kurį fondiu pasirinktumėte, atminkite: jei savo gabalėlį sūryje, sultinyje ar šokolade pameta vyras, jis privalo visus pavaišinti gėrimais, jei gabalėlį pameta moteris, ji sėdinčiuosius greta apdalina bučiniais. Tokios šveicariškos fondiu valgymo taisyklės!