Makaronų įvairovė

Makaronai - vis rečiau garnyras, ir vis dažniau pagrindinė pietų ar vakarienės žvaigždė.  Greitai paruošiami ir universalūs, derantys su įvairiais padažais, daržovėmis, prieskoniais ar netikėčiausiais produktais, todėl užsitarnavę savo vardą. Apžvelkime populiariausias jų rūšis ir gudrybes, padėsiančias paruošti skaniausią makaronų patiekalą.


Trumpųjų įvairovė

makaronai2Trumpieji makaronai, ko gero, yra populiariausi ir plačiausiai paplitę mūsų virtuvėje. Ir neatsitiktinai – jie universalūs, o rantyti krašteliai ar tuščias vidurys leidžia juos pritaikyti skirtinguose patiekaluose.

Pavyzdžiui, gerai pažįstami vamzdeliai, itališkai vadinami penne rigate ar tiesiog penne, tradiciškai gardinami grietinėlės ar aliejaus pagrindu paruoštais padažais bei mėsos ar daržovių gabalėliais. Vamzdelio vidus – puiki padažo gaudyklė. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite šiuos makaronus įdaryti, pavyzdžiui, špinatais ir rikota, ir tada, padengus padažu, kepti orkaitėje.

Padėti „pagauti“ mėsos ar daržovių kąsnelius gali ir makaronų spiralės (rotini). Šios formos mažieji makaronai tinka kepimui orkaitėje ar tradicinių makaronų su sūriu gamybai. Be to, dažnai naudojami salotų gamyboje. Aišku viena – trumpieji makaronai neįnoringi. Su jais sutaria ir lengvi padažai, tokie kaip pesto, ir tirštasis Bolognese.

 

Gerai pažįstami plonieji

makaronai6Ilgi ir ploni, o jų valgymas – smagus užsiėmimas, primenantis žaidimą. Šiai rūšiai priskiriami mums gerai pažįstami spagečiai, tačiau jie čia - ne vieni. Juos lydi angel hair vadinami plonyčiai makaronai, primenantys paukščių lizdus, taip pat plonesni spagetini, ar tuščiaviduriai bucatini.

Ilgiesiems makaronams geriausia kompaniją palaikyti lengvais ir švelniais padažais. Neperkraukite jų stambiais mėsos ar daržovių gabalėliais – jie „paskęs“ tarp makaronų, valgant bus sunku juos sugaudyti. Švieži žalumynai, smulkinti pomidorai ir lašelis alyvuogių aliejaus, o norintiems sočiau – grietinėlės padažas. Tokie paprasti padažai „prilips“ prie makaronų ir leis mėgautis patiekalu.


Sotūs plokštieji

makaronai7Plonųjų makaronų pusbroliai – ilgi, tačiau suploti makaronai. Tai plokštieji, iš kurių gaminama ir daugelio mėgstama lazanija. Paprastai šie makaronai gaminami su sočiais kiaulienos ar jautienos padažais.
Kuo platesni makaronai, tuo sotesnį ir tirštesnį padažą jiems naudokite. Kadangi šie makaronai tarpusavyje skiriasi juostelės platumu, plonesniems verčiau rinktis paprastesnius grietinėlės padažus ar švelnius jūros gėrybių priedus, o mėsiškais padažais gardinkite platesniuosius.

 


Mažieji makaronai

makaronai8Tarp daugiau nei 350 makaronų rūšių ypač išsiskiria mažųjų makaronų gausa. Jais dažniausiai gardinamos salotos bei įvairios sriubos – dėl savo mažumo makaronai greitai išverda ir suteikia gaminamam patiekalui sotumo. Šie makaronai gaminami įvairiausių formų – žiedelių, ryžių ar raidžių. Pastarieji gali būti naudojami vaikų patiekalams, nes ne tik atrodo žaismingai, bet ir padeda mokytis skaityti.

 

Kaip pasigaminti skaniausius makaronus?

Nėra vieno teisingo būdo paruošti makaronus – dėl formų ir dydžių įvairovės kiekviena rūšis yra unikali. Tačiau visus makaronus rekomenduojama virti dideliame kiekyje vandens ir sudėti juos į kunkuliuojantį ir, kaip sako italai, jūros sūrumo vandenį. Taip būsite tikri, kad makaronai nepervirs ir nepraras savo formos. Į vandenį nepilkite aliejaus – makaronai nesulips, jei bus pakankamai vandens ir atsakingai maišysite juos viso proceso metu. Į vandenį įpiltas aliejus padengs plėvele makarono paviršių ir prie jo „neprilips“ padažas.
Išvirtų makaronų neplaukite po šaltu vandeniu, nes pašalinsite išsiskyrusį krakmolą, kuris padeda tolygiai pasiskirstyti padažams. Jei iš paruoštų makaronų gaminsite kitą patiekalą, pavyzdžiui, apkepą, makaronus virkite trečdaliu trumpiau. Virimo procesą užbaigs padažas ar troškinys, kuriame troškinsite.

 

Apie padažus

Makaronai – įnoringi, tačiau mėgsta paprastumą. Čia mažiau yra daugiau – naudokite keletą ingredientų ir nepersistenkite, nes kitaip užgošite pagrindinių sudedamųjų dalių ir, žinoma, pačių makaronų savybes. Jei gaminate sotesnį padažą, išsaugokite šlakelį vandens, kuriame virė makaronai – jame esantis krakmolas suteiks gaminamam patiekalui tvirtumo ir padės lengviau „sukibti“ su makaronais.