Kaip tinkamai išsirinkti aliejų maisto gaminimui?

Įdomybės

Dažniausiai virtuvėse galime surasti saulėgrąžų, alyvuogių arba rapsų aliejų. Nenuostabu, juk šios aliejaus rūšys pačios populiariausios, nes yra pačios universaliausios. Tačiau neretai pirkdami aliejų nesusimąstome, kad kiekvienas aliejus turi savo specifiką ir ne visada tinka prie visų gaminamų patiekalų. Dar dažniau užmirštame, jog be populiariausių pasirinkimų yra ir kitų aliejaus rūšių, kurias taip pat vertėtų išbandyti, kad atskleistume ypatingas kiekvieno gaminamo patiekalo savybes.


Aliejaus tipai

Pirmiausia, prieš renkantis aliejų, reikėtų atkreipti dėmesį į jo tipą. Aliejus gali būti rafinuotas arba nerafinuotas. Rafinuotas – tai chemiškai apdirbtas aliejus. Rafinavimo metu aliejus tampa skaidresnės spalvos, be nuosėdų bei praranda nemažą dalį natūralaus aliejaus kvapo, tačiau jame išlieka beveik visos naudingos medžiagos, pailgėja galiojimo laikas. Rafinuotas aliejus labai universalus – gali būti naudojamas kepimui, padažams ir marinatams ruošti, toks aliejus ypač tinkamas skrudinimui gruzdintuvėje.

Nerafinuotą aliejų lengvai atskirsite pagal jame matomas nuosėdas. Dažnai toks aliejus būna tamsesnės spalvos, turi ryškų skonį ir stiprų kvapą. Svarbu prisiminti, jog nerafinuotas aliejus netinka kepimui, nes greitai svyla, tad reikėtų jį naudoti salotoms bei užkandžiams ruošti, tuomet geriausiai atsiskleidžia išskirtinis jo skonis ir kvapas.

 

Populiariausios aliejaus rūšys

Kiekvienas aliejus turi savitas skonio, kvapo bei atsparumo temperatūrai savybes, tad gaminant visada verta turėti omenyje kiekvienos aliejaus rūšies specifiką.

Saulėgrąžų aliejus

saulegrazu aliejusPopuliariausiu pasirinkimu dažniausiai tampa rafinuotas saulėgrąžų aliejus. Šis aliejus yra bekvapis arba šiek tiek kvepia saulėgrąžomis, išlaiko pakankamai aukštą šiluminio apdorojimo temperatūrą, tad tinka kepimui bei gruzdinimui. Rafinuotas saulėgrąžų aliejus yra labai universalus, tačiau ruošiant šaltus patiekalus – salotas ar užkandžius – patartina rinktis nerafinuotą šalto spaudimo saulėgrąžų aliejų, kuriame yra išlikę daugiau žmogaus organizmui būtinų vitaminų, išskirtinis skonis bei kvapas.

Alyvuogių aliejus

alyvuogiu aliejusGeriausiu laikomas pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejus ant etiketės angl. žymimas „extra virgin“. Pirmo spaudimo aliejus gaunamas tiesiogiai spaudžiant alyvuoges, ne jų išspaudas, o šaltas spaudimas reiškia, jog alyvuogės buvo spaudžiamos labiausiai tausojančiu – mechaniniu – būdu, jų nekaitinant.
Kokybiškas alyvuogių aliejus pagal skonį yra šiek tiek kartus, aliejui leidžiantis gomuriu jaučiamas jo pikantiškumas - švelnus kutenimas. Svarbu žinoti, jog kepant, alyvuogių aliejaus vartoti nereikėtų, nes būdamas neatsparus karščiui, jis ima greitai degti. Geriausia alyvuogių aliejų vartoti salotų, košių, užkandžių pagardinimui, padažų gamybai.
Prieš perkant alyvuogių aliejų derėtų atkreipti dėmesį ir į aliejaus pakuotę. Kokybiškas alyvuogių aliejus visada būna tamsioje, stiklinėje taroje. Taip ilgiau išsaugomas aliejuje esantis vitaminas E bei jo šviežumas. Jeigu alyvuogių aliejų naudojate retai, patartina pirkti rafinuotą. Toks alyvuogių aliejus tinka maistui gaminti ilgesnį laikotarpį. Jeigu įsigijote nerafinuotą alyvuogių aliejų, geriausia jį suvartoti per kelias savaites.


Rapsų aliejus

rapsu aliejusMaisto ruošimui dažnai naudojamas ir rapsų aliejus. Gerą rapsų aliejų atpažinsime pagal ryškiai gelsvą atspalvį bei užrašą „šaltas spaudimas“. Rapsų aliejuje gausu polinesočiųjų (omega) riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina. Įdomu tai, kad omega riebalų rūgščių derinys rapsų aliejuje labai panašus į alyvuogių aliejuje esantį, tačiau rapsų aliejus labiau tinkamas kepimui, nes yra neutralaus skonio ir aromato, jo degimo temperatūra aukštesnė. Būtent dėl to rapsų aliejus idealiai tinka gruzdinimui.


Kitos aliejaus rūšys

Be trijų populiariausių aliejaus rūšių, egzistuoja ir daug kitų, kurie gali suteikti patiekalams išskirtinio, gurmaniško skonio. Žinant, kurį aliejų rinktis, jūsų patiekalai taps dar ypatingesni.
Aliejai spaudžiami iš įvairių sėklų arba riešutų pasižymi turtingu skoniu bei išskirtiniu aromatu. Štai moliūgų sėklų aliejus − yra sodrios žalios spalvos, saldoko, riešutus primenančio skonio. Gardinant patiekalus šio aliejaus pakanka vos kelių lašelių. Puikiai tinka salotoms arba tiesiog kaip pagardas prie šviežios duonos riekelių.

graikiniu riesutu aliejusAliejus, spaudžiamas iš lazdyno ar graikinių riešutų, yra tamsios rudos spalvos, gana stipraus pakepintų riešutų skonio bei aromato. Graikinių riešutų aliejus itin tinka salotoms su mėlynuoju pelėsiniu sūriu ar avokadu, o lazdyno riešutų - dažniausiai naudojamas pagardinti jau pagamintiems kepiniams. Kaip ir moliūgų sėklų, šie aliejai yra netinkami kepimui keptuvėje, ilgai stovėdami darosi kartūs, tad juos suvartoti reikėtų per tris mėnesius nuo atidarymo.

Sezamo sėklų aliejus – pamėgtas Azijos ir Indijos šalių virtuvėse, gali būti šviesus (iš neskrudintų sėklų) arba tamsus (iš skrudintų). Šviesiuoju dažniausiai gardinamos salotos, o tamsiojo dedama į garsiuosius makaronų ar ryžių WOK bei karštus daržovių patiekalus.

kanapiu aliejusLietuviams gerai žinomus - kanapių sėklų bei linų sėmenų aliejus siūloma vartoti nerafinuotus, jų nekaitinti, o gardinti salotas, gaminti padažus, pilti į sriubas. Taip jie nepraras savo sudedamųjų dalių, svarbių mūsų sveikatai. Kanapių bei linų sėmenų aliejus turi itin daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega 3 ir 6), tad gali būti vartojamas kaip maisto papildas po vieną arbatinį šaukštelį per dieną.

 

Besirinkdami aliejų nepamirškite, jog tai yra vienas svarbiausių kasdienės virtuvės ingredientų. Svarbiausias kriterijus renkantis aliejų – kam žadate jį naudoti. Vieni tinka salotų pagardinimui, kiti geriau tiks gruzdinimui, o treti – gurmaniškiems patiekalams ruošti!

Šios savaitės akcijos

Sveriami mandarinai akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau
Malta ir tirpi kava, kavos pupelės akcija Akcija galioja tik 2018.12.10-2018.12.16
Parduotuvių sąrašas
Plačiau