Kepame grilyje: 5 originalūs marinatų receptai

Vos atšilus orui prasideda grilio sezonas – juk smagu gaminti maistą po atviru dangumi ir skanauti malonaus dūmų aromato įgėrusius patiekalus. Jei įprasti marinatai jau atsibodo, siūlome 5 originalius receptus, kuriuos galėsite išbandyti šiltomis, saulėtomis vasaros dienomis.

Korėjietiškas marinatas jautienai

Sakoma, kad korėjiečiai – tikri grilio meistrai, gebantys atskleisti geriausią mėsos skonį. Jei mėgstate ant grotelių keptą jautieną, būtinai išbandykite korėjietišką marinatą, pasižymintį maloniu salsvumu. Geriausia rinktis minkštą jautieną, pvz., nugarinę, kuriai pakaks ir trumpo ugnies prisilietimo. Mėsą stenkitės supjaustyti kuo ploniau – tuomet ji greitai apkeps, išliks minkšta ir sultinga. Korėjietiškam jautienos marinatui reikės sojų padažo, rudojo cukraus, poros skiltelių smulkinto česnako, šiek tiek šviežio kapoto imbiero, maltų juodųjų pipirų, šlakelio sezamų aliejaus ir tarkuoto obuolio arba kriaušės. Būtent vaisiai marinatui suteikia ypatingo skonio ir suminkština mėsą. Geriausia rinktis saldžius, desertinius obuolius arba kriaušes. Tiesiog sumaišykite visus ingredientus ir gautu marinatu užpilkite jautienos kepsnelius. Jei norite, galite įberti žiupsnį maltos aitriosios paprikos. Gerai išmaišykite ir marinuokite šaldytuve 4–12 val. Iškepę ant grotelių, patiekite su salotų lapais, įvairiais padažais ir raugintais pekininiais kopūstais.

Havajietiškas marinatas vištienai

05 03 Grill chicken 400x400Vaisius galima naudoti ir marinuojant vištieną. Jei norite vienam vakarui nusikelti į gražiuosius Havajus, išbandykite šių salų dvasia dvelkiantį marinatą. Tam reikės nesaldintų ananasų sulčių arba sutrinto šviežio ananaso. Jį sumaišykite su sojų padažu, ruduoju cukrumi, smulkintais česnakais bei imbieru. Užpilkite vištienos kepsnelius paruoštu marinatu, gerai įtrinkite ir uždengę marinuokite šaldytuve 3–12 val. Kuo ilgiau laikysite paukštieną marinate, tuo ryškesnis bus jos skonis. Susiruošę kepti, išimkite vištieną iš marinato, bet skysčio neišpilkite. Mėsai čirškant ant grotelių, vis patepkite ją atidėtų marinatu. Jei pageidaujate ryškesnio vaisių skonio, patiekite vištieną su ananasų riekelėmis, keptomis ant grotelių. Taip marinuoti galima ne tik vištienos krūtinėlę, bet ir šlauneles arba sparnelius. Tik atminkite, kad šlaunelės ilgiau keps, nes jos yra su kaulu.

Kubietiškas marinatas kiaulienai

05 03 Grill pork 400x400Kiauliena – bene populiariausia mėsa, kepama ant grotelių. Tačiau jei giminėje iš kartos į kartą perduodamas šašlykų receptas jau pabodo, pats metas išbandyti šį tą naujo, pavyzdžiui, kubietišką marinatą. Jis ryškus ir spalvingas kaip karšta popietė Havanoje. Kiaulienos mentę supjaustykite kepsneliais ir paruoškite marinatą. Jam reikės alyvuogių aliejaus, apelsinų ir žaliųjų citrinų sulčių, smulkiai kapotų kalendrų ir mėtų lapelių, maltų kuminų ir smulkintų česnakų. Gautu marinatu užpilkite kiaulienos kepsnelius, uždenkite ir, įdėję į šaldytuvą, marinuokite 4–12 val. Prieš kepdami pagal skonį pagardinkite mėsą druska bei juodaisiais pipirais. Įkaitinę grilį iškepkite kepsnelius ir patiekite su šviežių pomidorų salotomis. Taip marinuotą kiaulieną galima kepti ir orkaitėje – tereikia mėsą uždėti ant grotelių, o po jomis patalpinti kepimo skardą su vandeniu, kuri surinktų kepant išsiskyrusias sultis.

 

Marokietiškas marinatas žuviai ir jūros gėrybėms

05 03 Grill fish 400x400Grilis tinka ne tik mėsai ar paukštienai, bet ir žuviai bei jūros gėrybėms kepti. Ant grotelių žuvies filė arba jūros gėrybės iškepa gana greitai, todėl tai puikus pasirinkimas tada, kai nesinori prie grilio stoviniuoti visą vakarą. Lengvą žuvies tekstūrą geriausiai atskleidžia rūgštokas marokietiškas marinatas. Paruoškite mėgstamos žuvies filė. Tam geriausiai tinka tvirta jūrinė žuvis, pvz., jūrinis ešerys. Marinatui sumaišykite tarkuotas citrinų žieveles, smulkintus kalendrų lapelius ir vieną kitą šaukštą harisos – aštraus afrikietiško padažo. Įmaišykite šlakelį neutralaus skonio aliejaus, pvz., rapsų arba vynuogių kauliukų. Gautu mišiniu ištepkite žuvies filė ir marinuokite kelias valandas. Mažesniems gabalėliams pakaks ir 30–60 min. Ant grotelių iškeptą žuvį patiekite su šiltomis kuskuso salotomis. Šis marinatas tinka ne tik žuviai, bet ir jūrų gėrybėms, pvz. krevetėms.

Itališkas marinatas daržovėms

05 03 grill darzoves 400x400Jei nesinori mėsos, ant grotelių galite išsikepti ir įvairių daržovių. Malonaus dūmų aromato įsigėrusios daržovės – gardi lengva vakarienė, o kad jų skonis nebūtų blankus, išmėginkite marinatą su balzaminiu actu ir medumi. Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies pašildykite balzaminį actą, jame ištirpdykite medų. Į gautą skystį įmaišykite alyvuogių aliejų, grūstus juoduosius pipirus, druską ir smulkintus česnakus. Daržoves sudėkite į dubenį ir užpilkite paruoštu marinatu. Galite naudoti įvairias riekelėmis arba ketvirčiais pjaustytas daržoves, pvz., morkas, salierus, svogūnus, cukinijas, paprikas, taip pat grybus. Daržovėms marinuoti pakaks ir pusvalandžio, tačiau turėkite omenyje, kad tvirtesnės tekstūros daržoves marinate reikėtų palaikyti ilgiau. Kepdami atsižvelkite į daržovių tekstūrą ir gabalėlių dydį. Morkos keps ilgiau, tuo tarpu cukinijų riekeles pakaks ant grotelių uždėti 3–5 minutėms.

IKI pataria. Kad mėsa būtų minkšta ir sultinga, ją pjaustykite skersai raumenų skaidulų.

 

Visi šie marinatai nepaprastai universalūs, juos galite naudoti skirtingiems ingredientams. Štai korėjietišką marinatą galite pritaikyti vištienai, o daržoves marinuoti su harisa. Išbandykite įvairius skonio derinius, kol atrasite sau tinkamiausią.