Įvairūs blynai skirtingiems skoniams

Blynai – lengvai paruošiami pusryčiai, pietūs ar vakarienė. Be to, jie patinka daugeliui, mat kiekvienas gali juos skanauti su savo mėgstamais priedais ar įdarais. Kuo skiriasi įvairūs blynai ir kaip skaniausiai juos iškepti?


Populiarieji čirviniai blynai

shutterstock 132046064Čirvinių blynų tešlą sudaro tradiciniai ingredientai – miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Pirmiausiai atskirai sumaišomos sausos ir šapios sudedamosios dalys, tuomet jos maišomos tarpusavyje. Geriausia, kad produktai būtų kambario temperatūros

Skaniausi lengvai apskrudę, bet viduje minkšti ir purūs blynai. Vienas iš būdų to pasiekti – dalį nurodyto pieno pakeisti mėgstamu gazuotu vandeniu.

Antra gudrybė – atskirai suplakti kiaušinių tryniai ir baltymai. Pirmieji tegul keliauja į šlapių ingredientų indą, o antrieji ruošiasi plakimui. Kai baltymai bus standžios putų konsistencijos, juos galėsite sudėti į tešlą.

Tiek gazuotas gėrimas, tiek išplakti kiaušinių baltymai turi atsidurti tešloje prieš pat kepimą. Tada blynai kepami ant vidutinės ugnies ir tolygiai įkaitusioje keptuvėje. Pastaroji turėtų būti nepridegančios dangos ir lengvai suvilgyta aliejumi. Blynai verčiami tik vieną kartą – kai paviršiuje susidarę tešlos burbuliukai susprogsta.

Skaniausi su mėgstama uogiene ar paprasčiausia cukraus pudra.

 

 

 

 


Sotūs mieliniai blynai

shutterstock 517818082Mieliniai blynai pasižymi duoną ar girą primenančiu skoniu, lydimu švelnios rūgštelės. Pagrindiniai ingredientai, sudarantys šių blynų tešlą, nesiskiria, tačiau papildomai į ją dedama mielių, kurios iškildina tešlą ir ją išpurena. Sumaišius sudedamąsias mielinių blynų dalis, tešla turėtų būti grietinės tirštumo.

Sumaišius mielinių blynų tešlą palikite šiltoje tamsioje vietoje kelioms valandoms, kad pakiltų. Geriausias indikatorius – tešlos apimtis. Jai padvigubėjus, metas kepti blynus. Tešlos kildinimas - svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo – mielės „suvalgys“ visą cukrų. Jei planuojate blynus kepti, pavyzdžiui, pusryčiams, paruoštą tešlą pernakt laikykite šaldytuve.

Prieš kepant, nereikėtų iškilusios tešlos papildomai išmaišyti. Tiesiog nuo dubens krašto kabinkite šaukštą tešlos, dėkite į tolygiai įkaitusią keptuvę. Kadangi blynai išsipūs, reikėtų juos daryti nedidelius ir kuo plonesnius.

Jie paprastai valgomi su uogiene ar cukraus pudra, kartais gardinami grietine. Dėl savito mielių skonio, šie blynai dera ir su saldžiais, ir su sūriais priedais.

 

 

 

 


Visiems skoniams – lietiniai blynai

shutterstock 787212244Lengvi, švelnūs ir dera su bet kokiu jūsų mėgstamu įdaru. Lietinių blynų kepimą sudaro du etapai. Pirmiausiai iškepami patys blynai, tada dedamas įdaras. Tam tikrais atvejais suvyniotą blyną gali tekti kepti papildomai – pavyzdžiui, jei norite, jog išsilydytų sūris.

Lietinių blynų tešla ruošiama išplakant kiaušinius, į juos dedant miltus ir skiedžiant pienu. Nepamirškite į tešlą įdėti šaukšto aliejaus – kad blynai neliptų prie keptuvės. Apytikslės proporcijos vienam žmogui – kiaušinis, du šaukštai miltų ir 100 ml pieno. Atminkite, kad kuo skystesnė tešla, tuo plonesni iškeps blynai.

Paruošta tešla turėtų „pailsėti“ – nuo 10 minučių iki valandos. Per tą laiką „nurimsta“ glitimas ir dėl to blynai nebūna sausi ir kieti. Lietiniai blynai kepami tolygiai įkaitusioje keptuvėje, kurioje popieriniu rankšluosčiu paskirstomas lašelis aliejaus. Taip pat galima įkaitusią keptuvę patrinti gabalėliu lašinių. Riebalais suvilgyti keptuvę reikėtų kas keturis penkis blynus.

Tešla pilama į keptuvės centrą ir ją vartant paskirstoma tolygiai. Kai krašteliai pradeda ruduoti, o vidurys nebeblizga, blyną reikia apversti. Tam prireiks įgūdžių, tačiau iki kol baigsite kepti paskutinį blyną, to išmoksite kuo puikiausiai. Svarbiausia švelniai mentele kilstelėti visus blyno kraštus, kad blynas nebūtų prilipęs, ir jį apversti.

Iškeptus blynus valgykite su savo mėgstamais pagardais – uogiene, sviestu ir cukrumi ar riešutų kremu ir bananais. Juos pagardinti galite lašiša ar varške bei kitais sūriais priedais.

 

 

 


Gerai pažįstami bulviniai blynai

shutterstock 753137833Lietuvoje  populiaru gaminti blynus ne tik iš miltų. Ne mažiau sotūs ir universalūs gali būti iš tarkuotų bulvių pagaminti blynai.

Jiems gaminti reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Turint kitokių bulvių prieš ruošiant sutarkuotą bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio. Taip pat į tešlą galima įdėti miltų, tačiau kuo jų daugiau, tuo blynai būna kietesni.

Bulvės gali būti sutarkuotos keliais būdais. Jei bulvės šviežios ar mažiau krakmolingos, jas geriau tarkuoti burokine tarka – išsisikirs mažiau skysčio. Be abejo, galima bulves sutrinti bulvine tarka, tačiau skysčio bus daugiau ir greičiausiai bulvių masę reikės šiek tiek nusunkti.

Sutarkuotas bulves papildykite kiaušiniu, prieskoniais ir išmaišykite. Kepimui tinka įvairios keptuvės – net ir tradicinės ketaus. Svarbu, kad būtų užtektinai aliejaus.

Iškepti blynai puikiai dera su grietine, kiti mėgsta varškės ir česnako padažą. Gaivumo padažui suteiks švieži žalumynai, o sotumo  – lašišos gabalėliai. Kai kurie mėgsta bulvinius blynus gardinti obuolių ar spanguolių uogiene.


Kad pirmas blynas neprisviltų

Kaip ir gaminant daugelį patiekalų, geriems blynams paruošti svarbūs įgūdžiai ir patirtis. O šie ateina tik per praktiką. Ilgainiui rasite savo idealų receptą, sudedamųjų dalių proporcijas ir mėgstamiausią įdarą. Svarbu atsiminti, kad vieni blynai pavyksta kepant juos iš tirštesnės, kiti – iš skystesnės tešlos, o daržovių blynams būtina pašalinti tešloje atsirandantį skysčio perteklių.