Putpelių kiaušiniai

Iš kur atsiranda putpelių kiaušiniai? Kuo jie ypatingi ir su kuo valgomi? Apie viską išsamiai –pokalbyje su putpelių ūkio savininke Daiva Urbonavičiūte

Trumpai papasakokite apie savo ūkį. Kur jis įsikūręs, kiek laiko jau ūkininkaujate?

Mūsų ūkio istorija prasidėjo 1995 metais, kai iš Jono Skonsmano – putpelininkystės pradininko Lietuvoje – tėvai dovanų gavo 20 putpelių. 20 metų dirbome visi kartu tėvų ūkyje, o nuo 2015 metų rugpjūčio persikraustėme į naujos statybos ūkį Matukiškių kaime. Šiuo metu mūsų putpelių ūkis yra didžiausiais ir moderniausias Lietuvoje – čia auga 15 tūkstančių paukščių: mažyliai, veisliniai ir dedeklės, kurios per dieną per dieną padeda apie 8 tūkstančius kiaušinių. Mūsų ūkyje naudojami lesalai pagaminti iš žaliavų be GMO. Turime oficialius leidimus auginti putpeles, rūšiuoti ir tiekti į rinką putpelių kiaušinius bei skerdyklėlę, leidžiančią ruošti ir prekiauti putpelių mėsa. Šiuo metu ūkyje darbuojasi jau trys šeimos kartos.

Kaip nutarėte auginti būtent putpeles? Kodėl ne kiti naminiai paukščiai?

Vievis jau seniai turi paukštininkų miesto vardą. Šio miesto paukštynas išugdė daug specialistų – tarp jų ir mano tėtį. Jo gyvenimiškos bei darbinės patirties pavyzdys lėmė, kad ir aš pasirinkau šią sritį. O putpelės tuo metu buvo tiesiog ,,ant bangos‘‘.

Ar pamenate, kaip prasidėjo Jūsų bendradarbiavimas su IKI? IKI ukis putpeliu kiausiniai2.

Pradėję bendradarbiauti su IKI, tiesiogiai į Vilniaus ir Kauno prekybos centrus savo putpelių kiaušinukus pristatydavome iki 2001–ujų. Vėliau ėmėme juos tiekti per centrinį candelį. 2011 – rudenį gavome kvietimą tapti IKI ŪKIS šeimos nariais. Džiaugiamės šiuo pasitikėjimu, kuris įkvepia stengtis ir tobulėti.

Kuo ypatingi putpelių kiaušiniai? Turbūt nuo mums įprastų vištų kiaušinių jie skiriasi ne vien dydžiu?

Putpelių kiaušinių galiojimo laikas – net 70 dienų. Tai savybė, kuria joks kitas kiaušinis negali pasigirti. Tačiau putpelių kiaušiniai ne tik patvarūs, bet ir maistingi. Galima valgyti net jų lukštus: putpelės kiaušinio lukštas yra labai trapus, suplaktas virsta į miltelius, todėl putpelių kiaušinius su visu lukštu galima dėti į žaliuosius kokteilius, varškę, jogurtą, košę. 

Ar tiesa, kad putpelių kiaušinius galima valgyti ir termiškai neapdorotus?

Putpelių kūno temperatūra yra 42 laispniai, taigi salmonelių genties bakterijos čia negyvena – nepalanki terpė. Todėl putpelių kiaušinius visiškai saugu valgyti termiškai neapdorotus – būtent tada jie ir yra naudingiausi. O ypač valgomi su lukštais. Mat putpelių kiaušinio lukšto paviršiuje yra itin daug vitamino D – viename kiaušinyje su lukštu jo kiekis siekia rekomenduojamą vienos paros normą.

Putpelių kiaušiniai ant Velykų stalo – vis dar nauja ar jau pakankamai įprasta? 

Jau darosi įprasta, kai Velykų stalą puošia ne tik vištų, bet ir mūsų putpelių margučiai. O jei dar ir nudažyti... Tikras stebuklas! O mums – putpelių augintojams ir kiaušinių tiekėjams – Velykos yra nemenkas iššūkis. Putpelės kiaušinius deda visada vienodu ritmu, tad sunku patenkinti visų norinčių apetitą...

Jei marginsite putpelių kiaušinius įprastais kiaušinių dažais, į tirpalą nepilkite acto, kaip nurodoma instrukcijoje. Rūgštis gali nugriaužti pigmentinį sluoksnį, kuris ir yra pats didžiausias putpelių kiaušinių grožis.

O gal lietuviai noriai valgo putpelių kiaušinius ne vien per šventes?

Didžioji pirkėjų dalis valgo putpelių kiaušinius tik per Velykas. Gaila – jie daug praranda. Tačiau paskutiniu metu atsiranda vis daugiau lietuvių, kurie rūpinasi savo sveikata ir renkasi nedidukus, bet maistingus ir sveikus putpelių kiaušinukus kaip alternatyvą įprastiems vištų kiaušiniams.

Ar namuose dažnai valgote putpelių kiaušinius? Pasidalinkite gardžiausiu receptu.

Mūsų namuose kiaušiniai – tik putpelių! Ir žali ryte – gerai dienos pradžiai, ir kiaušinienei vakare, ir pyragui ar blynams užmaišyti, ir Gogel/Mogel desertui ar įmantriausiems konditerijos gaminiams ruošti. Vištų kiaušinius perkame tik per Velykas, marginame tradiciniais raštais, dažome ir ridename. O į svečius nešamės tik savo mažuosius. Net vietoj saldainių vaikams ar lauktuvių prie vyno draugams – tik putpelių kiaušinių. Kai neturiu laiko pasiruošti suneštinėms vaišėms, išverdu 100 kiaušinių ir nešuosi pilną dubenį. Niekada neteko likučių parsinešti namo...

O Jums siūlau pasigaminti nepelnytai pamirštą Gogel/Mogel. Golem/ Mogel gamybai reikės 12 putpelių kiaušinių ir 0,5 stiklinės cukraus pudros. Pagal senuosius receptus naudojami tik tryniai, bet kai norisi greičiau, putpelių kiaušinius galite plakti ir su baltymais. Taigi sumaišykite kiaušinius su cukraus pudra ir palikite tol, kol nebesijaus miltelių. Skanaus ir į sveikatą.

IKI PATARIA Verta įtraukti putpelių kiaušinius į mėgstamų patiekalų receptus: 4 putpelių kiaušiniai dydžiu atstoja vieną įprastą vištos kiaušinį, o sudėtimi jį netgi pranoksta.