Gaminame naminius ledus

Ledai – bene populiariausias šiltojo sezono desertas, padedantis ištverti net ir kaitriausią dieną. Tačiau retas kuris bando juos pasigaminti pats, o juk tai visai nesunku, ypač jei žinai keletą patikrintų gudrybių, kurias tuoj pat jums ir atskleisime!


Ledų gamyba


Pirmiausia, verta žinoti, jog bet kurios rūšies ledus galima pasigaminti dviem paprastais būdais. Namuose tai padaryti jums padės paprasčiausias maisto smulkintuvas. Gaminant ledus šiuo būdu, tereikia reikiamus ingredientus sudėti į smulkintuvą, išplakti iki vientisos masės ir sudėti į indą. Indą su ledų mase dėti į šaldymo kamerą 30 minučių. Po pusvalandžio jau šiek tiek sušalusią masę vėl sudėkite į smulkintuvą ir suplakite. Šaldymo ir plakimo procesą reikėtų kartoti kas pusvalandį, kol ledai sušals tiek, jog bus sunku juos išmaišyti. Šis procesas reikalingas tam, kad būsimi ledai būtų vientisesni, tolygesni ir puresni.


pagaliuk2Jei turite specialų ledų gaminimo aparatą – naminius ledus pasigaminsite vos per 15-30 minučių, todėl jais mėgautis galėsite bet kada, vos tik panorėję. Viskas, ką privalote padaryti, tai tik sudėti recepte nurodytus ingredientus į prietaisą, o visa kita bus padaryta už jus!


Ledų masės šaldymui geriausia naudoti nerūdijančio plieno metalinius indus. Metalas gerai perduoda temperatūrą, tad gaminami ledai greičiau sustingsta. Taip užšalusią masę ledų šaukšto pagalba patogu dėti į norimą indą arba į pačių iškeptą vaflį. Tereikia žinoti, jog vaflį susukame į kūgio formą, kol jis dar šiltas, nes atvėsęs jis labai trapus ir nepavyktų išgauti reikiamos kūgio formos. Ledams sustingti taip pat tinka ir specialios plastikinės formelės arba tiesiog vienkartinės stiklinės. Nepamirškite, jog pagaliukai ledams laikyti įsmeigiami masei jau šiek tiek sustingus, nes iš pradžių jie tiesiog nesilaikys norimoje padėtyje. 


Grietinėlės ledai

grietinele3Grietinėlės ledams pagaminti pakaks tiesiog gerai išplakti grietinėlę ir ją pasaldinti mėgstamu saldikliu – cukrumi, kondensuotu pienu, tirpintu medumi, klevų sirupu ar pan. Šiems ledams gaminti geriausia naudoti riebią (ne mažiau 30% riebumo) grietinėlę, kadangi ji lengviau plakasi ir yra standesnė. Paruošta masė šaldymo kameroje sustings per dvi valandas, tad ledų nereikės ilgai laukti! Nors šie naminiai ledai labai gardūs ir vieni, jų tikrai nesugadins šviežios ar šaldytos uogos, vaisiai, truputis mėgstamo šokolado ar trupintų sausainių. Visgi jei nuspręsite ledus pagardinti uogomis, nepamirškite, jog plautas uogas reikėtų gerai nusausinti. Taip į ledų masę nepateks vanduo, kuris gali sugadinti ledų tekstūrą.


Ledai iš pieno

pienoLedai iš pieno yra lengvesnio skonio ir liesesnis grietinėlės ledų variantas. Šiuose leduose nenaudojame grietinėlės, tad ledų masei reikiamą konsistenciją padės suteikti kiaušinių tryniai. Į išplaktus trynius reikia po truputį pilti pakaitintą, bet neužvirtą pieną. Gautą masę supilti į puodą ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol puodo pakraščiuose ims kilti burbuliukai, bet pienas dar nepradės virti. Sutirštėjusią būsimų ledų masę reikia pasaldinti, ataušinti, supilti į šaldymui tinkamą indą ir dėti į šaldymo kamerą 3-4 valandoms. Šią masę svarbu kas 30-45 minutes vis pamaišyti ar perplakti plaktuvu, kad susidarytų vientisa ledų masė. Procedūrą kartoti, kol ledai sušals tiek, jog bus sunku juos išmaišyti. Ledai iš pieno bus lengvi ir purūs, į juos galima įberti mėgstamų riešutų, pjaustytų vaisių ar uogų.


Šerbetas

sebetŠerbetas – tai šaldytų uogų ar vaisių minkštimo ledai. Pasigaminti šerbetą neturint specialios ledų mašinos tikrai visai nesunku! Šiems ledams prireiks mėgstamų uogų arba vaisių, kuriuos tereikia nuplauti, nusausinti, sutrinti maisto smulkintuvu ir užšaldyti. Sušalusius ingredientus beliks suplakti maisto smulkintuvu iki vientisos masės ir dar kartą užšaldyti. Šaldymo metu, kas pusvalandį nuolat viską gerai išplakite ir vėl dėkite į kamerą. Tokiu būdu masė nesušals į ledą, o tik tirštės. Suplakti šaldytų uogų ar vaisių minkštimo ledai bus kreminės konsistencijos, tad jei norite daugiau gaivumo, į trintą masę įpilkite sulčių ir tik tuomet užšaldykite. Patariama pasirinkti tos pačios rūšies vaisius ir jų sultis. Įdomesniems šerbeto variantams galima naudoti ir daržoves - agurkus, morkas ar burokėlius.


Granita

granitaGranita – tai sicilietiškas desertas, kurį sudaro smulkintas ledas bei vaisių tyrė ar sultys. Granitą galite ruošti iš bet kurios rūšies uogų, vaisių, taip pat gaminti įvairius jų derinius. Iš puodelio vandens ir 100 g cukraus išvirkite sirupą, ir jį atvėsinkite, įspauskite citrinos sulčių ir sumaišykite su trintomis mėgstamomis uogomis ar vaisiais. Šie ledai patiekiami birių ledo trupinukų pavidalu, todėl imamas paprasčiausias ledas, susmulkinamas iki mažų gabalėlių, o po to apliejamas gautu vaisių sirupu. Dažniausiai tokie ledai patiekiami atšaldytose taurėse, papuošiami vaisių ar uogų gabaliukais.

 


Patiems namuose gaminant ledus galite laisvai rinktis, kokiu būdu ir kokios rūšies ledus gaminsitės šiandien. Pagal skonį ar nuotaiką ledus galite gardinti riešutais, kokoso drožlėmis, uogomis, vaisiais, tarkuotu šokoladu ar kitais jūsų mėgstamais priedais. Skanių ir įdomių eksperimentų!