Gardūs padažai salotoms

Parduotuvėse pasirodžius šviežių daržovių derliui vis dažniau norisi pasigaminti gardžių salotų. Vienas svarbiausių ingredientų ruošiant salotas – tinkamas padažas. Pateikiame kelias naminių padažų idėjas – visiems skoniams ir progoms.

 

Pagrindinės padažų gaminimo taisyklės

shutterstock 482171662Pasigaminti padažo salotoms namie daug lengviau, nei galbūt įsivaizduojate. Be to, padažo vienu kartu galima paruošti daugiau ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Pieno produktų, pvz., grietinės arba jogurto, turinčius padažus patartina suvartoti per savaitę, tuo tarpu aliejaus pagrindo padažai išsilaikys apie 14 dienų. Jei padažą ketinate gardinti šviežiais prieskoniais, prieš patiekiant pakaks jį palaikyti 10–15 min. Tuo tarpu džiovintų prieskonių skonis atsiskleidžia lėčiau, todėl padažus su jais patartina gaminti likus bent porai valandų iki valgymo.

Gaminant vadinamojo vinaigrette tipo padažus, aliejus ir rūgštis visada maišoma santykiu 3:1. Rūgštųjį ingredientą galima rinktis tokį, koks labiausiai patinka, arba kokio yra namie, pvz., obuolių, ryžių arba balzaminį actą, geltonųjų, žaliųjų citrinų arba greipfrutų sultis. Gamindami padažus salotoms nebijokite eksperimentuoti. Drąsiai rinkitės įvairių vaisių sultis, smulkintus riešutus ir sėklas (nepamirškite jų prieš tai pakepinti – tuomet išryškės skonis ir aromatas), žoleles, uogas, tarkuotą sūrį. Cukrų keiskite medumi arba klevų sirupu, druską – sojų arba žuvų padažu. Atminkite: jei gaminate patiekalą, kuriame vyrauja lapinės arba gūžinės salotos, paruoškite lengvesnio, gaivesnio padažo; jei salotos iš tvirtesnių, sodresnio skonio daržovių, rinkitės tirštesnį, intensyvesnio skonio padažą.

IKI pataria. Salotų padažus galima naudoti ir mėsai, pvz., paukštienai arba jautienai, marinuoti. Padaže esančios rūgštys mėsą suminkštins, o prieskoniai ir pagardai suteiks malonaus skonio.

Padažai su aliejumi

shutterstock 571647685Rūgštokas, kreminis aliejaus pagrindo padažas – tikras išsigelbėjimas virtuvėje. Jį pagaminti paprasta, pakanka vos kelių ingredientų, o panaudojimo galimybės didžiulės. Tereikia 3 dalis alyvuogių arba kito švelnaus skonio aliejaus (pvz., sezamų sėklų) sumaišyti su 1 dalimi obuolių arba vyno acto, pagal skonį pagardinti druska bei pipirais ir išplakti iki vientisos masės. Gautas padažas tiks įvairiausioms šviežių daržovių salotoms gardinti.
Dar įdomesnio skonio toks padažas įgaus, jei naudosite balzaminį actą. Tiesa, jo patartina pilti šiek tiek mažiau, mat balzaminis actas gana intensyvaus skonio. Padažą su balzaminiu actu galima pagardinti skiltele smulkinto česnako ir žiupsneliu džiovintų prieskoninių žolelių, pvz., bazilikų, raudonėlių ir mairūnų. Gautą padažą pilkite ant įvairių itališkų salotų, pvz., pomidorų ir mocarelos arba pankolių ir apelsinų.

Itin plačią skonių paletę sukursite klasikinį aliejaus padažą pagardinę medumi ir garstyčiomis. Geriausia rinktis prancūziškas grūdėtąsias garstyčias – tokių pakaks ir vieno kito šaukštelio. Tuo tarpu skysto medaus galite įdėti šiek tiek daugiau – švelnus saldumas maloniai atsvers garstyčių aitrumą ir padažo rūgštumą. Padažas su medumi ir garstyčiomis tiks garsiosioms Nicos salotoms pagardinti.

Jei norite į virtuvę įsileisti šiek tiek egzotikos, klasikinį aliejaus padažą papildykite maltomis aitriosiomis paprikomis, žaliųjų citrinų sultimis, smulkinta česnako skiltele ir šlakeliu sojų padažo. Išplakite arba išmaišykite iki vientisos masės. Toks aromatingas padažas – puikus įvairių makaronų salotų palydovas.

Padažai su jogurtu

shutterstock 566056429Jogurtas – puikus pasirinkimas, kai reikia labai greitai paruošiamo salotų padažo. Natūralus jogurtas pasižymi švelnia rūgštele ir malonia kremine tekstūra – belieka jo skonį papildyti pasirinktais ingredientais. Ypač gaivus ir gardus padažas išeina į jogurtą įmaišius smulkiai kapotų žolelių, pvz., mėtų, petražolių, krapų arba laiškinių česnakų, įlašinus šiek tiek citrinų sulčių ir pagal skonį pagardinus druska bei baltaisiais pipirais. Šis padažas tiks įvairioms salotoms su mėsa gardinti.

Ryškesnio skonio salotoms suteiks jogurto padažas su pelėsiniu sūriu. Sūrį pasistenkite sutrupinti kuo smulkiau, kad jo gabalėliai tolygiai pasiskirstytų po padažą. Jei norite skystesnio padažo, įpilkite šiek tiek pasukų ir citrinų sulčių. Nepamaišys ir smulkinta česnako skiltelė. Užpilkite šio padažo ant salotų su orkaitėje keptais žiediniais kopūstais arba brokoliais.

Itin sodraus skonio padažą pagaminsite jogurtą išsukę su šlakeliu pasukų, šaukšteliu medaus, šiek tiek sojų padažo ir šaukštu miso pastos. Ji praturtins padažą žemiškomis, rūgščiai saldžiomis skonio natomis. Šiuo padažu pagardintos bulvių arba pupelių salotos sušvis naujomis spalvomis.

O jei norisi aitriau, sumaišykite jogurtą su prinokusiu sutrintu avokadu, nedideliu gabalėliu smulkinto imbiero, druska ir šaukšteliu kitu vasabio. Toks padažas valgant švelniai kutens gomurį ir džiugins kremine tekstūra. Jis ypač tiks salotoms su žuvimi.

Padažai su jogurtu tinka ne tik įvairioms šviežių daržovių salotoms, bet ir orkaitėje keptoms daržovėms gardinti. Tiks juos patiekti ir kaip pagardą prie keptos žuvies arba vištienos.

Padažai su majonezu

shutterstock 583060741Padažai su majonezu ypač tinka įvairioms bulvių salotoms pagardinti. Juose taip pat galima mirkyti keptas ir šviežias daržoves arba gruzdintus užkandžius.

Bene populiariausias pasirinkimas – į majonezą įmaišyti smulkintų prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, laiškinių česnakų. Kad padažas išeitų skystesnis, įmaišykite šiek tiek pasukų. Įdėkite smulkinto česnako, druskos ir grūstų pipirų. Patiekite su kiaušinių salotomis.

Dar vienas puikus derinys – majonezas ir garstyčios. Tiesiog sumaišykite majonezą su keliais šaukštais garstyčių ir pagardinkite skystu medumi arba klevų sirupu. Jei norisi, įberkite druskos ir grūstų juodųjų pipirų. Tokiu padažu gardinkite salotas su kepta arba gruzdinta vištiena.

Mėgstate Indijos virtuvę? Tuomet būtinai pasigaminkite padažo su kariu! Pakaks vos vieno–kito kario šaukštelio. Jei norite praturtinti skonių ir kvapų puokštę, įberkite šiek tiek maltų kuminų arba prieskonių mišinio garam masala. Nepamirškite grūstų pipirų ir, jei norite skystesnio padažo, įpilkite pasukų arba neutralaus skonio aliejaus. Šis padažas tiks salotoms su įvairiomis jūrų gėrybėmis.

Jei norisi ryškaus spalvų potėpio, pasigaminkite perujietiško padažo – itin kvapnaus ir truputį aštraus. Tiesiog sumaišykite majonezą su smulkintais šviežių kalendrų lapeliais, česnako skiltele ir itin smulkiai sukapotomis Chalapos paprikomis (jei nemėgstate labai aštriai, išimkite jų sėklytes). Pagardinkite druska ir atskieskite alyvuogių aliejumi arba pasukomis. Patiekite su šakninių daržovių salotomis.

IKI pataria. Norint pasigaminti padažo, nebūtina turėti šluotelę arba elektrinį plakiklį. Puikiai pavyks ir paprasčiausiai sudėjus ingredientus į stiklainį, tvirtai jį užsukus ir pakračius, kol susidarys vientisa masė.