Kaip išsaugoti vasaros skonį

Vasara – laikas, kai uogų daugiau nei spėji suvalgyti. Tad kodėl gi šių vasariškų skonių neišsaugojus ilgesniam laikui? Žemuogės, mėlynės, vyšnios ir kitos uogos praturtins rudens bei žiemos patiekalus šiltojo sezono aromatais, tad siūlome tris skirtingus būdus, kaip vasarišką uogų skonį išlaikyti žiemai. 

 

Smaližių mėgstamiausios

6Uogienių gamyba išlieka bene populiariausiu uogų paruošimo žiemai pasirinkimu. Kruopščiai paruoštos ir vėsiai laikomos tamsoje, uogienės išlieka tinkamos vartoti ilgą laiką.

Pagrindinis uogienių pakeleivis – cukrus, nors senovėje jį dažnai atstodavo ir medus. Šie saldikliai užtikrina, kad uogas išsaugosite iki kito sezono. Uogienės verdamos dėl labai praktiškos priežasties – proceso metu išsiskiria natūralus tirštiklis pektinas. Nuo jo kiekio priklauso uogienės konsistencija – pavyzdžiui, braškių uogienė bus skystesnė, nes šios uogos pektino turi mažiau. Pektino gausa pasigirti gali serbentai, spanguolės ir agrastai - jų uogienės tirštesnės.

Gardžias uogienes išvirsite iš bet kurių uogų. Vis dėlto šis konservavimo būdas labiausiai tinka rūgštesnėms uogoms – spanguolėms, vyšnioms ar juodiesiems serbentams. Virdami uogienę iš tokių uogų subalansuosite gaminio skonį – cukrus atsvers uogų rūgštumą.

 

ĮDOMU

Ar žinojote, jog daugelyje šalių žodžiai uogienė, džemas ir marmeladas vartojami kaip sinonimai? Visgi tai nėra tie patys dalykai. Štai džemas nuo uogienės skiriasi tuo, jog vaisiai ir uogos verdami tol, kol tampa drebučių konsistencijos. Tuo tarpu marmeladui būtinas ingredientas – citrusiniai vaisiai, tad su uogomis marmeladas turi mažai ką bendro.

 

Beveik kaip šviežia

3Džiovinimas – seniausias žinomas būdas uogoms išsaugoti. Džiovinimo metu iš uogų išgaruoja vanduo, o tinkamai atliekant veiksmus, išsaugoma didžioji dalis naudingųjų medžiagų, uogų skonis bei kvapas. Džiovinimui patariama rinktis uogas, turinčias daugiau sausųjų medžiagų – bus didesnė džiovinimo išeiga. Tam puikiai tinka vyšnios, braškės, serbentai, spanguolės, taip pat ir mažesnės uogos - mėlynės ar žemuogės, kurios tampa traškios ir išsaugo gausybę antioksidantų. Džiovintomis uogomis galite papildyti salotas, paskaninti košę, išsivirti arbatą ar paruošti puikų padažą keptai mėsai. Uogų džiovinimas yra subtilus užsiėmimas, tačiau vasarą paruošti džiovinti skanėstai džiugins visą žiemą.

Tradiciškai uogos džiovinamos lauke, tačiau nevertėtų jų išdėlioti saulės atokaitoje. Veikiamos saulės šviesos, jos praras naudingąsias medžiagas, spalvą ir skonio savybes. Geriausia uogas džiovinti šešėlyje, gerai vėdinamoje vietoje ir apsaugojus nuo vabzdžių bei dulkių.

Saldžias miško ir sodo gėrybes galima džiovinti ir orkaitėje, tačiau tam reikia atidumo – temperatūra turi būti didinama palaipsniui, kad uogos nesusviltų. Džiovinimo procesas priklauso nuo uogų dydžio – mažesnės uogos džiovinamos vieną kartą 60-70°C temperatūroje keletą valandų arba kol visiškai išdžiūva. Didesnėms uogoms (braškėms ar slyvoms) prireiks bent dviejų kartų. Pirmą kartą jos džiovinamos 50-55°C temperatūroje, tuomet keletą valandų laikomos kambario temperatūroje ir procedūra orkaitėje kartojama orkaitę įkaitinus iki 70°C temperatūros. Šiluma ir vėdinimas yra esminiai sėkmingo džiovinimo komponentai, tad džiovinant uogas orkaitėje būtina užtikrinti oro cirkuliaciją. Procedūrą palengvins ir tai, jei uogas džiovinsite ant tinklelio ar kito orui pralaidaus pagrindo.

Trečiasis uogų džiovinimo būdas – džiovinimas specialioje džiovyklėje. Jei mėgstate džiovintus vaisius ir uogas, įsigijus tokį prietaisą, džiovinimo procesas būtų paprastesnis.

 

Vasara, sustingusi lede

Dar vienas iš būdų išsaugoti vasarišką uogų skonį - jų šaldymas. Šaldytos uogos išsaugo naudingąsias savybes ir gali būti plačiai naudojamos gardinant patiekalus, desertus ar gėrimus.

4Uogų šaldymo nereikėtų suvokti kaip gėrybių subėrimo į indelius ar maišelius ir padėjimo į apatinę šaldiklio lentyną. Taip šaldomos jos sušoks į gabalą, o jų atšildymas bus labai nepraktiškas. Be to, jei nėra būtinybės, venkite uogas mirkyti ar plauti. Jos praras tinkamą konsistenciją, o užšaldytos gali netekti skonio savybių.

Geriausia šaldymui pasirinkti vienodo dydžio uogas ir jas šaldyti išdėliojus ant lėkštės – nedidukės jos sušals per 15 minučių ir tada galėsite šaldyti kitą porciją. Kalbant apie uogų šaldymą, svarbus žodis yra porcija. Ant lėkštės užšaldytas uogas sudėkite į mažus indelius ar maišelius po tiek, kiek suvartosite per vieną kartą. Taip jas bus patogiau naudoti ir išvengsite būtinybės uogas pakartotinai užšaldyti. Uogas galima šaldyti prieš tai jas sutrynus, jei mėgstate saldžiau, galite įdėti ir cukraus.

Verta atkreipti dėmesį, kad žemuogių šaldyti nepatariama, nes pakinta jų skonio savybės – uogos įgauna kartumo. Kitų šaldytų uogų skonį išsaugosite laikydami jas sandariose pakuotėse, atskirai nuo kitų produktų.

 

Ką pasirinkti?

Jei uogų derlius džiugina, tikriausiai verta išmėginti skirtingus uogų apdorojimo ir išsaugojimo būdus. Taip žiemą jas iš naujo atrasite vis kitaip. Smaližiai galės mėgautis uogienėmis, o sveikuoliai užkandžiaus džiovintomis gėrybėmis. Skirtingas uogų apdorojimas padeda atrasti dar didesnę šių gėrybių įvairovę.