Gaivūs vasaros desertai

Karštomis, saulėtomis vasaros dienomis mažiausiai norisi sukiotis prie įkaitusios orkaitės ar ilgai gaišti laiką virtuvėje. Pateikiame gaivių ir, svarbiausia, lengvai pagaminamų desertų idėjų, praversiančių tada, kai norėsis ko nors saldaus ir skanaus, bet nebus ūpo nei patiems gaminti, nei į parduotuvę keliauti.

Panakota

PanakotaPanakota – tai itališkas grietinėlės desertas, kurio receptą galima keisti pagal užgaidą arba sezoninius ingredientus. Jis gaivus ir lengvas. Be to, panakotos vienu kartu galima pagaminti daugiau ir laikant šaldytuve suvartoti per kelias dienas. Klasikinis šio deserto receptas labai paprastas – ant nedidelės kaitros pašildykite pieną, cukrų ir grietinėlę. Jei norite, įlašinkite vanilės esencijos arba įberkite vanilinio cukraus. Į dar šiltą masę įmaišykite šaltame vandenyje išbrinkusią želatiną. Kai želatina ištirps, supilkite gautą masę į stiklinius arba keraminius indelius. Tam taip pat tiks ir nedidelės kepimo formos, išteptos neutralaus skonio aliejumi. Pravėsusią panakotą sudėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. Patiekite su šviežiomis sezoninėmis uogomis. Panakotą galima paskaninti įvairiais priedais, pvz., avietėmis, apelsinų sultimis, pistacijomis. Itin gražiai atrodo rausva braškinė panakota. Braškes sutrinkite plakikliu ir perkoškite per sietelį. Tirštimą išmeskite, o likusį skystį įmaišykite į pieno ir grietinėlės mišinį. Išpilstykite į indelius ir palaikykite šaldytuve, kol sustings. Patiekite papuošę mėtų lapeliais.

 

Putėsiai

putesiaiPurūs, gaivūs, burnoje tirpstantys putėsiai – puikus pasirinkimas vasarą. Tai lengvai ir greitai pagaminamas prancūziškas desertas, kurio receptą taip pat galima pritaikyti pagal pageidavimus arba turimus ingredientus. Tikriems smaližiams turėtų patikti klasikiniai šokoladiniai putėsiai. Kokybišką juodąjį šokoladą sulaužykite gabalėliais ir užpilkite iki virimo įkaitinta grietinėle. Palikite pastovėti. Kai šokoladas pradės lydytis, šluotele išplakite viską iki vientisos masės. Ją palaikykite šaldytuve, kol atvės. Tuo tarpu dubenyje iki standžių putų išplakite plakamąją grietinėlę su cukraus pudra. Atsargiai, kad nesuardytumėte susidariusių oro burbuliukų, įmaišykite į grietinėlę šokolado masę. Padalykite į indelius ir laikykite šaldytuve per naktį. Patiekite su plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis. Norintiems vasariškos gaivos siūlome pasigaminti putėsių su avietėmis ir gervuogėmis. Uogas sutrinkite plakikliu iki vientisos masės ir atsargiai įmaišykite į grietinėlę, su cukrumi išplaktą iki standžių putų. Palaikykite šaldytuve, kad sustingtų. Patiekite su uogomis arba smulkintais kepintais riešutais.

 

Nekepti pyragai

nekepti pyragaiKai nuotaikos kepti pyragą nėra, galima griebtis gudrybės ir pagaminti nekeptą desertą. Ypač žaviai atrodo miniatiūriniai nekepti pyragai, patiekiami stiklinaitėse arba keraminiuose induose. Juos labai paprasta pagaminti, o svečiai tikrai nudžiugs gavę po asmeninį pyragą! Tiesiog sutrupinkite mėgstamus sausainius ir sumaišykite su išlydytu sviestu – tai bus deserto pagrindas. Gautą mišinį sudėkite į pasirinktų serviravimo indelių dugną. Virtuviniu kombainu arba šluotele išplakite kreminį sūrį, cukrų, vanilinį cukrų ir žaliųjų citrinų sultis iki vientisos masės. Jei norite puresnės tekstūros, įmaišykite šiek tiek plaktos greitinėlės. Gautą masę padalykite į paruoštus indelius su sausainių ir sviesto mišiniu ir palaikykite šaldytuve, kol sustings. Tokius desertus galite paįvairinti šviežiomis uogomis, šokoladiniais sausainiais, kava – variantų begalė, todėl skonis kaskart gali būti vis kitoks. Jei norite sukurti neįprastą skonio kontrastą, pagrindui naudokite sūrius sausainius arba į sausainių masę įmaišykite smulkintų kepintų ir sūdytų riešutų.

 

Sluoksniuoti desertai

sluoksniuoti desertaiKartais noras suvalgyti ko nors skanaus užklumpa netikėtai – tokiomis akimirkomis gelbsti greitai pagaminami skanėstai, kurių nereikia per naktį stingdyti šaldytuve – sluoksniuoti desertai su grietinėle ir įvairiais vaisiais arba uogomis. Ypač gaivūs, rūgštoki desertai pavyks naudojant lietuviškas uogas: agrastus ir serbentus. Uogas reikia nuplauti ir nusausinti, o grietinėlę išplakti dubenyje iki standžių putų. Kad būtų saldžiau, į grietinėlę įmaišykite zefyrų gabaliukų arba miniatiūrinių morengų. Desertinėse taurėse dėkite sluoksnį uogų, o ant viršaus – sluoksnį grietinėlės. Kartokite tol, kol užsipildys taurės, ir nedelsdami ragaukite. Jei norite liesesnio deserto, pusę grietinėlės pakeiskite natūraliu jogurtu. Tokiu atveju į plakamą grietinėlę įberkite šiek tiek cukraus. Žiemą tokius sluoksniuotus desertus galima daryti su sezoniniais vaisiais: apelsinais, mandarinais, granatais.

 

Ledų desertai

ledaiNevalia pamiršti ir gaiviausių vasaros desertų, pagamintų su ledais. Jie pagaminami labai lengvai ir greitai, todėl daugiau laiko liks vasariškoms linksmybėms. Žinoma, ledus galima valgyti ir vienus, bet vos keli priedai padės sukurti išskirtinį skonį. Karamelinius arba šokoladinius ledus siūlome gardinti braškėmis, avietėmis, kepintais riešutais, pvz., žemės, lazdynų arba anakardžių, taip pat sausainių arba sūrių riestainėlių trupiniais. O vaniliniai ledai kitomis spalvomis sušvis užpilti ypatingu žemuogių padažu. Nuplautas uogas pakaitinkite keptuvėje su ruduoju cukrumi. Kai masė užvirs, kaitrą sumažinkite ir palikite burbuliuoti kelias minutes. Nukelkite keptuvę nuo kaitros ir, jei reikia, uogas sutrinkite. Į pravėsusią uogienę įmaišykite kelis šaukštus balzaminio acto kremo. Susiruošę mėgautis desertu, sudėkite į ledaines kelis kaušelius ledų ir apliekite padažu. Patiekite papuošę šviežiomis žemuogėmis.

 

Gaivūs desertai – puiki proga pasidžiaugti sezoninėmis gėrybėmis ir apsiginti nuo vasariško karščio. Keisdami ingredientus ir desertų patiekimo būdus tikrai atrasite mėgstamiausius derinius.

IKI pataria

Šiais vasariškais desertais mėgautis galima ištisus metus, šviežias uogas ir vaisius pakeičiant šaldytomis gėrybėmis.