Rudenį sušildantys gėrimai

Orams vėstant vis dažniau užsigeidžiame to, kas sušildytų. Vis dažniau ant stalo garuoja tirštos sriubos ir sotūs troškiniai, o žvarbiomis popietėmis rankas šildo puodelis karšto ir kvapnaus gėrimo. Siūlome įprastą kavos, arbatos arba karšto šokolado puodelį paįvairinti gardžiais ir kvapniais priedais.

 

Spalvingos arbatos

IKI spalis straipsniams 600x600 02Puodelis garuojančios arbatos gali tapti puikia dienos pradžia arba maloniu vakaro ritualu. Rudenį, kai dangų vis dažniau aptraukia pilki lietaus debesys, nuotaiką praskaidrins spalvinga ir kvapni arbata, kurią galima ruošti iš pačių įvairiausių ingredientų – pradedant žolelėmis, baigiant vaisių arba uogų sultimis.
Jei mėgstate juodą arbatą, pabandykite ją paįvairinti aromatingais prieskoniais ir pasigaminti indiškos čai arbatos. Į prikaistuvį supilkite pieną (tam tinka ir augalinis pienas, pvz., migdolų), šiek tiek vandens, sudėkite kardamonų sėklas, gvazdikėlius, cinamono lazdeles ir gabalėlį šviežio imbiero. Kai mišinys užvirs, nukelkite nuo kaitros, sudėkite kelis maišelius juodosios arbatos ir pamirkykite 10–12 min. Po to nukoškite ir patiekite pagal skonį pagardinę cukrumi.
Jei permerkė lietus, grįžę namo būtinai pasigaminkite aitrokos imbierų arbatos – ji sušildys ir sustiprins imunitetą. Imbiero šaknį nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite 10–20 min. Kuo ilgiau virsite, tuo ryškesnio skonio bus arbata. Po to nukelkite nuo kaitros ir, jei norite, nukoškite. Patiekite pagardinę medumi arba agavų sirupu ir šlakeliu žaliųjų arba geltonųjų citrinų sulčių. Ši arbata tinka gerti ir ryte, kai organizmui reikia energijos pliūpsnio.
Tomis dienomis, kai norisi ryškių spalvų, kurios primintų saulėtas vasaros dienas, išsivirkite ryškiai raudonos granatų ir kinrožių arbatos. Granatų sultis ir vandenį supilkite į prikaistuvį, sudėkite džiovintus kinrožių žiedus, gabalėlį šviežio imbiero, 1–2 cinamono lazdeles ir viską pamažu užvirinkite. Virkite porą minučių, po to kaitrą išjunkite ir palaikykite arbatą dar 5–7 min. Nukoškite ir patiekite pagal skonį pagardinę medumi. Tokia spalvinga ir rūgštoka arbata tikrai praskaidrins nuotaiką. Granatų sultis galite pakeisti kitomis, pvz., spanguolių arba vyšnių.
Iš gaivių obuolių sulčių taip pat galima pasigaminti gardžios arbatos. Pilnesnio skonio šiam gėrimui suteikia prieskonių gausa. Pirmiausia prikaistuvyje nelimpančiu dugnu pakepinkite prieskonius: juoduosius pipirus, kadagio uogas, cinamono lazdeles, žvaigždanyžius ir gvazdikėlius. Kai prieskoniai pakvips, supilkite obuolių sultis, vandenį ir įdėkite apelsino žievelės. Po to įberkite cukraus, gerai išmaišykite ir pakaitinkite 5–7 min., neleisdami arbatai užvirti.

 

Kvapni kava

IKI spalis straipsniams 600x600 04Jei be tirštos kvapnios kavos neįsivaizduojate nė dienos, pamėginkite šį gėrimą paįvairinti vaisiais, prieskoniais ar net šokoladu ir išvysite, kaip jis nušvinta naujomis spalvomis. Bene paprasčiausias būdas paįvairinti kasdienės kavos puodelį – įdėti prieskonių. Pirmiausia vandenyje pavirkite prieskonius: žvaigždanyžius, gvazdikėlius ir cinamoną. Po to įpilkite pieno ir cukraus arba agavų sirupo. Pavirkite kelias minutes, nukelkite nuo kaitros ir įmaišykite iš anksto paruoštą stiprią kavą. Išpilstykite į puodelius ir, jei pageidaujate, patiekite papuošę kavą plaktos grietinėlės kepure.
Jau svajojate apie žiemos teikiamus džiaugsmus ir laukiančias šventes? Tuomet praskaidrinkite sau nuotaiką puodeliu itin aromatingos kalėdinės kavos. Tam reikės prancūziško kavos preso – nuspaudžiamo kavinuko. Maltą kavą, maltą cinamoną ir muskato riešutą, kelias datules, gvazdikėlius ir gabalėlį apelsino žievelės sudėkite į presą ir užpilkite ką tik užvirusiu vandeniu. Atsargiai išmaišykite ir palaikykite 4–5 min. Po to nuspauskite tirščius į apačią, o kavą išpilstykite į puodelius. Vienas kalėdinės kavos gurkšnis – ir šventinė nuotaika lydės visą dieną.
Jei patinka, kai kavos puodelis atstoja desertą, paragaukite baltuoju šokoladu ir mėtomis pagardintos kavos. Pirmiausia paruoškite šokoladinį pieną. Ant nedidelės kaitros pašildykite baltąjį šokoladą, pieną, cukrų, kelis mėtų lapelius ir žiupsnelį vanilinio cukraus. Kai masė taps vientisa, perkoškite ją per sietelį. Išvirkite stiprios kavos. Išpilstykite ją į puodelius, o ant viršaus užpilkite paruošto šokoladinio pieno. Patiekite papuošę plakta grietinėle ir mėtos lapeliais.
Kavos desertui prilygsta ir apelsininė kava. Prikaistuvyje pakaitinkite apelsinų sultis su cukraus pudra. Kai pudra ištirps, supilkite pieną, bet neleiskite mišiniui užvirti. Išvirkite stiprios kavos ir išpilstykite ją į puodelius. Ant viršaus užpilkite pasigaminto apelsininio pieno. Patiekite papuošę apelsino žievele.

 

Kakava ir karštas šokoladas

IKI spalis straipsniams 600x600 03Puodelis saldžios kakavos arba tiršto karšto šokolado paguos ir sušildys niūrią dieną. Nors tokius gėrimus tradiciškai labiau mėgsta vaikai, suaugę smaližiai taip pat neatsispirs šiems skanėstams, ypač pagardintiems ypatingais priedais.
Bene populiariausias yra klasikinis karšto šokolado receptas. Prikaistuvyje įkaitinkite pieną ir įmaišykite trupintą arba tarkuotą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps, ir pagal skonį pagardinkite cukrumi. Patiekite su minkštais zefyrais. Šiuos galite pirma karamelizuoti – trumpai pakepinti virš dujinės liepsnos arba apskrudinti virtuviniu degikliu.
Jei norisi aštresnių pojūčių, paruoškite meksikietiškos kakavos, praturtintos prieskoniais. Tirpią kakavą išmaišykite stiklinėje karšto vandens arba pieno. Pagardinkite maltu cinamonu ir maltomis aitriosiomis arba Kajeno paprikomis. Patiekite papuošę plakta grietinėle. Aitrioji paprika ne tik maloniai pakutens gomurį, bet ir dar labiau sušildys.
Prisiekę smaližiai turėtų išbandyti tikrą desertinį gėrimą – karamelinį karštą šokoladą. Prikaistuvyje išlydykite cukrų arba klevų sirupą. Įdėkite gabalėlį sviesto ir maišydami kaitinkite, kol išsilydys. Po to sudėkite gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą, įpilkite pieno ir kaitinkite, kol šokoladas išsilydys. Išmaišytą masę išpilstykite į puodelius ir patiekite su plakta grietinėle ir mėgstamu sirupu.
Tomis dienomis, kai norisi pagerinti nuotaiką, pravers keli gurkšniai malajietiško karšto šokolado. Tai arbatos ir šokolado gėrimas, praturtintas sutirštintu pienu. Pirmiausia vandens vonelėje išlydykite juodą šokoladą. Atskirame inde užplikykite arbatą ir palaikykite 5 min., kol pritrauks. Po to arbatą nukoškite ir dalį jos užpilkite ant išlydyto šokolado. Gerai išmaišykite, supilkite likusią arbatą. Kai mišinys bus vientisas, įpilkite sutirštinto pieno. Kad būtų lengviau išmaišyti, naudokite rankinį plakiklį. Išplakite iki purios masės ir patiekite pabarstę šokolado drožlėmis.

Karšti ir kvapnūs gėrimai vėsiomis dienomis sušildys, suteiks jėgų ir atgaivins. Tikimės, kad šie receptai įkvėps atrasti naujus mėgstamiausius skonius.