Ką būtina žinoti apie miltus?

Į ką vertėtų atkreipti dėmesį besirenkant miltus?

Vienas iš dažniausiai naudojamų produktų kasdieniame maisto ruošime yra miltai. Juos mes beriame į konditerinius gaminius, į rytinius blynus, su jų pagalba išsikepame gardžios naminės duonos. Tačiau į ką vertėtų atkreipti dėmesį besirenkant šį produktą, žino tik nedaugelis. Ne bėda, nes netrukus sužinosite, kokios yra pagrindinės šio produkto savybės, kaip išsirinkti miltus ir kokiems patiekalams juos naudoti!


Raidės ir skaičiai ant miltų pakuočių

Besirenkant miltus verta atkreipti dėmesį į pakuotėje nurodytus skaičius bei raides (405D, 550D, 550C ir pan.). Raidė ant pakuotės nurodo glitimo kiekį miltuose. Glitimas – tai baltymas, esantis kai kuriuose javuose. „Miltų abėcėlė“ Lietuvoje dažniausiai prasideda raide B, o pasibaigia raide F. Kuo artimesnė raidė pagal alfabetą, tuo miltuose daugiau glitimo. Minkant B bei C raidėmis pažymėtus miltus, susidaro ilgos gliuteno juostos, kurios sudaro korėtą, tvirtą ir elastingą struktūrą, kurioje įsiterpia oras, ir kepinys gražiai iškyla.  Būtent todėl šie miltai dažniausiai naudojami  konditerijoje, įvairių bandelių, pyragų ar riestainių gamyboje. E, F raidėmis pažymėtuose miltuose yra mažiausiai glitimo, tad jie labiausiai tinka tokiems gaminiams, kurių nereikia kildinti – vafliams, sausainiams ar blynams kepti.
Šalia raidės esantis skaičius nurodo miltų peleningumą. Būtent miltų pelenuose slypi visos naudingosios medžiagos – mineralai, vitaminai bei skaidulinės medžiagos.  Peleningumas, priklausomai nuo miltų rūšies, gali svyruoti nuo 400 iki 1800 gramų. Šie skaičiai parodo, kiek kartų prieš malimą grūdai buvo valomi ar lupami, kiek juose išlikę vertingų medžiagų.
Štai viso grūdo miltų peleningumas siekia 1600 -1800 gramų. Viso grūdo miltai malami iš sveikų grūdų, nepašalinus grūdo apvalkalo. Ši miltų rūšis laikoma pačia sveikiausia, nes išsaugomas maksimalus kiekis vitaminų bei mineralų, skaidulinių medžiagų. Jeigu miltai yra aukščiausios rūšies, jų peleningumas siekia 400 - 550 gramų. Po malimo šiuose miltuose nelieka sėlenų, grūdo gemalo, tik krakmolingoji grūdo dalis. Pirmos rūšies miltų peleningumas atitinkamai siekia iki 810 g, antros – iki 1050 g.
Nuo miltų peleningumo priklauso ir pačių miltų spalva. Todėl tokie gaminiai kaip batonas, bandelės ar pinti pyragai dažniausiai gaminami iš baltų – 550C, 550D tipo miltų. Po kepimo šių gaminių tešlos spalva išlieka šviesi.


Kvietiniai miltai

kvietiniai3Europoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje, populiariausi miltai malami iš kviečių. Būtent iš kvietinių miltų pagaminami beveik du trečdaliai visų kasdienių valgių. Aukščiausios rūšies kvietiniai miltai idealiai tinka puriems pyragams ar bandelėms kepti. Pirmosios rūšies miltų dalelės yra kiek stambesnės, miltuose bus likę luobelių, tad būtent šie miltai tiks kepti šviesiai duonai. Antrosios rūšies kvietiniuose miltuose lieka didžiausias kiekis naudingųjų medžiagų, tačiau vien tik iš šių miltų nepavyktų iškepti pyrago. Tad norint kepiniuose išlaikyti didesnę dalį naudingųjų medžiagų, antrosios rūšies kvietinius miltus reikėtų maišyti su aukščiausios rūšies miltais.
Pagal numeraciją, 550 numeriu pažymėti miltai puikiai tiks bandelėms, pyragams. Šviesiai duonai tiks 812 numerio miltų rūšis, tamsiai - 1050 skaičiumi pažymėti miltai.


Speltos miltai

spelta2Kvietinių miltų analogu yra laikoma speltos (laukinių kviečių) miltų rūšis. Speltos grūdai ypatingi tuo, jog naudingi vitaminai bei mineralai kaupiasi ne tik grūdų apvalkaluose, bet ir kituose grūdo sluoksniuose, tad ir po malimo šiuose miltuose išlieka visi naudingi vitaminai bei mineralai. Štai tuo tarpu kvietiniai miltai didžiausią dalį naudingų medžiagų turi grūdų apvalkaluose, kurių dauguma po malimo yra pašalinama. Lietuvoje galima įsigyti viso grūdo bei šviesius speltos miltus.  Iš viso grūdo speltos miltų išsikepsite maistingos duonos, pyragų, šviesios − picų, bandelių, blynų ar sausainių. Iš šių miltų paruošta tešla skoniu šiek tiek primena riešutus, o geriausia tai, jog speltos miltai tinka žmonėms, kurie netoleruoja įprastų kviečų arba yra jiems alergiški.

 

 


Ruginiai miltai

Ruginiai miltai pasižymi gausiu kiekiu aminorūgščių, vitaminų bei mineralų kiekiu. Kepdami duoną iš ruginių miltų, organizmą praturtinsite visais naudingais mineralais bei ilgesnį laiką išliksite stiprūs ir žvalūs. Šie miltai ypač tinka kepti juodai duonai ir lietiniams blynams, tačiau dėl savo stambaus grūdo ne itin tinka konditeriniams gaminiams. Jeigu norite, jog miltų konsistencija būtų šiek tiek švelnesnė, ne tokia rupi, parduotuvėse ieškokite aukščiausios rūšies ruginių miltų. Tokiuose miltuose bus mažiau luobelės dalelių, kepiniai bus glotnesnės struktūros.


Kitos miltų rūšys

grikiu2Jau žinote populiariausių miltų savybes ir tinkamiausią jų panaudojimą, tad galime prisiminti ir rečiau vartojamas miltų rūšis, kurios, be abejo, taip pat yra vertos jūsų dėmesio!
Kukurūzų miltai lengvai virškinami, mažai kaloringi, o svarbiausia neturi glitimo, tad tinka žmonėms, netoleruojantiems kitų grūdų produktų. Kukurūzų miltai gana universalūs - vartojami košėms, kepti duonai, blynams, pyragams, ypač mėgstami apvoliojant produktus prieš gruzdinimą.
Ryžių miltuose gausu baltymų ir krakmolo, jie tinka gaminant įvairius kepinius - pyragus, blynelius, desertus, kurie iškepti būna labai traškūs ir gardūs. Ryžių miltus populiaru naudoti makaronams ar koldūnų tešlai gaminti. Svarbu nepamiršti, jog gaminant maistą su šiais miltais reikia naudoti daug vandens ir kiaušinių.
Grikių miltai – švelnaus, riešutus primenančio skonio, lengvai virškinami ir maistingi miltai. Kulinarijoje grikių miltai naudojami gaminant makaronus, kepant pyragus, sausainius, vaflius ar keksiukus. Kepiniams šiuos miltus geriausia maišyti su kvietiniais, nes grikių miltai turi mažai glitimo.


Taigi, besirinkdami miltus savo virtuvei, nepamirškite atkreipti dėmesį ir į tai, ką ruošiatės gaminti. Skirtingi miltai, skirtingai veikia ruošiamą patiekalą. Jeigu norite kepti bandeles, prisiminkite, kad geriausią rezultatą pasieksite naudojant aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Norintiems išsikepti naminės duonės, verta išmėginti sodraus skonio ruginius miltus. Žinoma, nepamirškite ir eksperimentuoti – turime dešimtis miltų rūšių, kurios suteiks jūsų patiekalams išskirtinį skonį.

Šios savaitės akcijos

Sveriami mažieji apelsinai Akcija galioja nuo 2018.01.15 iki 2018.01.21
Plačiau
DVARO grietinė Akcija galioja nuo 2018.01.15 iki 2018.01.21
Plačiau