Prieskonių enciklopedija

Nuo pirmųjų kulinarinių bandymų iki šių dienų įvairūs prieskoniai mūsų virtuvėse naudojami jau daugiau kaip 6000 metų. Ir ne vien maisto skoniui pagerinti — pavyzdžiui, XVII amžiuje žmonės namuose turėjo net prieskonių laikrodžius. Kiekvieną valandą laikrodžio ciferblatas atverdavo vis kito prieskonio laukelį, tad užuosti, kiek yra valandų, buvo galima net nežiūrint į laikrodį.

Namų virtuvės klasika

Keturi prieskonių mišiniai, kurie privalo būti kiekvienoje virtuvėje: gurmaniški mėsos prieskoniai subtiliai pagardins kiaulienos kepsnį, o sumaišyti su natūraliu jogurtu virs puikiu padažu; žuvies prieskoniai jūrų gerybes praturtins citrusinių vaisių ir pikantiškų pankolių sėklų aromatu; vištienos prieskoniai suteiks prašmatnaus česnakų, rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių skonio paukštienai, o daržovių prieskoniais sustiprinsite mėgstamų daržovių skonį bei kvapą — mišinyje šalavijai, petražolės, mairūnai ir garstyčių sėklos.

Linkėjimai iš Lotynų Amerikos

Svaiginamai puikų šių prieskonių skonį kuria aštrus Chalapos paprikų aromatas, kuminai bei kalendros. Mišinys suteiks nuostabaus skonio žuvies patiekalams, pravers ruošiant mėsos fondiu ar padažus traškučiams.

IKI PATARIA 
Pikantiškas kąsnelis: ant juodos duonos uždėkite gabalėlį mocarelos sūrio, riekelę sunokusio avokado ar pomidoro ir pagardinkite žiupsneliu Lotynų Amerikos prieskonių.

Kuo vaišina Viduržemio regionas?

Bazilikų, čiobrelių ir raudonėlių aromatas perkels į saulėtą Viduržemio jūros pakrantę. Prieskonių mišinys suteiks naujo pikantiško skonio net įprastiems mėsos ir žuvies patiekalams, o jais pagardintos salotos bus gaiviai aromatingos.

Kad pica kvepėtų Italija

Tikra itališka pica nebūtų tokia gardi be į ją beriamų prieskonių. Paklauskite bet kurio italo, ir jis išvardins visą populiariausių prieskonių sąrašą nė nemirktelėjęs: aromatingieji raudonėliai, kvapnūs džiovinti bazilikai, česnakų ir aitriųjų paprikų milteliai, įprastai beriami tiesiai ant aliejumi patepto picos papločio arba į šiam patiekalui ruošiamus padažus. O IKI GOURMET etiketė pažymėtas prieskoninių žolelių mišinys tiks ne tik picoms, bet ir makaronams, sūrio, žuvies, daržovių patiekalams, aliejaus marinatams, sriuboms ir orkaitėje kepamoms bulvėms pagardinti.

Tikro plovo paslaptis

Rytietiškų prieskonių mišiniu pagardintas garuojantis plovas virtuvėje paskleis šildantį ciberžolių ir kumino sėklų aromatą, o razinos ir aitrioji paprika suteiks jam netikėto saldžiai aštraus skonio.

Amerikietiškieji CAJUN

Ryškaus aromato CAJUN prieskoniai atkeliavo iš Luizianos virtuvės, kurioje vyrauja viena taisyklė — patiekalai privalo būti itin aromatingi, o jų skonį turi lydėti saldžiųjų paprikų švelnumas, česnakų sodrumas ir aitriųjų paprikų aštrumas. Tad ant grotelių kepta mėsa, mėsos padažai ar jūrų gerybių patiekalai, pagardinti šiuo prieskoninių žolelių bei įvairių pipirų deriniu, atsiskleis neapsakomai ryškiu aromatu.

IKI PATARIA 
Įberkite žiupsneliį CAJUN prieskonių, gamindami lęšių ar špinatų sriubą, įtrinkite jais ant laužo kepamus kiaulienos šonkauliukus arba pasigaminkite legendinį Luizianos ryžių patiekalą — džambalają.

Rytų egzotika

Imbieras, kardamonas, Kajeno pipirai, gvazdikėliai ir cukrus — šildantys ir ryškūs Rytų virtuvės prieskonių deriniai avienos, paukštienos, ryžių bei daržovių patiekalams.

Indijos pasididžiavimas — MASALA

Aromatingas prieskonių mišinys gaminant ar ragaujant leis pasijusti tarsi lankantis Indijoje. Šildantis karis, cinamonas, gvazdikėliai ir muskato riešutai suteiks egzotikos Jūsų pamėgtiems daržovių ar žuvies patiekalams. Šiuo mišinių taip pat galėsite gardinti įvairius troškinius ar sriubas.

IKI PATARIA 
MASALA prieskonius galite naudoti ruošdami indišką arbatą: sumaišykite vandenį su pienu, paskaninkite šiais prieskoniais ir, pakaitinę iki virimo, į karštą mišinį įberkite juodosios arbatos žolelių.

Kiniško skonio šventė!

Šiame mišinyje — net penki kiniški prieskoniai, tarp jų ir neatsiejami kinų virtuvės ingredientai — imbieras ir pankolis. Pastarieji suteiks gaivaus ir nepakratojamo skonio tiek raudonos mėsos, tiek vištienos patiekalams. Būtinai išbandykite su troškiniais arba kiniškoje keptuvėje ruošiamais makaronais.

Malonūs aromatai desertui

Kad žiemą kepami pyragai ir kalėdiniai desertai kvepėtų švente, skaninkite juos gurmaniškais pyragų prieskoniais. Jų sudėtyje harmoningai dera  populiariausi aromatai: cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, muskato riešutai, vanilė ir kiti. Beje, ar žinojote, kad daugelio taip mėgstama vanilė yra vienas kompleksiškiausių ir brangiausių prieskonių pasaulyje, kurį kaina lenkia tik safranas?

IKI PATARIA
Gurmaniški pyragų prieskoniai tiks ir ne pyragams. įberkite žiupsnelį į puodelį juodos kavos ir galėsite mėgautis rytų egzotika kvepiančiu gėrimu. Arba pagardinkite šiuo prieskonių mišiniu juodają arbatą ir kiek pavirkite — gausite pikantišką tamsaus aukso spalvos gėrimą.

Šios savaitės akcijos

Sveriami bananai akcija Akcija galioja nuo 2018.06.18 iki 2018.06.24
Plačiau
Sveriami abrikosai, persikai ir nektarinai akcija Akcija galioja nuo 2018.06.18 iki 2018.06.24
Plačiau