Kalėdų dovanos iš jūsų virtuvės

Jau visai netrukus mūsų namus aplankys gražiausios žiemos šventės. Bene sunkiausia užduotimi šiuo laikotarpiu tampa originalių dovanų paieška. Kad Jums būtų paprasčiau, pristatome tris ne tik originalias, bet ir itin skanias dovanų idėjas, kurias galėsite pagaminti tiesiog savo namų virtuvėje, ir padovanoti artimiesiems bei draugams.

 

Imbieriniai sausainiai

vienodo dydzio 119991514Sausainiai – puiki dovana artimam žmogui. Pasitelkę fantaziją bei kepimo formeles, galite pagaminti pačių įdomiausių formų sausainių ir taip sukurti smagią bei personalizuotą dovaną. Žiemos šventėms puikiai tinka klasikiniai imbieriniai sausainiai dekoruoti glajumi. Pagaminti šių sausainių tešlą nėra sunku - tereikia miltų, sviesto, kiaušinių, rudojo cukraus, medaus bei gardžiai kvepiančių prieskonių – cinamono, gvazdikėlių bei imbiero. Paruoštą tešlą labai svarbu bent parai palikti šaldytuve subręsti, tuomet ji taps elastingesnė, bus lengviau ją kočioti. Dažniausiai imbierinių sausainių tešla kočiojama plonai, tačiau jei tešlą paliksite storesnę – iškepsite gardžius meduolių tipo sausainius, tad nebijokite eksperimentuoti!

Bene smagiausias ir kūrybiškiausias imbierinių sausainių gamybos etapas – tešlos formavimas. Norimas figūras paprasčiausia išgauti formelių pagalba, tačiau jei jų neturite ar norite iškepti išskirtinės formos sausainį, galite atsispausdinti ir išsikirpti įvairiausių formų trafaretus. Iškeptus sausainius pabarstykite cukraus pudra arba papuoškite įvairiais raštais. Tam jums prireiks glajaus, kurį pasigaminsite iš kiaušinio baltymo, cukraus pudros bei citrinos sulčių. O kepimo popierių susukę į tūtelę ir nukirpę jos galiuką, gausite konditerinį maišelį detalėms bei raštams sukurti. Beje, jei prieš kepdami sausainius tešloje padarysite nedidelę skylutę, per kurią vėliau perversitę virvutę - sukursite išskirtinius žaisliukus Kalėdų eglutei papuošti.

Bičiuliams, mėgstantiems leisti laiką virtuvėje, galite įteikti „Pasidaryk pats“ sausainių gaminimo rinkinį. Viskas, ko jums prireiks, tėra gražus bei sandarus indas ir sausainių gamybai reikalingi produktai. Pasirinkite norimą sausainių receptą, sausus ingredientus susluoksiuokite pasirinktame inde, pridėkite sausainių receptą bei nuoširdų palinkėjimą. Tokia dovana - tai proga jūsų artimajam užsiimti mėgstama veikla bei išbandyti naują gardžių sausainių receptą!

 

Saldainiai

vienodo dydzio 360174323Dar vienas originalus būdas nudžiuginti šeimą bei draugus švenčių proga  - pačių pagaminti saldainiai. Skanius ir daug lėšų nereikalaujančius skanėstus galima paruošti tiesiog iš cukraus. Tereikia supilti cukrų į sausą keptuvę, kaitinti, kol susidarys sirupas, gautą sirupą supilti į aliejumi pateptas formeles ir padėti šalti. Pradėjus masei stingti, nepamirškite pridėti medinio pagaliuko! Gaminti saldainius galite ir be formelių - lentelę ar stalo paviršiųpatepkite aliejumi – masė neprilips, o jūs pagaminsite netikėčiausių formų saldainius! Norėdami ledinukams suteikti itin kalėdišką skonį, cukraus masę pagardinkite cinamonu, apelsino žievele ar kakava.

Receptą papildę gabalėliu sviesto bei šlakeliu pieno ar grietinėlės, gausite karamelinius saldainius, kuriuos gaminant svarbiausia kontroliuoti virimo procesą bei nuolat maišyti.  Išlydę sviestą ir sudėję cukrų, kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps, vėliau po truputį pilkite pieną ar grietinėlę. Nuolat maišydami, virkite apie 20-30 min., kol masė sutirštės.Karštą masę supilkite į formeles, kiekvieną saldainį pagardinkite mėgstamais riešutais ar džiovintais vaisiais. Gautą masę galite supilti ir į kepimo popieriumi išklotą indą, ją gardinti ne tik riešutais ar džiovintais vaisiais, bet ir aguonomis, kokoso drožlėmis, šokolado, sausainių gabalėliais ar net rupia druska. Sustingusią masę beliks supjaustyti norimo dydžio bei formos gabalėliais, gražiai supakuoti ir padovanoti tikriems smaližiams!

vienodo dydzio 352901669Jei norite nustebinti šokolado mėgėjus, padovanokite jiems namuose gamintą šokolado plytelę, pagardintą netikėčiausiais ingredientais. Prieš jas gaminant svarbu žinoti, jog skirtingos šokolado rūšys, reikalauja ir skirtingo ingredientų derinio. Štai juodasis šokoladas būdamas gana kartus puikiai dera su įvairiais riešutais, džiovintais citrusiniais vaisiais, mėta. Ieškantiems naujų skonių, patiks juodasis šokoladas, gardintas aitriaisiais ar juodaisiais pipirais, stambia jūros druska, muskatu ar kardamonu. Tuo tarpu baltąjį šokoladą skaninkite kokoso drožlėmis, džiovintais ananasais, saldžiomis uogomis, riešutais. Nepamirškite išbandyti baltojo šokolado, rūgštumo turinčių džiovintų spanguolių ir pistacijų derinio!

Kai pasirinksite šokolado bei pagardų kombinaciją – sunkiausias darbas bus atliktas, kadangi paruošti pačias plyteles yra labai paprasta. Jums tereiks išlydyti šokoladą, pagardinti pasirinktais prieskoniais, masę išpilti į kepimo popieriumi išklotą indą, pagardinti derančiais ingredientais ir leisti viskam sustingti šaldytuve. Sustingusią masę galite pjaustyti peiliu arba tiesiog viską suskaldyti į netaisyklingos formos gabalėlius. Gautas namines šokolado plyteles supakuokite ir pradžiuginkite šokolado mėgėją.

 

Gėrimai

Ilgėjančiais vakarais dar daugiau jaukumo ir šilumos suteikia karšti gėrimai, tad šventiniu laikotarpiu originalia ir maloniai nustebinsiančia dovana gali tapti ir pačių paruošti rinkiniai karštiems gėrimams gaminti.

Žiema neretam siejasi su gardžiu Kalėdiniu vynu, tad karšto vyno prieskonių rinkinys – puiki idėja dovanai. Ruošdami šį rinkinį patys galite eksperimentuoti su skirtingais kvapais bei skoniais ir taip sukurti netikėčiausių prieskonių derinių. Karšto vyno gėrimui ruošti tinka džiovinti citrusiniai vaisiai, cinamono lazdelės, muskato riešutai, gvazdikėliai, kardamonas ir imbieras. Skandinavijoje, be minėtų prieskonių, šį gėrimą populiaru gardinti razinomis, džiovintais juodaisiais serbentais bei migdolais. Karštas vynas dažnai pasaldinamas cukrumi ar medumi, tad į rinkinį nepamirškite įdėti ir kelių cukraus kubelių ar nedidelio stiklainiuko medaus.Mėgstantiems naujoves galite padovanoti karšto vyno prieskonių rinkinį, kuriame jie ras džiovintų apelsinų, juodųjų pipirų žirnelių, gvazdikėlių, medaus bei šiek tiek stambios druskos. Toks prieskonių derinys gėrimui suteiks netikėtai malonaus, pikantiško skonio. Atradę jūsų skonį atitinkančius prieskonių derinius, rinkinį gražiai supakuokite, nepamirškite pridėti ir gėrimo paruošimo instrukcijos.

vienodo dydzio 201710502Arbatų mylėtojams galite padovanoti pačių sukurtą, unikalaus skonio arbatą. Namuose gamintos arbatos pagrindą sudarys žolelės – juodoji, žalioji ar raudonoji rooibos arbata bei papildomi ingredientai. Ruošdami arbatos mišinį namuose nepamirškite, jog kartais mažiau yra daugiau. Stenkitės nemaišyti skirtingų arbatos rūšių, pridėti daug papildomų ingredientų. Geriausią rezultatą išgausite pasirinkę vieną arbatos rūšį bei 2 – 3 papildomus ingredientus. Štai anyžių sėklos, kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai, pankolio sėklos, imbieras, juodieji pipirai, pipirmėtė suteiks arbatai stipraus, aštraus skonio ir kvapnaus aromato. Rūgštumo skonį išgausite įdėję kinrožių, džiovintų apelsinų ar citrinų žievelių, saldumo – kakavos, saldymedžio ar stevijos lapelių. Dažnai arbatai suteikiamas ir gėlių aromatas – tam tinka levanda, rožių, jazminų žiedlapiai, ramunėlės. Nepraleiskite progos nustebinti arbatos mišiniu, kurio receptas atkeliavęs iš Indijos, lengvai paruošiamas ir idealiai tinka ilgiems bei jaukiems žiemos vakarams. Indiškai masala chai paruošti reikia juodosios arbatos, juodųjų pipirų, kardamono, gvazdikėlių bei imbiero. Gražiai supakuotą arbatos mišinį įteikite kartu su paruošimo instrukcija.

Pasinaudokite minėtomis dovanų idėjomis, pasitelkite fantaziją ir pagaminkite Kalėdines dovanas tiesiog savo namų virtuvėje. Juk pačių gamintos dovanos bus ne tik originalios, bet ir labai gardžios. Gražių artėjančių švenčių!

Šios savaitės akcijos

Šviežios salotos ir jų mišiniai Akcija galioja nuo 2017.12.11 iki 2017.12.17
Plačiau
Pieno produktai AISTĖ Akcija galioja nuo 2017.12.11 iki 2017.12.17
Plačiau