Po švenčių liko maisto: kaip sumaniai jį panaudoti?

Atslūgus švenčių šurmuliui ir išsiskirsčius svečiams dažnas susiduriame su klausimu: kaip sumaniai panaudoti likusį maistą? Laimė, išeičių yra – pateikiame net 10 idėjų, kaip panaudoti likusias šventines vaišes.

 

Salotos

shutterstock 634832165Dažnuose namuose šventinį stalą puošia orkaitėje kepta paukštiena: vištiena, kalakutiena, žąsiena arba antiena. Jei visos paukštienos nesuvalgėte, siūlome pasigaminti salotų – toks paprastas ir lengvas patiekalas bus tikra atgaiva po sočių šventinių vaišių! Rinkitės mėgstamas lapines salotas, o prie riekelėmis pjaustytos paukštienos, derinkite ryškaus skonio ingredientus - apelsinų arba mandarinų minkštimą, spanguoles ir kepintus riešutus. Tokias salotas pagardinkite druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.


Apkepai

shutterstock 704121079Bene populiariausias pasirinkimas prikeliant įvairiai ruoštą mėsą bei daržoves antram gyvenimui – apkepas. Tačiau jis neprivalo būti nuobodus ar beskonis! Pridėjus kelis papildomus ingredientus jis gali virsti gardžiu pusryčių patiekalu – kišu. Apvalią kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite sluoksniuotos bemielės tešlos lakštais. Ant jos išdėliokite turimus ingredientus. Pievagrybius, brokolius, žiedinius kopūstus ar porus derinkite su paukštiena, o prie kiaulienos puikiai tiks bulvės, paprikos ir morkos. Viską užpilkite kiaušinių ir grietinėlės plakiniu ir pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20–30 min., kol kiaušinių plakinys sutirštės, o tešla lengvai apskrus. Beje, prieš patiekdami kišą atvėsinkite.


Sumuštiniai

ShutterstockKeptos paukštienos, kiaulienos, jautienos arba netikro zuikio gabalėlius sunaudosite pusryčiams arba lengvai vakarienei pasigaminę sumuštinių. Jų galite įsidėti ir keliaudami į darbą. Tiesiog mėgstamos duonos riekes patepkite sviestu, majonezu ar garstyčiomis, o įdarui naudokite mėsos gabalėlius ir daržoves. Jautienos skonį pabrėš karamelizuoti svogūnai, o netikrą zuikį derinkite su raugintais agurkais. Tikrai netradicinių sumuštinių pasigaminsite prie keptos kiaulienos derindami obuolių riekeles arba bruknių uogienę. Nebijokite eksperimentuoti!


Ryžių patiekalai

shutterstock 361949927Jei nukrausčius šventinį stalą paaiškėjo, kad liko daug rūkytos, keptos arba sūdytos žuvies, jas sunaudoti puikiai tiks indiškos kilmės ryžių patiekalas kedgeree. Jame puikiai dera šildančios kario natos, maistinga žuvis ir sotumo suteikiantys ryžiai. Įmantriai skambantį patiekalą, iš tiesų, pagaminti visai paprasta - keptuvėje išlydykite sviestą ir jame pakepinkite smulkintą svogūną kartu su pora šaukštelių kario prieskonių. Įmaišykite stiklinę virtų ilgagrūdžių ryžių, saują konservuotų žirnelių ir 200 g jūsų mėgstamos keptos, virtos ar rūkytos žuvies. Gerai išmaišykite, pakaitinkite ir patiekite su skiltelėmis pjaustytais kietai virtais kiaušiniais bei smulkintomis petražolėmis.


Makaronų padažai

shutterstock 291874628Jei esate makaronų mėgėjas, nudžiugsite sužinoję: beveik visus šventinių patiekalų ingredientus galima panaudoti dar kartelį ir paversti juos gardžiu makaronų padažu! Keptą vištieną, pievagrybius, šoninę ar žirnelius derinkite su grietinėle, o kiaulienos arba avienos gabalėlius, alyvuoges, morkas, paprikas įmaišykite į pomidorų tyrę. Baltuosius makaronų padažus gardinkite baltaisiais pipirais ir tarkuotais muskatų riešutais, o pomidorų pagrindu ruoštus padažus – smulkintais svogūnais, česnakais, bazilikais, raudonėliais. Tradiciškai makaronų lėkštę galite karūnuoti saujele tarkuoto parmezano arba kito kietojo sūrio.


Sriubos

shutterstock 222360334Dar viena idėja sotiems ir šildantiems pietums – tiršta sriuba, pagaminta iš ingredientų, likusių po šventinių vaišių. Siūlome pasigaminti itališkos minestrone. Ši sriuba neturi griežto recepto, ji tradiciškai gaminama iš tuo metu virtuvėje turimų ingredientų. Ją ruošdami į puodą galite sudėti įvairias turimas daržoves, kruopas ir mėsą. Verdant minestronę puikiai tiks morkos, salierų lapkočiai, įvairios konservuotos pupelės, makaronai. Rinkdami ingredientus nepamirškite atsižvelgti į jų virimo laiką, stenkitės viską smulkinti panašaus dydžio gabalėliais, kad visi produktai išvirtų tuo pačiu metu. Jei naudojate jau išvirtas daržoves, jas sudėkite patiekalui baigiant virti.


Pica

shutterstock 631652696Jei po kūčiukų gamybos liko mielių, o po pasisedėjimo prie užkandžių stalo – įvairių sūrių, siūlome išsikepti picos! Tiesiog 7 g sausų arba 15 g šviežių mielių ištirpdykite 100 ml šilto vandens. Įmaišykite žiupsnį druskos, 1 valg. š. cukraus ir 4 valg. š. alyvuogių aliejaus. Pamažu įmaišykite kvietinius miltus, kol išeis tvirta, bet elastinga tešla, šiek tiek limpanti prie rankų. Tešlą uždenkite ir palaikykite šiltoje vietoje, kol iškils – apie 1-2 valandas. Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite du picos pagrindus. Juos aptepkite alyvuogių aliejumi ir pomidorų pasta, pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Ant viršaus išdėliokite pjaustytą, tarkuotą arba trupintą sūrį. Tiks parmezanas, gouda, pelėsinis sūris, mocarela ir t. t. Pašaukite paruoštas picas į 220–230 ºC temperatūros orkaitę ir kepkite 7–10 min.


Desertas

shutterstock 225829900Kalėdos neįsivaizduojamos be aromatingų meduolinių arba imbierinių sausainių. Jei visų gardžiųjų kepinių per šventes nesuvalgėte, panaudokite juos gamindami klasikinį skanėstą – tinginį. Puode ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą ir į jį įmaišykite kondensuotą pieną. Įberkite kakavos, sudėkite laužytus sausainius. Tokį gardėsį puikiai praturtins įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai, šokolado gabalėliai, minkšti zefyrai – visi kalėdiniai gardumynai. Masę beliks supilti į indą, atšaldyti ir mėgautis!


Vaisių salotos

shutterstock 533746801Jei namuose net ir pasibaigus šventėms vis dar kvepia citrusiniais vaisiais, puiki idėja juos paversti vaisių salotomis! Skanų ir sveiką desertą paruošti labai paprasta, o patiks jis ir mažiems, ir dideliems. Įvairius vaisius – tiek šviežius, tiek konservuotus – susmulkinkite kąsnio dydžio gabalėliais ir sumaišykite su mėgstamu jogurtu. Gerai išmaišykite ir valgykite tučtuojau, kol vaisiai nesutežo!


Bendri pietūs

Po švenčių retam norisi ilgai sukiotis virtuvėje – juk teko pagaminti tiek daug patiekalų! Susitarkite su draugais ar su kolegomis ir surenkite bendrus pietus, kuriems pagaminti ne tik nereikės skirti papildomo laiko, nes sumaniai panaudosite likusias šventines vaišes, bet paragausite ir pasidalinsite šventinių patiekalų receptais. Paskirkite, kas atsineš saldumynų, kas mėsos, o kas – daržovių ir vaisių. Tebūnie tai puiki proga drauge susėsti ir pratęsti šventinę nuotaiką.


IKI PATARIA. Maisto produktus po vaišių griežtai atrinkite ir įvertinkite. Trumpo galiojimo produktus, pvz., salotas su majonezu, rūkytą žuvį, jūros gėrybes, pradarytus konservus ir pan. sunaudokite pirmiausia. Keptą mėsą, virtas daržoves ir kietai virtus kiaušinius laikykite šaldytuve ir sunaudokite per 4–7 dienas.

Šios savaitės akcijos

Sveriami mažieji apelsinai Akcija galioja nuo 2018.01.15 iki 2018.01.21
Plačiau
DVARO grietinė Akcija galioja nuo 2018.01.15 iki 2018.01.21
Plačiau