Rudeniški pyragai

Vakarams ilgėjant vis dažniau norisi namuose kurti jaukią nuotaiką. O kas labiau pripildys namus šilumos, jei ne kvapnus ką tik iš orkaitės ištrauktas pyragas, pagardintas rudens gėrybėmis: riešutais, vaisiais ar net daržovėmis?

 

Riešutais kvepiantys

p01Traškūs riešutai skanūs ne tik vieni – tai puikus ir maistingas saldžių kepinių ingredientas. Į tešlą galite dėti tiek smulkintus, tiek nesmulkintus riešutus. Jei norite ryškesnio skonio, riešutus pirma paskrudinkite. Tą padaryti labai paprasta – įkaitinkite orkaitę iki 170 °C, riešutus vienu sluoksniu suberkite į kepimo skardą ir retkarčiais apversdami skrudinkite apie 10 min. Atidžiai stebėkite, kad jie nepradėtų degti! Riešutus taip pat galima skrudinti ir keptuvėje. Tam geriausia naudoti storą ketaus keptuvę. Tik nepamirškite kepinamų riešutų nuolat maišyti, kad jie dailiai tolygiai apskrustų. Pakepintus ir atvėsintus pasirinktus riešutus galite sumalti iki pageidaujamo rupumo – tokiais riešutų miltais galite pakeisti dalį ar net visus kvietinius miltus įvairiuose kepinių receptuose. Kad riešutinis biskvitas išliktų drėgnas ir purus, į tešlą būtinai įmaišykite iki standžių putų išplaktų kiaušinių baltymų. Gardu ir trapūs pyragai su riešutų įdaru. Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštu išklokite sviestu išteptą apvalią kepimo formą. Tešlą prislėkite, kad neišsiklaipytų (tam galima naudoti į medžiaginį maišelį subertas pupeles), ir kepkite 10–15 min. 185 °C temperatūroje. Po to atvėsinkite. Tuo tarpu paruoškite įdarą. Keptuvėje išlydykite cukrų ir kaitinkite, kol susidarys karamelė. Įmaišykite sviestą ir grietinėlę. Kaitinkite, kol masė taps gana tiršta, tuomet įmaišykite graikinius, lazdyno arba pekaninės karijos riešutus. Karamelinį įdarą tolygiai paskirstykite ant tešlos pagrindo ir pyragą pašaukite į orkaitę dar 8–10 min. Patiekite šiltą su vaniliniais ledais.

IKI pataria

Kad riešutai nenusėstų į pyrago apačią, prieš dėdami į tešlą pavoliokite juos miltuose – tuomet jie tolygiai pasiskirstys.

 

Vaisiais paskaninti

p02Klasikiniai rudeniški pyragai neįsivaizduojami be sezoninių vaisių. Kiekviena namų šeimininkė tikriausiai turi laiko patikrintą obuolių pyrago receptą. Bet ir šis visų mėgstamas ir pažįstamas vaisius kepiniuose gali sušvisti kitokiomis spalvomis, jei jį derinsite su kvapniaisiais rozmarinais. Į karamelę, pagamintą iš cukraus, sviesto ir grietinėlės, įmaišykite porą rozmarinų šakelių ir palaikykite, kad karamelė įsigertų prieskonių kvapo. Po to rozmarinus išimkite. Ant trapios tešlos pagrindo išdėliokite skiltelėmis supjaustytus obuolius ir užpilkite gauta karamele. Kepkite 35–40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Ne ką mažiau populiarūs ir pyragai su kriaušėmis. Jei įprasti kepiniai jau pabodo, išsikepkite apverstą pyragą. Jo paslaptis – saldi cukraus ir riešutų plutelė. Kepimo popieriumi išklotos formos dugną pabarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų drožlėmis. Ant viršaus išdėliokite skiltelėmis pjaustytas kriaušes, o šias apibarstykite cinamonu. Galiausiai viską uždenkite puria tešla, pagaminta iš sviesto, cukraus, kiaušinių, miltų, druskos ir kepimo miltelių. Kepkite apie 50 min. 180 °C orkaitėje ir prieš patiekdami išimkite iš kepimo formos taip, kad kriaušių, cukraus ir migdolų sluoksnis atsidurtų viršuje.
Jei labiau mėgstate saldžiarūgščius pyragus, pamėginkite išsikepti skanėstą su svarainiais. Šie nedideli vaisiai – tikros vitamino C bombos, todėl nepraleiskite progos papildyti jo atsargas organizme. Iš sviesto, cukraus, miltų, kepimo miltelių ir kiaušinio paruoškite trapią tešlą. Ja išklokite kepimo formą, o dalį tešlos atidėkite trupiniams. Paruoškite įdarą: svarainių skilteles virkite su cukrumi, kol jos suminkštės ir išeis tirštas džemas. Gautu džemu aptepkite tešlos pagrindą, viršų apibarstykite trupiniais ir kepkite pyragą apie 40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

 

Daržovėmis praturtinti

p03Kas sakė, kad daržovės tinka tik sriuboms arba salotoms? Dauguma rudens daržovių turi natūralaus saldumo, kuris tik dar labiau išryškėja kepiniuose. Be to, daržovės desertams gali suteikti gražią spalvą. Puikus to pavyzdys – moliūgas. Ryškiaspalvis daržo pilvočius pasižymi salsvu, gana subtilaus skonio minkštimu, todėl puikiai tinka pyragams. Prieš dedant į kepinius, moliūgą patartina apvirti kartu su cinamono lazdele arba, apibarsčius maltu cinamonu, iškepti orkaitėje. Kepant moliūge esantis cukrus karamelizuojasi, ir daržovės skonis dar labiau išryškėja. Po to belieka minkštimą sutrinti ir iš gautos tyrės paruošti pyrago įdarą. Jį lengvai pagaminsite į moliūgų tyrę įmaišę sviesto, cukraus, kiaušinių ir tarkuotos apelsino žievelės.
Bet ne vien moliūgas kepiniams suteikia gražią oranžinę spalvą – ryškia spalva pyragus galima nudažyti ir saldžiosiomis bulvėmis. Iš šių daržovių galima pagaminti gardų pyrago įdarą, bet jas pirma taip pat reikia apdoroti termiškai – išvirti arba iškepti orkaitėje. Po to saldžiąsias bulves sutrinkite grūstuve ir sumaišykite su lydytu sviestu, cukrumi, kiaušiniais ir nesaldintu kondensuotu pienu. Gautą kreminį įdarą supilkite į trapia tešla išklotą kepimo formą. Pyragą kepkite 185 °C orkaitėje, kol įdaras sutirštės, o tešla apskrus.
Vertėtų nepamiršti ir šakninių daržovių, pavyzdžiui, burokėlių. Šios daržovės puikiai dera su karčiu juoduoju šokoladu. Visų pirma išvirkite arba orkaitėje iškepkite porą vidutinio dydžio burokėlių. Atvėsusius nulupkite ir sutrinkite iki vientisos masės. Karšto vandens vonelėje išlydykite šokoladą ir sviestą, atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra. Į šokolado ir sviesto mišinį įmaišykite burokėlių tyrę, po to – miltus su kakava. Galiausiai atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus ir gautą tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą. Jei pageidaujate, į tešlą šliūkštelėkite porą šaukštų stiprios kavos. Pyragą kepkite 165 °C orkaitėje maždaug 40 min.

IKI pataria

Net ir paprastas biskvitinis pyragas gali tapti šildančiu rudenišku desertu – tiesiog į tešlą įberkite aromatingų prieskonių: malto cinamono, gvazdikėlių, kardamonų, muskato riešutų, imbiero.

 

Nepraleiskite progos pasinaudoti rudens gėrybėmis. Vaisius, riešutus ir daržoves paverskite gardžiais kepiniais ir pradžiuginkite jais artimuosius.