Morkos – ir sriubai, ir desertui

Morkos – vienos populiariausių daržovių, jos dažnai svečiuojasi sriubose, troškiniuose ir salotose. Bet tuo ryškiaspalvių morkų vaidmuo virtuvėje neapsiriboja. Prasidedant derliui pats metas geriau pažinti šias maistingas ir naudingas daržoves!

 

Spalvingosios morkos

ivariurusiuMorkos – maistingi, salsvu skoniu pasižymintys šakniavaisiai, kurių derlius prasideda įpusėjus vasarai. Pačios pirmosios traškios sultingos morkytės – puikus užkandis su humusu arba varške, pagardinta šviežiomis žolelėmis, druska bei pipirais. Tuo tarpu brandžios morkos labiau tinka valgyti virtos arba keptos orkaitėje, nes ilgainiui praranda dalį natūralaus saldumo. Nors esame įpratę matyti oranžines morkas, pastaraisiais metais parduotuvėse atsirado ir geltonų, ir violetinių morkų. Visos jos pasižymi savitomis skonio natomis. Štai violetinės morkos – intensyviai saldžios, turinčios šiek tiek pipiriškumo. Tuo tarpu geltonos morkos iš kitų išsiskiria itin tvirta tekstūra ir salierų natomis skonyje. Iš spalvingųjų morkų galima pagaminti žaismingas salotas – oranžines, geltonas ir violetines morkas supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Jei norite, įtarkuokite saliero šaknies arba pastarnoko – skonių ir spalvų puokštė dar labiau padidės. Morkas taip pat galima supjaustyti plonomis juostelėmis – tam net nebūtina turėti specialios pjaustyklės, pakaks ir daržovių skustuko. Morkų saldumas taip pat dera su pipiriškomis gražgarsčių ir petražolių natomis, taigi, salotas galite papildyti ir šiais ingredientais.

 

Kad morkos džiugintų visą žiemą

morkos2Rudenį nuimtos morkos tinkamomis sąlygomis išsilaiko iki pat žiemos pabaigos. Išsaugoti morkų derlių žiemai nėra sudėtinga, be to, galima rinktis iš kelių būdų: šaldyti, džiovinti, konservuoti arba laikyti šviežias. Kad ir kurį būdą bepasirinktumėte, pirmiausia reikėtų pašalinti lapus, nes juose susikaupusi drėgmė spartina puvimą. Jei ketinate morkas laikyti šviežias, dieną arba dvi palaikykite jas ore, kad luobelė apdžiūtų. Kuo sausesnės bus morkos, tuo geriau jos laikysis. Norint išsaugoti šviežių morkų derlių, nebūtina turėti rūsį – jos puikiai laikysis ir šaldytuve. Tereikia užtikrinti, kad daržovės negautų drėgmės. Šaldytuvo stalčių, kuriame laikomos morkos, patartina iškloti popieriniu rankšluosčiu. Jį reikėtų pakeisti vos sudrėkus. Tinkamomis sąlygomis morkas šaldytuve galima laikyti 3–4 mėnesius. Rūsyje arba kitoje vėsioje, nuo saulės spindulių apsaugotoje patalpoje morkos išsilaiko iki pat pavasario, tačiau taip pat būtina užtikrinti, kad daržovės negautų drėgmės, antraip pradės pūti.
Džiovintų morkų galiojimo laikas neribotas. Nuplautas ir nusausintas daržoves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais ir išdžiovinkite orkaitėje arba specialioje džiovyklėje. Panašiai reikėtų paruošti ir morkas šaldymui – daržovės turėtų būti supjaustytos nedideliais gabalėliais ir visiškai sausos, kad šaldamos nesušoktų į gabalus. Prieš šaldant morkas patartina apvirti arba nuplikyti verdančiu vandeniu, kad neprarastų natūralaus saldumo ir gražios spalvos. Dar vienas būdas morkomis džiaugtis visą žiemą – marinavimas. Nuplautas ir nusausintas morkas supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite į karščiui atsparius stiklainius. Prikaistuvyje užvirinkite acto, cukraus, druskos ir vandens mišinį, pagardintą pipirų grūdeliais ir garstyčių sėklomis. Užvirusiu marinatu užpilkite į stiklainius sudėtas morkas ir palaikykite, kol atvės iki kambario temperatūros. Po to užsukite dangtelius ir laikykite šaldytuve arba kitoje vėsioje, tamsioje vietoje. Suvartokite per kelis mėnesius. Morkas taip pat galite marinuoti drauge su kitomis daržovėmis: agurkais, cukinijomis, svogūnais.

 

Nuo salotų iki desertų

sultysRyškiaspalvės morkos pasižymi maloniu salsvumu, todėl jas galima panaudoti daugybėje įvairių patiekalų – nuo salotų iki desertų. Jei klasikinės morkų salotos pabodo, pasigaminkite marokietiškų salotų. Šiaudeliais arba kubeliais pjaustytas morkas pagardinkite smulkiai kapotomis kalendromis, česnakais, maltais kuminais, cinamonu ir maltomis saldžiosiomis paprikomis. Viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, nepamirškite druskos bei pipirų. Jei norisi aitriau, įberkite maltų aitriųjų paprikų. Iš vasarinių morkų galima pasigaminti gardžios trintos sriubos. Nuskustas morkas supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apkepkite alyvuogių aliejuje arba svieste drauge su kapotomis česnakų skiltelėmis ir pora šaukštelių kario. Po to užpilkite daržovių arba vištienos sultiniu ir virkite, kol morkos suminkštės, apie 15–20 min. Sutrinkite iki vientisos masės ir patiekite su kepintomis migdolų drožlėmis ir skrudintos duonos riekėmis.
Jei norite gardaus garnyro prie žuvies arba vištienos, iškepkite morkas orkaitėje. Jei morkos didelės, supjaustykite stambiais šiaudeliais; jei morkos jaunos, galite jas kepti nesmulkintas. Apšlakstykite morkas alyvuogių aliejumi, pabarstykite jūros druska ir grūstais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje, kol morkos apskrus ir suminkštės. Retkarčiais apverskite, kad jos tolygiai iškeptų. Taip iškeptas morkas galima valgyti ir vienas ar patiektas su jogurtu.
Patinka dieną pradėti stikline šviežiai spaustų sulčių? Sudėkite šviežias morkas ir gabalėlį imbiero į sulčiaspaudę. Išspaustas sultis sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, jei norisi, pagardinkite šaukšteliu medaus arba agavų sirupo.
Dėl malonaus salsvumo morkos dažnai naudojamos kepant pyragus. Tereikia tarkuotas morkas įmaišyti į tešlą, pagamintą iš miltų, kepimo miltelių, cukraus, kiaušinių, sviesto ir vanilinio cukraus. Tešlą pagardinkite maltais gvazdikėliais, cinamonu ir imbieru. Jei norite, įdėkite džiovintų vaisių ir kapotų riešutų. Gautą masę sukrėskite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 35–45 min. 180 °C temperatūros orkaitėje. Valgykite karštą su ledais arba atvėsinkite iki kambario temperatūros ir patiekite su kreminio sūrio glajumi. Jį pagaminti labai paprasta – tiesiog išplakite kreminį sūrį su cukraus pudra iki vientisos masės ir ja aptepkite pyragą.

Ryškiaspalvės morkos patiekalams suteikia ne tik malonaus saldumo, bet ir ryškią, apetitą keliančią spalvą, todėl nebijokite eksperimentuoti ir atskleiskite visą šios daržovės grožį.