Viskas apie kaulavaisius

Spalvingas kaulavaisių pasaulis stebina skoniais, spalvomis ir formomis. IKI vaisių skyriuje rasite pačių įvairiausių šios klasės atstovų: nuo vasara besidžiaugiančių trešnių iki saldžių nektarinų ir plokščiųjų persikų. Kviečiame susipažinti.

Tresnes
TREŠNĖS


Kas? Trešnių vaisiai stambūs, minkštimas saldus ir sultingas, jį sauganti odelė tamsiai raudona, o visai sunokusių – beveik juoda.
Iš kur? Pirmąsias trešnes augino Vakarų Azijos gyventojai, o dabar IKI vaisių skyrių šios prisirpusios gražuolės pasiekia iš Vengrijos ir Ispanijos.
Su kuo? Gamindami desertus trešnes derinkite su bananais, šokoladu ir riešutais, kaip prieskonį rinkitės cinamoną arba vanilę, o gurmaniškiems pietums trešnės labai tiks su ėriena, ožkų pieno sūriu ir rūkyta žuvimi.

 

Persikai

PERSIKAI


Kas? Sultingieji persikai laikomi rožių šeimos nariais, o gimtinėje Kinijoje net vadinami imperatoriaus vaisiais.
Iš kur? Pirmą kartą išveisti kinų, dabar kaulavaisių mėgėjus persikai dažniausiai pasiekia iš Pietų Europos šalių: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Galbūt nustebsite, tačiau geriausia kompanija persikams – pieno produktai. Visi: nuo plaktos grietinėlės iki pelėsinio sūrio. Jų saldžiarūgštis skonis taip pat dera su kitais vaisiais: mangais, vynuogėmis ir apelsinais, aliejingais riešutais, pavyzdžiui, kokosais ir migdolais.

 

Nektarinai

NEKTARINAI


Kas? Artimiausi persikų pusbroliai – tiksliau, kultūrinė jų atmaina su lygia odele. Minkštimo spalva varijuoja nuo baltos iki geltonos ar net skaisčiai raudonos, o skonis labai panašus, tik mažiau miltingas.
Iš kur? Nektarinų gimtine laikoma Kinija, tačiau Europą jie pasiekė dar XVI amžiuje. Dabar daugiausia jų saulė sunokina Viduržemio jūros regione: Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje.
Su kuo? Tikrai nesuklysite nektarinus derindami su kitais kaulavaisiais, gervuogėmis ir gvazdikėliais. Desertuose jie greitai susidraugaus su saldžiais sūriais, o salotų lėkštėje – su rūkyta vištiena ar Parmos kumpiu.

Įdomu:
Nektarinų pavadinimas kildinamas iš žodžio „nektaras“ – antikos laikais taip buvo vadinamas stbuklingas dievų gėrimas.

 

Abrikosai

ABRIKOSAI


Kas? Minkštos tekstūros ir ypač malonaus skonio abrikosai mėgstami nuo antikos laikų. Dėl auksinės spalvos persai juos vadino „saulės kiaušiniais“, o senovės romėnai vertino kaip prabangų skanėstą.
Iš kur? Į IKI abrikosai atvyksta Viduržemio jūros regiono: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Desertus, padažus ir pagardus su abrikosais gardinkite imbieru, kardamonu bei rozmarinais. Ruošdami vaisių salotas derinkite su avietėmis, mangais ir giminingais persikais, o pasiilgę pikantiško skonio – su kiauliena ir kietaisiais sūriais.

Plokstieji persikai

PLOKŠTIEJI PERSIKAI


Kas? Paraguayos – taip plokščiuosius persikus vadina ispanai ir Pietų Amerikos gyventojai. Nuo įprastų persikų jie skiriasi šviesesne minkštimo spalva ir saldesniu, migdolus primenančiu skoniu.
Iš kur? Iš Viduržemio jūros regiono: Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Su kuo? Su braškėmis, želė ir kepsninėje kepta paukštiena, su fetos sūriu, natūraliu jogurtu ir visais įmanomais riešutais.

 

Slyvos

SLYVOS


Kas? Forma ir dydžiu kiek primena nektarinus, o dėmesį atkreipia savo spalva. Po beveik juoda odele slypi ryškiai geltonas, saldus ir sultingas minkštimas, kurį lengva atskirti nuo kaulo.
Iš kur? Iš Pietų Europos: Italijos ir Ispanijos.
Su kuo? Desertuose slyvos dera su juoduoju šokoladu, varške ir grietinėle, o gaminant pietus – su antienos kepsneliais, aitriosiomis paprikomis, česnakais ir svogūnais.

 

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau
BALTICOVO vištų kiaušiniai rudu lukštu Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau