Kitoks pienas

Pienas – kasdienis produktas, be kurio neįsivaizduojami populiarūs ir visų mėgstami patiekalai. Juo skaniname kavą, verdame košę, norėdami greitai ir sočiai papusryčiauti - užpilame dribsnius. Be mums įprasto pieno egzistuoja ir kitos, galbūt dar ne kiekvieno atrastos augalinio pieno rūšys.

 

Sojos pienas

shutterstock 600363913Šis iš sojų pupelių gaminamas gėrimas, ko gero, geriausiai pažįstamas ir populiariausias augalinis pienas. Būtent šis augalinis gėrimas savo maistinėmis savybėmis ir konsistencija labiausiai primena karvės pieną.

Receptuose sojos pienas atstoja įprastąjį karvės santykiu 1:1 – jis ypač tinkamas kepiniams, jame gausu baltymų ir kitų medžiagų, kurios nulemia gerą tešlos kokybę. Vis dėlto, atkreipkite dėmesį iš sojų pieno gamindami padažus, mat aukštoje temperatūroje pakinta šio pieno skonio savybės, jis tampa saldesnis.

 

 

 

Migdolų pienas

shutterstock 336970767Šis pienas – populiariausia iš riešutų pagaminta augalinė alternatyva. Tad jei mėgstate migdolų kvapą ir traškumą, išbandykite migdolų pieną ir praturtinkite gaminamą maistą.

Dėl lengvo saldumo ir švelnaus riešutų aromato, šis pienas geriausiai tinka konditerijai ir desertams gaminti, tačiau tikrai nesugadins ir energijos suteikiančio kokteilio ar sočių patiekalų. Šį pieną galima naudoti ir padažų gamyboje – kaitinamas jis nekeičia savo skonio savybių ir išsaugo ypatingą riešutų aromatą.

 

 

 

Avižų pienas

shutterstock 522817703Tai gėrimas, kuris gaminamas iš mums puikiai pažįstamų avižų dribsnių. Avižų pienas yra tirštesnės, kreminės tekstūros ir natūraliai saldus. Jo skonį palydi švelnus poskonis, kuriame jaučiamos grūdų natos.

Avižų pieną puikiai panaudosite kepdami kepinius ar skanaudami su dribsniais. Dėl konsistencijos jis puikiai tinka sutirštinti sriuboms arba pilti į kavą. Avižų pieno skonis švelniai salstelėjęs, tačiau ne visai primena avižas. Veikiau, jame jaučiamos grietinėlės ar vanilės natos. Jei sojų pienas atstoja riebesnį karvės pieną, avižų pienas – puikus kandidatas pakeisti liesą pieną.

 

 

Kokosų pienas

shutterstock 453417545Tai produktas, kuris savo savybėmis išsiskiria iš kitų augalinės kilmės gėrimų. Jo tekstūra kreminė ir tvirta, labiau primenanti grietinėlę. Jaučiamos stiprios kokosų skonio natos. Šis pienas labai riebus, tad juo ne tik praturtinsite gaminamus kepinius ar sriubas, bet galėsite pagaminti ir plaktą grietinėlę!

Kokosų pienas – neatsiejama Azijos šalių virtuvės dalis. Kokosų pienu gardinami troškiniai, sriubos ir kiti patiekalai. Šis produktas praturtina gaminamą maistą, suteikia jam riešutų aromato. Ryškų kokosų pieno skonį patiekaluose galima derinti kartu su lengvumo suteikiančiomis citrinos ar laimo sultimis – rūgštelė padės atsiskleisti geriausioms kokosų pieno savybėms, suteiks gaivumo.

 

 

Ryžių pienas

shutterstock 400484222Tai lengviausias augalinis pienas, kurio tekstūra švelni, skonis saldus ir neriebus. Dėl savo saldumo jis nelabai tinka ypač sūrių patiekalų gamybai, tačiau mėgstantys eksperimentuoti gali su juo sukurti ir konditerijos, ir kulinarijos šedevrus.

Ryžių pienas ypač tinkamas naudoti padažų gamyboje, jis suteikia lengvumo, o saldumas papildo gaminius netikėtomis skonio natomis. Tiesa, norintiems mėgautis tirštesniais padažais, teks papildomai įdėti miltų ar kitų tirštinančių ingredientų – šis pienas gana vandeningas ir lengvas. Tačiau lengvumas puikiai pasitarnauja gaminant glazūrą spurgoms, keksams ar pyragams.

 

 

 

Pasigaminti namuose

Beje, augalinio pieno galite nesunkiai pasigaminti ir namie. Tam tereiks stiklinę pasirinktų sėklų, riešutų ar kruopų užmerkti vandeniu, joms išbrinkus, susmulkinti maisto smulkintuve kartu su keturiomis stiklinėmis vandens. Gautą masę nukošti ir jau galėsite mėgautis namie pagamintu augaliniu pienu.  Kokosų drožles pakaks mirkyti 1–2 val., sezamus ir saulėgrąžas 4–6 val., o ryžiams, migdolams ar avižoms gali prireikti ir 8–12 val.

 

Augalinio pieno pasirinkimas tikrai platus ir jūs visuomet galite pratęsti šį sąrašą. Mėgstantiems tradicinius lietuviškus produktus patiks kanapių sėklų ar linų sėmenų pienas, ieškantiems riešutų aromato – anakardžių, lazdyno ar kitų mėgstamų riešutų pienas.  Kiekvienas jų gaminamiems patiekalams suteiks vis kitokių skonio ir tekstūros savybių – tereikia pasitelkti vaizduotę ir atrasti savo mėgstamiausią.