Viskas apie kaulavaisius

Spalvingas kaulavaisių pasaulis stebina skoniais, spalvomis ir formomis. IKI vaisių skyriuje rasite pačių įvairiausių šios klasės atstovų: nuo vasara besidžiaugiančių trešnių iki saldžių nektarinų ir plokščiųjų persikų. Kviečiame susipažinti.

Tresnes
TREŠNĖS


Kas? Trešnių vaisiai stambūs, minkštimas saldus ir sultingas, jį sauganti odelė tamsiai raudona, o visai sunokusių – beveik juoda.
Iš kur? Pirmąsias trešnes augino Vakarų Azijos gyventojai, o dabar IKI vaisių skyrių šios prisirpusios gražuolės pasiekia iš Vengrijos ir Ispanijos.
Su kuo? Gamindami desertus trešnes derinkite su bananais, šokoladu ir riešutais, kaip prieskonį rinkitės cinamoną arba vanilę, o gurmaniškiems pietums trešnės labai tiks su ėriena, ožkų pieno sūriu ir rūkyta žuvimi.

 

Persikai

PERSIKAI


Kas? Sultingieji persikai laikomi rožių šeimos nariais, o gimtinėje Kinijoje net vadinami imperatoriaus vaisiais.
Iš kur? Pirmą kartą išveisti kinų, dabar kaulavaisių mėgėjus persikai dažniausiai pasiekia iš Pietų Europos šalių: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Galbūt nustebsite, tačiau geriausia kompanija persikams – pieno produktai. Visi: nuo plaktos grietinėlės iki pelėsinio sūrio. Jų saldžiarūgštis skonis taip pat dera su kitais vaisiais: mangais, vynuogėmis ir apelsinais, aliejingais riešutais, pavyzdžiui, kokosais ir migdolais.

 

Nektarinai

NEKTARINAI


Kas? Artimiausi persikų pusbroliai – tiksliau, kultūrinė jų atmaina su lygia odele. Minkštimo spalva varijuoja nuo baltos iki geltonos ar net skaisčiai raudonos, o skonis labai panašus, tik mažiau miltingas.
Iš kur? Nektarinų gimtine laikoma Kinija, tačiau Europą jie pasiekė dar XVI amžiuje. Dabar daugiausia jų saulė sunokina Viduržemio jūros regione: Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje.
Su kuo? Tikrai nesuklysite nektarinus derindami su kitais kaulavaisiais, gervuogėmis ir gvazdikėliais. Desertuose jie greitai susidraugaus su saldžiais sūriais, o salotų lėkštėje – su rūkyta vištiena ar Parmos kumpiu.

Įdomu:
Nektarinų pavadinimas kildinamas iš žodžio „nektaras“ – antikos laikais taip buvo vadinamas stbuklingas dievų gėrimas.

 

Abrikosai

ABRIKOSAI


Kas? Minkštos tekstūros ir ypač malonaus skonio abrikosai mėgstami nuo antikos laikų. Dėl auksinės spalvos persai juos vadino „saulės kiaušiniais“, o senovės romėnai vertino kaip prabangų skanėstą.
Iš kur? Į IKI abrikosai atvyksta Viduržemio jūros regiono: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Desertus, padažus ir pagardus su abrikosais gardinkite imbieru, kardamonu bei rozmarinais. Ruošdami vaisių salotas derinkite su avietėmis, mangais ir giminingais persikais, o pasiilgę pikantiško skonio – su kiauliena ir kietaisiais sūriais.

Plokstieji persikai

PLOKŠTIEJI PERSIKAI


Kas? Paraguayos – taip plokščiuosius persikus vadina ispanai ir Pietų Amerikos gyventojai. Nuo įprastų persikų jie skiriasi šviesesne minkštimo spalva ir saldesniu, migdolus primenančiu skoniu.
Iš kur? Iš Viduržemio jūros regiono: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Su braškėmis, želė ir kepsninėje kepta paukštiena, su fetos sūriu, natūraliu jogurtu ir visais įmanomais riešutais.

 

Slyvos

SLYVOS


Kas? Forma ir dydžiu kiek primena nektarinus, o dėmesį atkreipia savo spalva. Po beveik juoda odele slypi ryškiai geltonas, saldus ir sultingas minkštimas, kurį lengva atskirti nuo kaulo.
Iš kur? Iš Pietų Europos: Italijos ir Ispanijos.
Su kuo? Desertuose slyvos dera su juoduoju šokoladu, varške ir grietinėle, o gaminant pietus – su antienos kepsneliais, aitriosiomis paprikomis, česnakais ir svogūnais.

 

Šios savaitės akcijos

Mandarinai Akcija galioja nuo 2017.11.20 iki 2017.11.26
Plačiau
Glaistyti varškės sūreliai MAGIJA Akcija galioja nuo 2017.11.20 iki 2017.11.26
Plačiau