Gardžiai garuoja sriuba

  Vėstant orams taip norisi ko nors lengvo, tačiau sotaus ir jaukiai šilto, kad visai nenuostabu, jog gardžius daržovių nuovirus, sriubas ir sultinius žiemą įrašome į pirmąsias valgiaraščių eilutes.

Daržovės: sultingos ir sočios

Daržovių sultinys — vieną seniausių pasaulio sriubų, kuriai reikiamų ingredientų neabejotinai turite savo šaldytuve net žiemą. Kaip iš ilgo daržovių sąrašo išsirinkti tinkamas? Daugiausia skonio daržovių sultiniui suteiks kopūstai ir šparagai, svogūnai, česnakai ir morkos, ropės ir salierai, saldžiosios paprikos ir baklažanai, apetitą keliantį aromatą — čiobreliai, laurų lapai ir imbieras, o dailią žalią spalvą — špinatai, krapai ir petražolės. Tolesni veiksmai labai paprasti: trečdalį puodo užpildykite mėgstamomis sausoje keptuvėje ar orkaitėje pakepintomis daržovėmis ir prieskoniais, o likusį pripilkite vandens ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies, kol aromatai pasklis po visą virtuvę.

IKI PATARIA 
Bulvės puikiai pagardina kremines sriubas, tačiau norint išvirti skaidrų sultinį, netinka — jose esantis krakmolas didina sultinio drumzlėtumą.

Pilnas puodas jūrų gerybių

Namuose išvirtas žuvies sultinys vėliau gali tapti puikiu pagrindu sriuboms, padažams ir šventiniams drebučiams, o norint jo pasigaminti prireiks vos kelių žuvies dalių — labiausiai tiks galvos, kaulai ir plaukmenys. Be to, palyginti su mėsos nuovirais, žuvies sultinys gaminamas labai greitai, o pavirtas ilgiau darosi tik gardesnis.

Jūra kvepiančio sultinio galite išsivirti ir iš vėžiagyvių kiautų — puikiai tiks krevetės, omarai ar vėžiai, o sumesti į puodą visi drauge , jie taip pat nesusipyks. Išbandykite vieną gardų receptą: apkepinkite vėžiagyvių kiautus karštame svieste, kol taps blizgūs ir ims maloniai kvepėti, kitoje keptuvėje patroškinkite daržovių — morkų, salierų, porų, pagardinkite prieskoniais ir pomidorų tyre, viską sudėkite į puodą, apliekite vandeniu ir virkite gerą pusvalandį ant nedidelės ugnies. Baigus virti, beliks nukošti ir mėgautis. Skanaus!

IKI PATARIA 
Virdami jūrų gerybių sultinį, venkite riebių žuvų — lašišų, skumbrių ir silkių, o druska jį pagardinkite jau atšaldytą — kai nugriebsite paviršiuje nusistovėjusius riebalus.

Kurią mėsą rinktis?

Vištienos sultinys patiks ieškantiems lengvo skonio. Labai gerai nuplautą vištą ar jos dalis dėkite į puodą, įpilkite tiek vandens, kad ją visą apsemtų ir užvirkite. Pasūdę, pagardinę pipirais ir pora laurų lapų, sumažinkite liepsną ir virkite dar 1 val. Galiausiai į draugiją gardžiai kvepiančiai vištienai įmeskite keletą švariai nuskustų morkų, pusiau perpjautą svogūną, česnaką ir krapų stiebų. Po pusvalandžio sultinys bus baigtas. Paskutinis skonio akcentas — smulkiai supjaustyti šviežių petražolių lapeliai, ir galima tiekti. Ypač skanu su kibinais, sūria varške įdarytais lietiniais, virtinukais ar skrudinta duona.

Jautienos sultinys — kiek sodresnis, įprastai jis verdamas iš daug kaulų turinčių jautienos dalių — kojų, krutinkaulio ar sprandinės. Svarbu, kad kaulai nebūtų vamzdiniai, nes virdami jie sudrumsčia sultinį. Gamindami šviesų sultinio variantą, jautieną su kaulais sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir, pagardinę prieskoniais ar daržovėmis, virkite apie 2—3 valandas. O jei norisi tamsesnio — prieš pradedami virti, mėsą ir kitus priedus bent pusvalandį apkepkite iš 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Ypač gardus avienos sultinys išeis iš avienos nugarinės su kauliuku, sauso raudonojo vyno, laurų lapų, gvazdikėlių, morkų, svogūnų ir salierų stiebų. Specifinio skonio ir kvapo aviena, verdant sultinį, puikiai derės ir su kitais prieskoniais: kadagių uogomis, mėtomis, kuminais ar rozmarinais. Kiaulienos sultinys — idealus pagrindas sriubai su ankštinėmis daržovėmis: lęšiais, žirniais ar pupelėmis. Virdami jį, nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais — įdomių skonio natų suteiksite į puodą įbėrę saujelę kmynų, anyžių sėklų ar įmetę cinamono lazdelę.

IKI PATARIA
Jei norite, kad sultinys būtų skaidrys, bet neprarastų skonio į kiek atvėsusį įmaišykite keletą lengvai paplaktų kiaušinių baltymų ir iš naujo užvirkite. Išvirę baltymai susirinks sultinio paviršiuje kartu su smulkiomis drumzlėmis — beliks juos sugriebti.

Linkėjimai iš Kinijos

Sotaus sultinio įdėjų verta pasidaryti kinų virtuvėje. Čia verdamas sultinys yra daugumos kiniškų sriubų pagrindas, o jo pasigaminti tikrai lengva : stropiai graibydami putas ,puode apvirkite pusę kilogramo vištienos sparnelių ir tiek pat nedideliais gabalais sukapotų kiaulienos šonkaulių, įmeskite gabalėlį imbiero šaknies ir saują smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų. Dar pora valandų puode ant silpnos ugnies, šlakelis ryžių vyno, druskos pagal skonį, ir nukošus bus galima pilstyti į dubenis, o likutį priglausti šaldytuve.

 

Šios savaitės akcijos

Sveriami bananai akcija Akcija galioja nuo 2018.06.18 iki 2018.06.24
Plačiau
Sveriami abrikosai, persikai ir nektarinai akcija Akcija galioja nuo 2018.06.18 iki 2018.06.24
Plačiau