Laužo gėrybės

Ką išsikepti iškylaujant gamtoje ar rengiant vakarėlį prie kepsninės namų kieme? Jūsų dėmesiui – populiariausios grilyje kepamos mėsos ir jūrų gėrybių rūšys, gardžiausi skonių deriniai ir naudingi patarimai.
 
KIAULIENA

shutterstock 263696456 400x250pxNuo klasikinių šašlykų iki naminių dešrelių, sočių kepsnių ir traškių šonkauliukų – kepsninėje iš kiaulienos galima ruošti beveik bet ką. Galbūt kaip tik todėl kiauliena jau daugelį metų išlieka populiariausia mėsos rūšis lietuvių racione.
Prieskoniai ir marinatai. Kiaulienai tinka įvairūs marinatai – tiek švelnesni kefyro ar majonezo, tiek rūgštūs vaisiniai. Vienas tokių – citrusinių vaisių sulčių marinatas, kuriam vienodomis dalimis sumaišykite po pusę stiklinės apelsinų, citrinų ir žaliųjų citrinų sulčių, tarkuotas visų trijų žieveles, po šaukštelį kmynų, maltų juodųjų pipirų ir porą šaukštelių cukraus bei vieną galvutę česnako. Jei rūgščių marinatų nemėgstate, šiame recepte vaisių sultis galite pakeisti balzaminiu actu ir aliejumi. Rūgščiame marinate kiaulieną laikykite trumpiau – 2–4 val., o balzaminio actos, medaus, jogurto ar kefyro – 5–8 val.
Kepimo laikas. Kiaulienos šašlykai kepsninėje turėtų praleisti apie 15–20 min., o filė kepsnys keps kiek ilgiau – iki pusvalandžio. Kepamos kiaulienos per dažnai vartyti nereikėtų, antraip iš mėsos išvarvės sultys ir ji taps sausa.
Garnyrai ir padažai. Prie keptos kiaulienos labai tinka saldžiarūgščiai garnyrai, raugintos daržovės, ypač kopūstai, taip pat virti grikiai su morkomis ir svogūnais. Jei mėgstate sočiau, ant kepsninės grotelių galite pasigaminti pievagrybių garnyro: atskirkite stambesnių pievagrybių kepurėles nuo kotų, paskaninkite druska, pipirais ir apšlakstę aliejumi pakepkite mėsos kaimynystėje keletą minučių. Kad būtų gardžiau, į kiekvieną kepurėlę įdėkite po gabalėlį sviesto ir smulkintų petražolių.

 
JAUTIENA

shutterstock 124508686 400x250pxJautiena kepsninėje – ypatinga ir visai nesudėtinga. Svarbiausia, kad marinatas neužgožtų tikrojo mėsos skonio, temperatūra būtų pakankamai didelė, o kepimo laikas – ne per ilgas.
Prieskoniai ir marinatai. Šviežios jautienos (ypač išpjovos) marinuoti nereikia – tiesiog likus 10 min. iki kepimo apibarstykite žiupsneliu pipirų, druskos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Aliejus padės mėsai gražiai apskrusti. O jei virš žarijų ruošite jautienos maltinį mėsainiui, faršą galite skaninti gausiau: bazilikais, kalendromis, kmynais, ciberžolėmis, čiobreliais, gvazdikėliais ar sutrintomis garstyčių sėklomis.
Kepimo laikas. Kad viduje liktų sultingas ir neperkeptų, jautienos kepsnį (su kauliuku ar be jo) virš kepsninės žarijų kepkite apie 2–3 min. iš abiejų pusių. Jautienos maltiniui daug laiko taip pat neprireiks – ant vidutinės ugnies nevartydami kepkite apie 3 min., tada apverskite ir palikite ant grotelių dar 5 min.
Garnyrai ir padažai. Su kepsninės dūmais kvepiančia jautiena puikiai derės kartu keptos daržovės, jautienos sultinyje patroškinti šparagai ar grietinėlės padažas su špinatais. Nenorite gausaus garnyro? Tuomet jautienos kepsnį patiekite su mėlynojo pelėsio sūriu ar gabalėliu krapais, petražolėmis ir česnakais pagardinto sviesto.


ĖRIENA

Iš ėrienos kepsninėje galima paruošti labai įvairių patiekalų: sultingus išpjovos kepsnius, nugarinę su kauliuku, prieskoniais kvepiančius šonkaulius ar kumpio šašykus. Jauno ėriuko mėsa minšta, pakankamai liesa ir neturi suaugusių avių mėsai būdingo specifinio kvapo.
Prieskoniai ir marinatai. Ypatingam ėrienos skoniui papildomų prieskonių reikia mažai. Marinatui pakanka vienos citrinos sulčių ir aliejaus. Tikrąjį skonį išsaugosite marinuodami svogūnais, laurų lapais ir įvairiomis žolelėmis, ypač tinka čiobreliai, kalendros ir raudonėliai. Jei norite suteikti papildomų natų, naudokite sojų padažą, kadagio uogas ar šviežias mėtas. O druska ir pipirais gardinkite jau iškepusią mėsą, mat pasūdžius per anksti prieskoniai gali ištraukti ėrienos sultis.
Kepimo laikas. Marinavimo laikas priklauso nuo ėriuko dalies ir kepsnio dydžio: šašlykams pakaks 4–6 valandų, o kumpio kepsniai marinate gali praleisti net porą dienų. Marinuotą išpjovą ant grotelių dėkite tik kepsninei gerai įkaitus ir kepkite po 3 min. iš abiejų pusių. Jei kepate šašlykus, pakaitinę vieną pusę, iešmą apsukite po 5 min. O ruošdami šonkauliukus, kiekvieną pusę virš karštų žarijų palaikykite po 5–7 min.
Garnyrai ir padažai. Iškepusį ėrienos šašlyką patiekite su rytietiškos duonos paplotėliais ir ananasų pa-dažu: karštame aliejuje apkepinkite ananasų gabalėlius, susmulkintą česnaką ir saujelę mėtų, paskui patroškinkite įpylę baltojo vyno ir leiskite jam nugaruoti. Taip pat tiks Provanso žolelėmis, česnakais ir alyvuogių aliejumi paskanintos troškintos daržovės: morkos, svogūnai, paprikos, cukinijos, baklažanai ar pomidorai.


IKI pataria:
Jei norite apsaugoti kepamus mėsos produktus nuo tiesioginės liepsnos, suvyniokite juos į foliją arba kepdami nuolat tepkite iš likusio marinato su šiek tiek cukraus ar medaus pagaminta glazūra – papildomas sluoksnis sumažins temperatūrą, mėsa išsaugos natūralias sultis ir neapdegs.


VIŠTIENA

shutterstock 274027793 400x250pxŠviežia vištiena labai gerai sugeria marinatus ir greitai suminkštėja, todėl kepti kepsninėje tinka beveik visos jos dalys: filė, sparneliai, šlaunelės ar ketvirčiai gali tapti tiek labai gardžiais kepsniais, tiek lengvo skonio šašlykais.
Prieskoniai ir marinatai. Susiruošę vištieną kepti ant grotelių ar verti ant iešmų, galite išbandyti kelis patikrintus marinatus. Žaliasis marinatas: nulupkite ir susmulkinkite sunokusius kivius, sudėkite į dubenį su paukštienos prieskoniais pagardinta mėsa ir gerai įtrinkite. Pikantiškas marinatas: dubenyje sumaišykite cinamoną, žiupsnelį Himalajų druskos, maltą kalendrą ir susmulkintą česnaką, įpilkite aliejaus, įspauskite citrinos sulčių ir įkrėtę porą šaukštų skysto medaus gerai išsukite, tyrele aptepkite mėsą. Mandarinų marinatas: ant vištienos dalių išspauskite mandarinų sultis, sumaišykite su Vusterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.
Kepimo laikas. Rūgščiuose vaisių marinatuose vištieną marinuokite ne ilgiau kaip dvi valandas, antraip kepama mėsa gali sutrupėti arba dar blogiau – iškepusi tapti kieta; o jei marinatui pasirinkote pieno produktus (jogurtą, pasukas ar kefyrą), tuomet galite laikyti ilgiau. O kepimo laikas priklauso nuo pasirinktos vištienos dalies: nedidelius filė gabalėlius iškepsite per 15 min., sparnelius – per 20 min., o ketvirčiams prireiks gero pusvalandžio.
Garnyrai ir padažai. Prie keptos vištienos galite pasigaminti gardaus padažo: vištienos sultinyje išvirkite saujelę šviežių arba džiovintų slyvų su vienos citrinos sultimis, šaukštu medaus, šiek tiek pipirų ir kario prieskonių. Kad padažas sutirštėtų, baigdami kaitinti įkrėskite grietinės. Vištiena taip pat derės su troškintomis daržovėmis, ypač morkomis ar žirneliais. Tikrai neprašausite pagardinę šiuo duetu virtų ryžių ar kuskuso kruopų garnyrą.

 

ANTIENA

shutterstock 348854639 400x200px2Kepimui ant grotelių labiausiai tinka ančių kulšelės, šlaunelės ir krūtinėlė. Iš sub-produktų, suvėrus ant plonesnio iešmo ar medinių iešmelių, galima kepti marinuotas ančių širdeles.
Prieskoniai ir marinatai. Antienos marinatui labai tinka įvairūs vaisiai (apelsinai, mangai, obuoliai) arba Rytų virtuvei būdingi deriniai: kario mišiniai su šviežiai spaus-tomis vaisių sultimis ar imbieras su sojų padažu ir medumi. Taip pat – jogurtiniai marinatai su aštresniais prieskoniais: aitriosiomis ar Chalapos paprikomis, garstyčiomis. Jei norite iškepti antieną su traškia plutele, jogurto pagrindu paruošti marinatai – būtent tai, ko reikia.
Kepimo laikas. Antienos marinavimo trukmė labai priklauso nuo kepsnio dydžio. Smulkesniems gabalėliams pakaks 2–3 valandų, o didesnius rekomenduojama palaikyti per naktį. Marinuotą anties krūtinėlę kepkite ne ilgiau kaip 10–12 min. (po 5–6 min. iš abiejų pusių).
Garnyrai ir padažai. Puiki draugija ant grotelių keptai antienai – folijoje iškeptos obuolių bei kriaušių skiltelės, pabarstytos ruduoju cukrumi ir cinamonu, obuolių ir sali-erų stiebų mišrainė su natūraliu jogurtu ar citrinų sultimis apšlakstytos šviežios salotos.

 

ŽUVYS IR JŪRŲ GĖRYBĖS

shutterstock 319165133 400x250pxKai kalbama apie jūrų gėrybių ruošimą kepsninėje, populiariausios, žinoma, yra ant iešmelių suvertos krevetės ir pačios įvairiausios žuvys. Tačiau taip pat nepamirškite aštuonkojų, kalmarų ir sepijų, o labiau įgudę galite išsikepti net austrių ir midijų.
Prieskoniai ir marinatai. Kuo mažiau prieskonių naudojama kepant žuvį ir jūrų gėrybes, tuo daugiau laisvės lieka natūraliam skoniui, todėl ruošiant marinatus neverta persistengti. Universaliausi žuvies prieskoniai – česnakai, citrinų sultys, druska ir pipirai. Kepdami žuvies filė naudokite sviestą arba švelnaus skonio aliejus (pavyzdžiui, žemės riešutų ar kukurūzų) – stiprių kvapų aliejai gali užgožti tikrąjį skonį. Jei norisi pikantiškiau, sumaišykite garstyčias su medumi – toks marinatas ypač tiks raudonai žuviai. Jūrų gėrybės linkusios išsausėti, todėl kepant jas rekomenduojama nuolat palaistyti lydytu sviestu, kokosų pienu ar citrinų sultimis. Kepdami krevetes, marinatą gardinkite jūros druska – ji išryškins natūralų krevečių saldumą. O aštuonkojų čiuptuvams rinkitės sviesto derinį su ruduoju cukrumi – taip paruošta čiuptuvų mėsa kepdama pasidengs traškia karameline plutele.
Kepimo laikas. Nedideles žuvis rekomenduojama kepti 12–20 min. dideliame karštyje, žuvies filė su oda – 12–15 min. vidutiniame karštyje, o krevetes – 4–6 min. dideliame karštyje.
Garnyrai ir padažai. Prie baltos žuvies rinkitės ryžius: raudonuosius, laukinius arba įprastus, bet pagardintus ant sviesto apkepintais paprikų, cukinijų ir saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais. Jei norite aštresnio skonio, keptą žuvį ragaukite su grūdėtosiomis garstyčiomis ar japoniškais krienais. Lašišos skonis puikiai derės net su vaisiais: kiviais, avokadais, persikais ar braškėmis. O krevetes patiekite kaip užkandį be papildomų priedų arba su naminiu mangų majonezu: maisto smulkintuvu iki vientisos masės sutrinkite nuluptą mangą, šiek tiek tarkuotos imbiero šaknies, citrinos sulčių, šaukštelį garstyčių, šaukštą aliejaus ir dviejų kiaušinių trynius.

 

Kad ir kurią mėsos ar žuvies rūšį pasirinksite kepti, rezultatas visada maloniai nudžiugins, tinkamai paskaninus prieskoniais ar parinkus marinatą. O jei gaminti patiems pritrūks laiko ar noro, kepsnių sezonui jau paruoštų gėrybių rasite IKI parduotuvėse.

Šios savaitės akcijos

Sveriami lietuviški pomidorai akcija Akcija galioja nuo 2018.07.16 iki 2018.07.22
Plačiau
Malta kava LAVAZZA CLUB akcija Akcija galioja nuo 2018.07.16 iki 2018.07.22
Plačiau