Kaip iškepti tobulą pyragą?

Visi bent kartą esate susidūrę su situacija, kai nepasiseka iškepti norimo pyrago. Regis, viską darote pagal receptą, naudojate kokybiškus ir patikrintus ingredientus, tačiau vis nepavyksta nudžiuginti artimųjų gardžiu skanėstu. Kaip gi iškepti tobulą pyragą? Viskas paprasta, tereikia žinoti kelias paslaptis!


Purus pyragas
shutterstock 386745919Puraus pyrago paslaptis slypi tešloje, į kurią turi patekti oro. Tad dėdami ingredientus turime galvoti, kaip į kiekvieną iš jų “įmaišyti” kuo daugiau oro.
Puriems pyragams kepti labiausiai tinka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai. Šie miltai yra lengvi ir smulkūs, todėl ypač gerai kyla. Miltus labai svarbu gerai išsijoti - šitaip į juos pateks daugiau oro, o tai reiškia ir daugiau purumo tešlai. Puraus pyrago tešlai, jeigu leidžia receptas, patartina naudoti ne pieną, bet mineralinį vandenį, kurį geriausia sumaišyti su trupučiu citrinos sulčių ar citrinos rūgšties. Šios rūgštys padeda plėstis vandenyje esantiems burbuliukams, kurie suteikia pyragui dar daugiau lengvumo.
Ruošdami tešlą visada atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo. Baltymus gerai išplakite plaktuvu, kad jie taptų purūs, kupini oro. Labai svarbu baltymų neperplakti, nes tuomet jie praranda savo purumą ir vėl tampa skysti. Kai pakėlus plaktuvą, baltymų “kepurėlės” yra standžios, nesubliūkšta, vadinasi, baltymai yra paruošti, daugiau jų plakti nebereikia. Baltymus į tešlą patartina įmaišyti mediniu šaukštu labai atsargiai ir lėtai, kad išliktų jų purumas ir lengvumas.
Pyragui pasaldinti patariama naudoti baltąjį cukrų, mat jis yra lengviausias, su juo gaminys greičiau iškyla orkaitėje. Taip paruoštą tešlą nieko nelaukdami šaukite į iš anksto įkaitintą orkaitę, kad gaminiui naudojami baltymai nespėtų susmegti. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje nuo 20 iki 40 minučių. Ar jūsų purusis pyragas iškepęs, galima patikrinti į jį įbedus medinį pagaliuką - jeigu ant pagaliuko nėra tešlos likučių, galite drąsiai traukti jį iš orkaitės, atvėsinti ir tiekti ant stalo.


Trapus pyragas
shutterstock 247710307Tikrai trapų pyragą iškepti paprasta - svarbiausia tešlą gaminti tik iš ypač šaltų ingredientų.
Trapiems pyragams kepti tinka bet kokie jūsų pasirinkti miltai. Galbūt nuskambės keistai, tačiau labai svarbu atšaldyti net miltus, tad prieš gaminant, reikiamą kiekį miltų įdėkite į šadytuvą geram pusvalandžiui arba į šaldymo kamerą 15 minučių. Sviestą taip pat naudokite tik atvėsintą. Geriausia sviestą į tešlą įtarkuoti su tarka, taip jis lengviau pasiskirstys ir išliks šaltas. Rudasis cukrus tešlai suteikia šiek tiek lipnumo ir sunkumo, tad trapiai tešlai paruošti tinkamiausias yra baltasis cukrus. Reikia pabrėžti, jog trapaus pyrago tešlą būtina maišyti šaukštu ir jokiu būdu ne rankomis. Šio pyrago gamyboje ypač svarbu išlaikyti ingredientus šaltus, o nuo rankų šilumos jie labai greitai sušiltų, ypač sviestas.
Vienas iš patikrintų trapaus pyrago paruošimo būdų yra tešlą paskirstyti į dvi dalis. Vieną dalį iškočioti ir iškloti kepimo formoje. Ant paruošto pagrindo dėti norimo įdaro, o likusią dalį tešlos sutarkuoti stambia tarka ant viršaus. Taip ant pyrago susidarys saldūs trupiniai, kurie suteiks papildomą trapumo efektą. Paruoštą pyragą dėkite į šaldytuvą valandai, o dar geriau porai valandų. Jeigu norite išgauti kuo geresnį trapumo efektą, galite tešlą palikti šaldytuve ir visai parai. Pyragą belieka šauti į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30-35 minutes, kol viršus gražiai paruduos.

 

Drėgnas pyragas
shutterstock 92234702Pagrindinė drėgno pyrago gaminimo paslaptis slypi ne jo ingredientuose, o jo kepime, tad čia ir turėtumėte sutelkti visą savo dėmesį.
Kepdami tokį pyragą, turime stengtis išlaikyti jame esančią drėgmę – pyrago neperkepti, pasirinkti tinkamą temperatūrą bei kepimo režimą. Patartina imtis ir vienos paprastos bei patikrintos gudrybės – kepdami pyragą kartu į orkaitę įdėkite ir karščiui atsparų indą su vandeniu. Garuodamas vanduo padės pyragui neišdžiūti, išlaikyti savo drėgmę. Pyragas turi kepti ne itin aukštoje temperatūroje, tad orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Geriausia pasirinkti režimą “kepti iš viršaus ir apačios”, kadangi vėjelio programa džiovina kepinius. Pyragą kepkite gana trumpai - apie 30 - 35 minutes.
Svarbus momentas drėgno pyrago kepime – tikrinimas, ar pyragas jau iškepė. Šiam tikslui mums geriausiai tinka medinis pagaliukas - jeigu ant jo liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat traukite iš orkaitės. Kai medinis pagaliukas, įkištas į pyrago vidurį, būna apsivėlęs skysta tešla, pyragą dar reikia kepti apie 10 minučių, o jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – reiškia, jog pyragą perkepėte ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip būtų įprasta kepant kitus pyragus, kepant drėgną pyragą nelaukiame, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago, bus visiškai švarus, ant jo turi likti keli tvirtos tešlos gabalėliai.

Jei visgi perkepėte pyragą ar torto biskvitas nesigavo toks drėgnas, kaip norėjote, galima jį sulaistyti saldintu vandeniu ar prie pyrago derančio skonio sultimis. Taip suteiksite kepiniui prarastą drėgmės kiekį, o taip pat ir papildomo skonio.

 

Įsiminkite šiuos paprastus patarimus ir jūsų kepiniai bus tiesiog tobuli! Beje, nepamirškite pasidalinti ir su tais, kuriems yra kilę pyragų kepimo nesėkmių ir šie patarimai gali jiems padėti!

 

 

Šios savaitės akcijos

Sveriami lietuviški pomidorai akcija Akcija galioja nuo 2018.07.16 iki 2018.07.22
Plačiau
Malta kava LAVAZZA CLUB akcija Akcija galioja nuo 2018.07.16 iki 2018.07.22
Plačiau