Gaminame iš obuolių

Obuoliai - vieni populiariausių bei universaliausių vaisių mūsų šalyje. Nors jais mėgautis galime ištisus metus, ruduo yra būtent tas metas, kai mus džiugina gausus šviežių obuolių derlius. Tačiau ką daryti, kai raudonskruosčių tiek daug? Siūlome net penkis skirtingus būdus, kaip lengvai, greitai ir sumaniai pasigaminti kažką naujo.  

650x7001 0006 Layer 2vienodo dydzio visi41.Džiovinti obuoliai. Nors šiek tiek primirštas, tačiau neabejotinai vienas seniausių bei paprasčiausių būdų, kaip skaniai paruošti obuolius, yra jų džiovinimas. Džiovinti galima įvairių rūšių obuolius, tereikia juos nuplauti, išimti sėklas bei supjaustyti plonomis riekelėmis. Yra net keli obuolių džiovinimo būdai - atvirame ore, specialioje džiovyklėje ar truputį pravertoje orkaitėje 60 - 70 °C temperatūroje. Orkaitėje džiovinami obuoliai visiškai išdžiūsta maždaug per 12 – 18 valandų. Jei nuspręsite obuolius džiovinti atvirame ore, svarbu, jog lauko temperatūra nebūtų mažesnė nei  +20°C , obuolius reikėtų laikyti pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje.

Prieš džiovinant obuolius galite pagardinti cinamonu ar muskato riešutais, taip jiems suteiksite ypatingą skonį ir kvapą.

Džiovinti obuoliai yra ne tik sveikas saldėsis bei užkandis, tačiau puikiai tinka desertams bei pyragėliams gaminti, taip pat gardinti įvairius mėsos patiekalus ar net išsivirti kvapnią arbatą ar kompotą.

 

2.Obuolienė ir obuolių džemas. Tai vieni populiauriausių obuolių ruošimo būdų. Obuolių džemas verdamas ilgiau nei obuolių uogienė, dėl to tampa žele konsistencijos. Obuolienei bei obuolių džemui virti tinka visų rūšių obuoliai - tiek rūgštesni, tiek saldesni, o juos maišant tarpusavyje galima išgauti daug skirtingų skonių.

650x7001 0001 shutterstock 215643784.jpgvienodo dydzio visiNorint išvirti uogienę obuolius reikia nuplauti, nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti norimo dydžio gabaliukais (jei norite, jog obuolienėje liktų sveikų obuolių gabaliukų, obuolius pjaustykite pakankamai stambiai), supilti cukrų, palaikyti apie 2 – 3 val. ir virti ant vidutinės kaitros karts nuo karto pamaišant mediniu šaukštu. Priklausomai nuo obuolių kiekio, uogienė verdama apie 30 – 50 min., arba kol sutirštės. Obuolių džemas gaminamas beveik taip pat kaip obuolienė, tik obuolius, užpylus cukrumi, reikia palaikyti ilgiau - apie 12 val., kad išbėgtų kuo daugiau obuolių sulčių, kurios vėliau nupilamos ir verdamos atskirame puode, kol sutirštėja, t.y. išgaruoja beveik pusė skysčio. Tuomet į gautą sirupą suberiamos obuolių skiltelės, viskas verdama tol, kol obuoliai tampa skaidrūs.  Išvirtą uogienę bei džemą reikia sandariai uždaryti švariuose norimo dydžio stikliniuose indeliuose, kuriuos patartina laikyti vėsioje, sausoje aplinkoje.

Gaminant tiek obuolienę, tiek obuolių džemą obuolius galima maišyti su apelsinais, kriaušėmis, slyvomis, nektarinais, šilauogėmis ar kitais vaisiais ir uogomis, gardinti cinamonu, vanile, meduolių prieskoniais, laimu, imbieru, žaliosiomis citrinomis ar net mėtomis. Taip improvizuojant kaskart galima išvirti vis kitokią, neįprasto skonio uogienę! Greitai ir lengvai pagaminama obuolienė bei obuolių džemas yra puikus pasirinkimas įvairių košių, blynų, mėsiškų patiekalų gardinimui, taip pat bandelių, pyragų, sausainių kitų desertų gamybai.

 

650x7001 0005 shutterstock 310613796.jpgvienodo dydzio visi3.Obuolių sūris. Nors obuolių sūrio gamyba yra gana ilgas ir kantrybės reikalaujantis procesas, tačiau dėl rezultato pasistengti verta. Obuolių sūriui gaminti labiausiai tinka vėlyvųjų – rudeninių bei žieminių – veislių obuoliai. Sūrį galima gaminti keliais būdais - supjaustytus obuolius užpilti cukrumi ir kitą dieną juos išvirti arba obuolius, sumaišytus su cukrumi, kepti puode orkaitėje ir vėliau baigti išvirti. Abiem atvejais sūris verdamas apie 1,5 – 2 val. Svarbu verdamą obuolių tyrę nuolat maišyti, jos paruošimui rinktis puodus storesniu dugnu, kadangi obuolių tyrė linkusi svilti. Patogiausia virti mažesnį obuolių kiekį. Taip tyrė greičiau sutirštėja ir mažiau svyla. Išvirusi obuolių tyrė pilama į įvairias kepimo formas ar skardą, taip pat į sūrmaišius ir paliekama sustingti. Sustingusį sūrį svarbu gerai išdžiovinti, tuomet jis tampa skanesnis, ilgiau laikosi. Sūrio džiovinimui puikiai tinka retas lininis ar drobinis audinys. Suvyniotą sūrį reikėtų pakabinti džiūti šiltoje vietoje ne mažiau nei savaitę. Gaminant sūrį, obuolius galima maišyti su kriaušėmis, svarainiais, slyvomis, taip kiekvieną kartą paruošiant skirtingos spalvos bei skonio sūrį. Sūrio gardinimui puikiai tinka riešutai, cinamonas ir vanilė. Obuolių sūris – labai skanus ir neįprastas desertas, dažniausiai valgomas vienas, kaip saldus užkandis. Jei nuspręsite jo pasigaminti, nepamirškite, jog obuolių sūris gali virsti šaunia dovana keliaujant į svečius!

 

4.Obuolių sultys. Natūralios obuolių sultys pasižymi ne tik naudingomis maistinėmis medžiagomis, bet  ir puikiu skoniu. Spaudžiant sultis labiausiai tinka rudeninių veislių obuoliai, nes iš žieminių veislių obuolių spaustos sultys pasižymi kiek rūgštoku, kartais net aitroku skoniu. Norint, kad sultys būtų aromatingesnės, išraiškingesnio skonio, patariama jų gamybai rinktis skirtingų veislių vaisius. Ruošiant obuolius sultims, reikia juos nuplauti ir specialiu sulčių spaudimo presu ar tiesiog sulčiaspaude išspausti sultis. Šviežios obuolių sultys šaltai gali būti laikomos 4 - 5 dienas. Norint sultis išsaugoti ilgesniam laikui, jas reikia pasterizuoti ir supilstyti į švarius stiklinius butelius ar stiklainius. Pasterizuojant sultis, jas reikia supilti į puodą ir nuolat maišant kaitinti iki 80 °C temperatūros. Svarbu sulčių neužvirti, nes žus ne tik mikroorganizmai, bet ir vitaminai. Kaitinant sultis, susidaro putos, kurias kaskart reikia nuimti. Pasterizuotos sultys gali laikytis net iki 2 metų.

Gaminant obuolių sultis galima eksperimentuoti kartu spaudžiant ir kitus vaisius ar net daržoves. Tam puikiai tinka kriaušės, moliūgai, morkos, šaltalankiai ar aronijos. Obuolių sultys ne tik atgaivina, tačiau gali būti puikus marinatas burokėliams, šašlykams ar kepsniams ant laužo, taip pat tinka ruošti sultingus mėsos troškinius.  

 

650x7001 0000 Layer 1vienodo dydzio visi25.Obuolių kompotas. Žiemą visada gardu atsigaivinti nesudėtingai pagaminamu obuolių kompotu. Ruošiant kompotą, tinka įvairių rūšių obuoliai, kurie į kompotą dedami visi arba supjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Pasiruošti kompoto žiemai labai paprasta - obuoliai kelias minutes apverdami sirupe, kuriam pagaminti reikia 3 litrų vandens ir apie 1–1,5 stiklinės cukraus. Vėliau viskas supilama į stiklainius, sandariai uždaroma ir paliekama vėsioje sausoje patalpoje. Norint išraiškingesnio kompoto skonio, galima jį gardinti cinamonu, gvazdikėliais, vyšniomis, raudonaisiais ar juodaisiais serbentais, aronijomis bei slyvomis.  

 

 

 

Obuoliai yra be galo universalus vaisius. Žinoma, geriausia juos vartoti šviežius, tačiau kai norisi kažko naujo, iš obuolių galima pasigaminti begale skirtingų gaminių. Jie puikiai tinka džiovinimui, obuolienėms bei džemams virti, sultims, kompotams ar saldiems sūriams gaminti. Tereikia pilnos pintinės obuolių, šiek tiek laiko ir fantazijos!

Šios savaitės akcijos

Sveriami mandarinai akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau
Malta ir tirpi kava, kavos pupelės akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau