Gaivūs ir spalvingi garnyrai Velykų vaišėms

 

Velykos – puiki proga nukrauti šventinį stalą gaiviais ir pavasariškais valgiais. Dažnai ruošiant vaišes pagrindinis dėmesys atitenka šventiniam kepsniui, o garnyras tarytum lieka nuošalyje. Raginame išnaudoti šviežias pavasario daržoves ir svečius nudžiuginti spalvingais garnyrais.

 

Žydintis vaišių stalas

02

 

Jei turite nedaug laiko Velykų valgiams paruošti, bet norėtumėte sulaukti nuostabos šūksnių iš svečių, pavaišinkite juos salotomis su gėlių žiedais. Tai paprastas, bet efektingas garnyras, tobulai tinkantis Velykų stalui. Visų geriausia tai, kad tokioms salotoms pagaminti nereikalingas receptas. Tiesiog suderinkite mėgstamas lapines salotas ir kitus žalumynus, pavyzdžiui, špinatus arba sult

 enes, su gėlių žiedais. Salotoms galima naudoti pelargonijų, nasturtų, medetkų, žibučių, našlaičių, jazminų ir net pienių žiedus. Geriausia rinktis ekologiškai užaugintas, kruopščiai nuplautas ir nusausintas gėles. Gėlių žiedai salotoms suteiks ne tik spalvų, bet ir šiek tiek skonio: saldumo, aitrumo ar net rūgštumo. Į salotas su gėlėmis puikiai tiks ir plonai pjaustytas saldusis svogūnas. Jei tokio neturite, labai plonai supjaustykite rausvąjį svogūną ir nuplikykite verdančiu vandeniu – tuomet svogūnas bus švelnesnio skonio. Salotoms su gėlėmis naudokite labai lengvą, gaivų padažą, o jį pilkite tik prieš pat patiekdami garnyrą, antraip salo tos ir gėlės praras apetitišką išvaizdą.

 

Patarimas. Nebūtina pirkti salotų ir gėlių žiedų atskirai – parduotuvėse ieškokite gatavų mišinių su gėlėmis. Juose ingredientai jau būna nuplauti ir nusausinti, todėl pakaks viską sudėti į dailų dubenį ir prieš patiekiant apšlakstyti padažu.

 

Žalia žalia kur dairais

04

 

Be gėlių, ant Velykų stalo taip pat įspūdingai atrodo ryškiai žalios daržovės – tikras pavasario pranašas. Jei ketinate orkaitėje kepti avienos kumpį arba vištą, greta patiekite pikantiškų šparaginių pupelių. Pupelių ankštis nuplaukite, jei reikia, nulaužykite galiukus. Po to sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3–4 min. Nukošę iš karto perkelkite pupelių ankštis į vandenį su ledukais. Atvėsusias gerai nusausinkite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje arba svieste drauge su smulkintomis česnakų skiltelėmis. Patiekite apibarstę parmezano, tarkuotos citrinos žievelės, smulkintų petražolių, raudonųjų paprikų dribsnių ir kapotų makadamijos riešutų mišiniu. Vietoje šparaginių pupelių galima naudoti ir cukrinių žirnių ankštis.

Prie vištienos arba žuvies patiekalų puikiai tiks kepinti smidrai. Smidrų ūglius paruoškite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje drauge su žaliaisiais žirneliais, smulkintomis česnakų skiltelėmis ir vyšniniais pomidorais. Pasistenkite smidrų neperkepti – tegul jie išlieka truputį traškūs. Daržoves prieš patiekdami pagardinkite druska, pipirais ir maltomis saldžiosiomis paprikomis.

Jei nesinori kaitinti keptuvės, pavaišinkite svečius pavasariškomis žaliosiomis salotomis su ridikėliais ir mėtų padažu. Nuplautus ir nusausintus salotų bei špinatų lapus sumaišykite su smulkintais agurkais ir riekelėmis pjaustytais ridikėliais. Iš baltojo vyno acto, citrinų sulčių, jogurto, kapotų mėtų lapelių, druskos ir pipirų pagaminkite padažą. Juo užpilkite žaliąsias salotas ir patiekite papuošę mėtų lapeliais. Jei norisi sočiau, į salotas galima įdėti fetos arba brinzos.

 

Ar žinojote? Apvirtas daržoves, pvz., brokolius, špinatus arba šparagines pupeles, panardinus į ledinio vandens vonelę ne tik sustoja virimo procesas, bet ir išsaugoma ryški žalia spalva.

 

Vaisių ir daržovių draugystė

03

 

Vaisių ir daržovių salotos – puikus būdas suteikti Velykų stalui daugiau spalvų. Tokie lengvi ir gaivūs garnyrai tiks prie įvairiausių patiekalų, bet ypač – prie kiaulienos, avienos, žąsienos ir antienos. Mėgstantiems burokėlius rekomenduojame jaunus gumbelius nuplauti, nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis. Išdėliokite jas dubenyje drauge su įvairiais salotų lapais ir greipfrutų skiltelėmis. Greta patiekite pikantišką padažą, pagamintą iš smulkiai tarkuoto saldžiarūgščio obuolio, tarkuotos imbiero šaknies, smulkiai kapotų svogūnėlių, sezamų pastos, citrinų sulčių, sojų padažo ir sezamų aliejaus. Visus ingredientus gerai išplakite. Nepamirškite salotų pagardinti druska.

Labiau mėgstate obuolius? Patiekite juos pjaustytus plonomis riekelėmis su smulkintais kopūstais, kepintomis migdolų plokštelėmis ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Salotoms galite naudoti tiek šviežio derliaus baltagūžius kopūstus, tiek briuselinius kopūstus. Šiam garnyrui puikiai tiks klasikinis salotų padažas iš alyvuogių aliejaus, baltojo vyno acto, garstyčių ir medaus. Padažą pagardinkite druska, pipirais ir česnakų granulėmis.Mėgstamą lapinių salotų mišinį taip pat galima patiekti su braškėmis ir kriaušėmis. Uogas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite skiltelėmis. Tą patį padarykite su kriaušėmis. Braškes, smulkintus salotų lapus ir kriaušes sudėkite į dubenį. Derinį galite paskaninti fetos sūriu ir smulkintais kepintais riešutais. Greta patiekite padažą iš obuolių acto, alyvuogių aliejaus, medaus ir aguonų sėklų.

 

Patarimas. Jei greipfrutą arba kitą citrusinį vaisių norite patiekti skiltelėmis, pirmiausia nupjaukite žievelę vaisiaus galuose. Tvirtai pasidėję vaisių ant pjaustymo lentelės, nupjaustykite likusią žievelę taip, kad ant minkštimo liktų kuo mažiau baltosios dalies. Po to beliks iš aštriu peiliuku atskirti skilteles nuo plėvelės.

 

Nepamirškite kruopų

01

 

Ant Velykų stalo taip pat galima patiekti gaivių, bet sotesnių salotų. Tam geriausia derinti šviežio derliaus daržoves ir įvairias kruopas, pavyzdžiui perlinį kuskusą. Troškintuve pakepinkite smulkintą česnako skiltelę ir svogūną. 

Po to sudėkite kuskusą, trumpai pakaitinkite ir užpilkite vandeniu arba sultiniu. Virkite, kol kruopos suminkštės – tiek, kiek nurodyta ant pakelio. Dar šiltą perlinį kuskusą sumaišykite su daržovėmis: agurkais, špinatų lapeliais, vyšniniais pomidorais, įberkite smulkintų krapų ir kalendrų lapelių. Kuskuso salotas pagardinkite padažu iš citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus, garstyčių, česnako, druskos ir pipirų.

Pavasariškas salotas galima pagaminti ir iš bolivinės balandos. Kruopas išvirkite pagal instrukciją ant pakelio ir sumaišykite su plonai pjaustytais brokoliais, kapotais migdolais, smulkintais laiškiniais česnakais, čederio gabalėliais ir kapotomis datulėmis. Gautas salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Gerai išmaišykite, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Šias salotas galima paruošti iš anksto.

Prie įvairių vištienos patiekalų derės ryžių salotos. Galite naudoti bet kokius mėgstamus ilgagrūdžius ryžius, pvz., basmati arba laukinius, arba jų mišinį. Pagal instrukciją ant pakelio išvirkite ryžius ir nukoškite. Porą minučių pavirkite žirnelius arba lukštentas pupeles. Nukoškite ir sudėkite į ledinio vandens vonelę. Ryžius, žirnelius, smulkintus krapus bei petražoles ir kapotas pistacijas sumaišykite su alyvuogių aliejumi, žaliosios citrinos žievele ir sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

 

Ruošdami Velykų vaišes būtinai išnaudokite šviežio derliaus daržoves – jos ne tik maistingos, bet ir ryškios, spalvingos, todėl šventinis stalas atrodys nuotaikingai. Margas garnyras nustebins svečius ir įkvėps pavasariškos nuotaikos.