Obuolių rūšys - ką iš jų pagaminti?

Obuolių enciklopedija

Obuolys obuoliui nelygus. Vieni labiau tinka sultims, kiti – pyrago įdarui, treti gardžiausi sudžiovinti. Kaip išsirinkti iš daugybės skirtingų? Rekomenduojame prisiminti laiko patikrintas lietuviškas veisles.

Ananasiniai

YPATYBĖS: stambūs, šiek tiek kampuoti, žali su raustelėjusiu šonu. Šie auksaspalviai gražuoliai soduose pabyra ankstyvą rudenį, o nuskinti išsilaiko apie porą mėnesių. Žinoma, pirmiausia rekomenduojame atsivalgyti šviežių, tačiau jei norite maloniu skoniu mėgautis ilgiau, šių obuolių derlių galite paversti tikru skanėstu žiemai – tvirtas ir švelniai saldžiarūgštis ananasinių obuolių minkštimas taps gardžiu obuolienės su bananais ir vanile pagrindu. Viskas, ko prireiks: 1 kg obuolių, 3 bananai, 250 g cukraus, vienos citrinos sultys ir šaukštelis vanilės esencijos.

Obuoliai Ananasiniai

Pepinai

YPATYBĖS: apvalūs, kiek mažesni, su skaisčiai raudonos spalvos odele. Jei norite ryškaus obuolių skonio stiklinėje, rekomenduojame rinktis pepinus. Iš jų spaustos sultys bus sodrios ir natūraliai saldesnės nei kitų obuolių rūšių. Kad pepinų sultys būtų skaidrios, išspaudę obuolius kaitinkite neleisdami temperatūrai pakilti aukščiau nei 80 laipsnių ir reguliariai nugriebdami putas, o pakaitinę perkoškite.

Obuoliai Pepinai

Auksiniai renetai

YPATYBĖS: stambūs, plačiai kūgiški, su skaidria aukso spalvos odele. Desertinių obuolių rūšys, žinoma, labiausiai tinka desertams. Viena tokių – nuo seno lietuviškuose soduose spindintys auksiniai renetai. Skaisčiai geltonas minkštimas ir skaidri, tiesiog peršviečiama odelė slepia nepaprastai saldų renetų skonį. Tikrai nesuklysite pagardinę jais tradicinį obuolių pyragą ar cinamonu kvepiančius sluoksniuotos tešlos ragelius.

Obuoliai Auksiniai renetai

Antaniniai

YPATYBĖS: stambesni už vidutinius, apvalūs, odelė – žalsvai gelsva. Ko gero, universaliausi lietuviški obuoliai. Labai cukringi, todėl tinka pyragams, sultims ar obuolių sidrui ir iš visų senųjų rūšių bene vieninteliai džiovinami. Saldžių traškučių pasigaminti visai paprasta: nulupkite, supjaustykite kuo plonesnėmis skiltelėmis, išdėliokite ant sviestinio popieriaus ir džiovinkite atviroje orkaitėje, palaikydami minimalią temperatūrą. O rūgštesni antaniniai obuoliai gali tapti įdomiu garnyru prie kepsnių – visą obuolį ar jo skilteles iškepkite orkaitėje drauge su mėsa, leisdami prisigerti prieskonių ir kepamos mėsos aromato.

Obuoliai Ananasiniai2

Raudondryžiai

YPATYBĖS: vidutinio dydžio, kiek plokštesni, su raudonais dryželiais. Ar kada pagalvojote, kad iš obuolių galima iškepti spurgų? Minkšti ir trapūs raudondryžiai (dažnai vadinami grabštainiais) – tam ypač tinkama veislė. Stambia trintuve sutarkuotą grabštainių minkštimą sumaišę su lydytu sviestu, miltais ir jau pakildyta mieline tešla, suformuosite gardžių spurgyčių, kurioms bus neįmanoma atsispirti. Arba pasigaminkite spurgų, kurių nereikia virti: nuluptus obuolius supjaustykite storokomis riekelėmis ir išskobkite vidurį. Gautą spurgą merkite į tirštą jogurtą, karštą šokoladą ar žemės riešutų sviestą ir papuoškite smulkintais riešutais.

Patarimas:

Spaudžiant sultis labiau tinka rudeninių veislių obuoliai, nes žieminių vaisių sultys būna rūgštesnės ir aitrokos. Norint pagerinti skonį, jas galima saldinti cukrumi arba maišyti su morkų ir moliūgų sultimis.

Obuoliai Raudonkryziai

Obuolių IKI parduotuvėse rasite visuomet, o sezono metu jų pasirinkimas džiugins dar labiau.

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau
BALTICOVO vištų kiaušiniai rudu lukštu Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau