Gaivūs ir sultingi melionai

Melionas – ne tik gaivus ir gardus vaisius, bet ir universalus ingredientas, kurį galima išradingai panaudoti virtuvėje. Kiekviena melionų rūšis pasižymi vis kitokiomis skoninėmis savybėmis, todėl kulinarinės galimybės – neribotos!

 

Melionų rūšys

melionu rusysPastaraisiais metais melionų rūšių pasirinkimas parduotuvėse išaugo. Kiekviena jų pasižymi skirtingomis savybėmis, todėl kaskart galima rinktis vis kitos rūšies vaisių. Bene populiariausias yra vėlyvojo meliono porūšis, išsiskiriantis ryškiai geltona žievele. Jo minkštimas balkšvas, bet minkštas ir gana saldus. Kiek gaivesnis yra iš Ispanijos kilusių „Piel de Sapo“ melionų minkštimas. Šios rūšies melionai pasižymi stora žalia grublėta žievele, todėl ilgiau išsilaiko švieži. Tuo tarpu raukšlėtojo meliono (dar žinomo kaip „Cantaloupe“) minkštimas šviesiai oranžinis, o žievelė – gana stora, išmarginta tinklą primenančiais raštais. Šios rūšies melionai mažiau saldūs, o jų minkštimas gana tvirtas. Tuo tarpu Izraelyje išvestų melionų „Galia“ žievelė grublėta, o minkštimas žalsvas. Šios rūšies melionų minkštimas saldus ir aromatingas.

 

 

Ar žinojote? Nors melioną laikome vaisiumi, iš tikrųjų tai – uoga.

Kaip išsirinkti ir tinkamai laikyti melionus

Melionai IKI straipsniaiRinkdamiesi melioną pirmiausia jį apžiūrėkite – toje vietoje, kur vaisius lietėsi su žeme, žievelė turėtų būti pageltusi. Tai ženklas, kad melionas sunokęs. Jei renkatės melioną plonesne žievele, pvz., vėlyvąjį melioną geltona žieve, galite vaisių pauostyti – sunokusio meliono aromatas bus gana intensyvus ir maloniai saldus. Neprapjautą melioną geriausia laikyti kambario temperatūroje –tuomet jis suminkštės, taps sultingesnis. Jei norite, kad jis išsilaikytų ilgiau, perneškite į vėsesnę patalpą, kurioje laikytųsi apie 15 °C temperatūra. Prieš pjaunant melioną, žievelę patartina nuplauti. Prapjautą melioną suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve. Suvartokite per 2–3 dienas.

 

 

 

Melionai virtuvėje

melionai virtuvejGaivūs, švelniai salstelėję ir aromatingi melionai – puikus pasirinkimas gaminant ne tik vasariškus desertus, bet ir salotas, gėrimus ar net sriubas. Štai tvirtą raukšlėtojo meliono minkštimą galima dėti net į troškinius! Tiesiog supjaustykite jį kubeliais ir kartu su smulkintais svogūnais, česnakais ir imbieru ištroškinkite kario padaže. Kartu galite įdėti ir daržovių, pvz., bulvių, šparaginių pupelių, morkų. Tokiam šildančiam patiekalui per karšta? Pasigaminkite šaltos sriubos. Sutrinkite mėgstamos rūšies meliono minkštimą, smulkintus pomidorus, agurkus ir nuluptas česnako skilteles iki vientisos masės, pagal skonį pagardinkite žaliųjų citrinų sultimis, druska bei pipirais ir patiekite su skrudintos kvietinės duonos riekelėmis ir keliais lašeliais kokybiško alyvuogių aliejaus. Melionai tiks ir gaiviam padažui, kurį galima derinti prie mėsos ir žuvies patiekalų, keptų ant grotelių. Smulkiai sukapokite meliono, agurko ir avokado minkštimą, sumaišykite su smulkintais raudonaisiais svogūnais, kalendromis ir žaliųjų citrinų sultimis. Pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Jei norite spalvingesnio padažo, įmaišykite smulkinto arbūzo.
Itin gražiai atrodo salotos, pagamintos iš įvairių rūšių melionų. Tiesiog parinkite skirtingų spalvų melionų, jų minkštimą supjaustykite vienodo dydžio kubeliais ir sumaišykite su plonais ridikėlių griežinėliais. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir aplieję lengvu padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, vyno acto, medaus, druskos bei pipirų.

 

Nepamirškite deserto

melionu desertasPo gaivių spalvingų pietų reikia ir vasariško deserto, pavyzdžiui, tirštojo kokteilio! Į plakiklį sudėkite meliono minkštimą, šiek tiek natūralaus jogurto, mėtų lapelių, supilkite žaliosios citrinos sultis. Viską išplakite iki vientisos masės. Jei norite, pagardinkite šaukšteliu medaus ir žiupsneliu druskos. Patiekite aukštose taurėse papuošę mėtų lapeliais. Iš melionų galima pasigaminti labai gardaus sorbeto. Meliono minkštimą sutrinkite plakikliu ir perkoškite per sietelį. Reikės tik sulčių. Prikaistuvyje pakaitinkite vandenį ir cukrų. Kai cukrus ištirps ir mišinys užvirs, nukelkite prikaistuvį nuo kaitros ir palikite atvėsti. Sumaišykite gautą sirupą su melionų sultimis ir, supylę į šalčiui atsparią talpą, įdėkite į šaldiklį. Kas kelias valandas ištraukite sorbetą ir permaišykite šakute, kad nesusidarytų stambūs ledo kristalai.
Jei kepsninėje, kurioje čirškinote mėsą, dar liko kaitros, desertui patiekite keptų melionų! Vaisių minkštimą supjaustykite vienodo dydžio kubeliais ir suverkite ant iešmelių. Prikaistuvyje ant nedidelės kaitros išlydykite medų, sviestą ir cinamoną. Gautu mišiniu aptepkite melionų gabalėlius ir apkepkite ant grotelių po kelias minutes iš abiejų pusių. Patiekite su vaniliniais ledais ir kepintomis migdolų drožlėmis.

Tikimės, kad artimiau susipažinę su melionais dažniau pakviesite juos į savo virtuvę, ypač karštomis ir saulėtomis vasaros dienomis.

 

IKI pataria

Papuoškite salotas arba desertus meliono rutuliukais. Perpjaukite melioną per pusę, pašalinkite sėklas, o minkštimą išskobkite naudodami specialų šaukštą melionui.