Saldus Velykų stalas

Velykų stalas neįsivaizduojamas be skanumynų. Pateikiame pasaulio virtuvių įkvėptų velykinių desertų idėjas, padėsiančias dar smagiau sutikti didžiausią pavasario šventę.

Velykų boba

velyku bobaDažnas lietuvis neįsivaizduoja Velykų be šio kvapnaus mielinio džiovintais vaisiais pagardinto skanėsto. Velykų boba kepama iš vakaro. Iš miltų, pieno, kiaušinių trynių, druskos, cukraus ir mielių pagaminama saldi mielinė tešla, į ją įminkomi karštame vandenyje išmirkyti džiovinti vaisiai, pvz., razinos, spanguolės, abrikosai. Po to tešla iškildinama kambario temperatūroje. Velykų boba tradiciškai būdavo kepama puodynėje. Indą sudaužius, kepinys dar labiau išsipūsdavo. Tačiau šiais laikais tam puikiai tiks ir speciali kekso forma – tereikia ją ištepti sviestu. Tik nepadauginkite įdėti tešlos – kepdama ji dar plėsis ir kils. Velykų boba kepama 160–175 ºC orkaitėje 45–50 min. Kol iš kepimo formos išimtas pyragas vėsta, iš cukraus pudros, šlakelio citrinų sulčių ir vandens pagaminamas glajus. Paruoštą Velykų bobą patartina laikyti uždengtą, kad neišsausėtų. Panašų kepinį ant velykinio stalo deda ir italai. Jei savajai Velykų bobai norėtumėte įpūsti itališkos dvasios, vietoje džiovintų vaisių naudokite cukruotas apelsinų žieveles.

Pascha

paschaŠis gardus varškės desertas dažnai puikuojasi ant velykinio stalo. Paschą reikėtų gaminti iš vakaro, kad per naktį spėtų sustingti, ir Velykų dieną jau būtų galima mėgautis gaiviu saldžiai rūgščiu desertu. Šiam skanėstui patartina negailėti aukštos kokybės ingredientų – tuomet pascha net tirps burnoje. Gaminant paschą kiaušinių tryniai išsukami su cukrumi, į gautą masę įmaišoma pertrinta varškė, tada – karštame vandenyje išmirkyti džiovinti vaisiai: razinos, abrikosai, spanguolės, – ir riešutai. Taip pat galima dėti cukruotų apelsinų arba citrinų žievelių. Supilamas lydytas ataušintas sviestas. Galiausiai įmaišoma iki standumo išplakta grietinėlė. Gauta masė sukrečiama į marle išklotą sietelį arba indą su skylute, pro kurią galėtų išvarvėti išrūgos. Varškės masę patariama prislėgti ir palikti vėsioje vietoje bent per naktį, geriausiai – visą parą. Prieš patiekiama pascha papuošiama riešutais ir džiovintais vaisiais. Ją galima valgyti kartu su Velykų boba.

 

Bandelės su kryželiu

hot cross bunsBandelės su kryželiu (angl. hot cross buns) – velykinis gardumynas, populiarus Didžiojoje Britanijoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Tai salsvos, aromatingos mielinės bandelės, pagardintos įvairiais prieskoniais ir džiovintais vaisiais. Jei ir Jūs norėtumėte paragauti šio viduramžius siekiančio deserto, pirmiausia iš pieno, sviesto, mielių, miltų, kiaušinio, cukraus ir žiupsnelio druskos paruoškite salsvą mielinę tešlą. Ją pagardinkite prieskoniais: smulkintu imbieru, tarkuotais muskatais, cinamonu, maltais gvazdikėliais. Tešlą iškildinkite kambario temperatūroje, po to įminkykite džiovintus vaisius, pvz., razinas, vyšnias, cukruotas apelsinų žieveles ir pan. Iš tešlos suformuokite bandeles ir apie pusvalandį palaikykite šiltai, kad pakiltų. Iš paprastų miltų ir vandens padarykite košelę ir ja ant kiekvienos bandelės nupieškite po kryželį. Kepkite 190 ºC orkaitėje 15–20 min., kol dailiai pagels. Patiekite dar šiltas su sviestu ir mėgstama uogiene – ar ne puikus velykinių pusryčių saldumynas?

 

Šokoladiniai kiaušiniai

sokoladiniai kiausiniaiŠis tradicinis Velykų saldumynas patinka ir mažiems, ir dideliems. Dar daugiau džiaugsmo suteiks namie pagaminti šokoladiniai kiaušiniai – juos smagu ne tik skanauti, bet ir gaminti. Tai nemažai laiko reikalaujantis procesas, todėl teks pasitelkti kantrybę arba šokoladinių kiaušinių dirbtuves surengti savaitgalį prieš Velykas. Šokoladinius kiaušinius galima gaminti specialiose formelėse arba naudojant paprasčiausius balionus. Pirmiausia virš karšto vandens vonelės išlydomas šokoladas. Geriausia rinktis kokybišką konditerinį šokoladą – toks gražiau atrodys, bus atsparesnis temperatūros pokyčiams. Išlydytu šokoladu aptepamos specialios formelės arba pripūstas balionas. Ir formeles, ir balioną patartina prieš tai padengti neutralaus skonio augaliniu aliejumi. Sustingus šokolado sluoksniui tepamas naujas. Taip kartojama tol, kol išgaunamas norimo storio kiaušinis. Kuo sluoksnių daugiau, tuo saldumynas bus tvirtesnis. Sustingusios šokoladinių kiaušinių puselės išimamos iš formelių ir sulipdomos kraštelius aptepus šokolado mase. Prieš tai į vidų galima įdėti saldainių arba žaisliukų. Jei kiaušiniai gaminami naudojant balioną, jis susprogdinamas ir atsargiai ištraukiamas pro angą kiaušinio smaigalyje. Ji uždengiama šokolado mase. Naminius šokoladinius kiaušinius galima papuošti pieniško arba balto šokolado raštais.

 

Desertiniai lizdeliai

sokoladiniai lizdeliaiAnt Velykų stalo žaismingai atrodys desertiniai lizdeliai – labai lengvai pagaminamas saldumynas, kurio skonis priklausys tik nuo Jūsų norų. Pirmiausia virš karšto vandens vonelės išlydykite mėgstamą šokoladą: juodąjį arba pienišką. Į jį įmaišykite sutrupintus sausainius arba susmulkintus nesūdytus traškius šiaudelius. Gautą masę sukrėskite į riebalais išteptas keksiukų formeles ir padarykite įdubimus, kad išeitų valgomi lizdeliai. Juos palaikykite šaldytuve, kol sustings. Išėmę iš formelių į vidų pridėkite spalvotų kiaušinio formos saldainių – kuo margiau ir ryškiau, tuo geriau! Gamindami desertinius lizdelius į šokolado masę galite dėti ir kitokių ingredientų, pvz., kokosų drožlių, kukurūzų dribsnių arba net laužytų kiaušininių makaronų!

 

 

Papuošus velykinį stalą gardžiais namie gamintais desertais beliks pasidžiaugti prasidedančiu pavasariu ir bundančia gamta!