Egzotiškos Indijos kruopos – lęšiai

Pasitikite žiemą su užburiančiais Pietryčių Azijos aromatais ir patiekalų receptais, kuriuose dominuoja maistingosios lęšių kruopos. Šios plokščios kruopos, ypač vertinamos Indijos virtuvėje, įvairiuose regionuose auginamos jau kone 8000 metų, o maistingumu gali pakeisti kitas kruopas, duoną, o kai kuriuose patiekaluose – net ir mėsą.

Raudonieji lęšiai

Viena pagrindinių kulinarijos taisyklių – maistas turi būti ne tik skanus, bet ir gražiai patiektas. Todėl gaminantiesiems namuose raudonieji lęšiai yra būtent tai, ko reikia. Verdant ryškiai oranžinė jų spalva pakinta, įgaudama rausvo aukso atspalvį ir nuspalvindama bet kurį Jūsų mėgstamą patiekalą. Raudonieji lęšiai neturi luobelės, todėl išverda kur kas greičiau (kiek laiko virti lęšius priklauso nuo jų rūšies, šiuo atveju raudonieji lęšiai išverda per 25 min.), o skoniu šiek tiek primena grikių košę. Jeigu šiuos lęšius virsite trumpiau, jie bus birūs ir tiks salotoms ar patiekalams papuošti, o praleidę puode kiek daugiau laiko virs kremine sriuba arba subtilaus skonio garnyru.

Raudonieji lesiai

Juodieji lęšiai

Juodieji lęšiai – smulkiausi iš visų lęšių rūšių. Forma ir spalva jie primena juoduosius ikrus ir dažnai vadinami „beluga“. Šių lęšių kruopų istorija prasidėjo Kanadoje – pirmieji juodieji lęšiai imti auginti kaip žalioji trąša, praturtinanti dirvą azotu. O dabar jie karaliauja virtuvėje – juodaisiais lęšiais skaninami troškiniai, daržovių salotos, iš jų kepami paplotėliai, gaminamos užtepėlės ar garnyrai prie kitų patiekalų.

Juodieji lesiai

Žalieji lęšiai

Žalieji lęšiai Prancūzijoje, De Puy miestelyje, auginami nuo senų laikų. Tai patys aromatingiausi ir švelniausio skonio lęšiai, kurie net ir termiškai apdoroti nepraranda formos, išlaiko standumą. Žalsvas atspalvis, marmurinis paviršius ir verdant išsiskiriantis lengvas pipirų aromatas – tai ypatybės, dėl kurių De Puy lęšiai vertinami viso pasaulio virtuvėse. Žaliuosius lęšius virti reikia apie 45 min. Atraskite ypatingą skonį gamindami salotas, garnyrus prie vištienos, mėsos ir žuvies patiekalų arba gardindami sriubas.

Zalieji lesiai

Geltonieji lęšiai

Saldūs, aitroki ryškiai geltonos spalvos lęšiai greitai suverda ir patiekalams suteikia malonaus tirštumo. Iš geltonųjų lęšių gaminamas bene populiariausias Indijos patiekalas – dalas, o vos per pusvalandį gali gimti pikantiškas troškinys su špinatais, pilna lėkštė tirštos sriubos ar skaisčiai geltona lęšių piurė, pagardinta ciberžolių milteliais. 

Geltonieji lesiai

Patarimas, kaip virti lęšius:

Verdant lęšius tereikia žinoti kelias taisykles: prieš beriant į puodą verta nuplauti šaltu vandeniu, berti patariama jau į verdantį vandenį, o sūdyti geriausia baigiant virti. Lęšiai bus minkštesni ir greičiau išvirs, jeigu prieš verdant juos kelias valandas palaikysite vandenyje. 

Šaltuoju sezonu neapsieisite be indiškų lęšių – jų rasite IKI parduotuvėse.

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.07.17 iki 2017.07.23
Plačiau
VILKIŠKIŲ pieno produktai MURR Akcija galioja nuo 2017.07.17 iki 2017.07.23
Plačiau