Pavasario daržovės – lapinės ir gūžinės salotos

Lapinės ir gūžinės salotos tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti blankios. Traškiuose šių daržovių lapuose gausu maistingųjų medžiagų ir subtilių skonio niuansų. Kviečiame susipažinti su salotų rūšių įvairove.

Spalvingos lapinės salotos

26Paprastos lapinės salotos, vienos pirmųjų pavasario derliaus kraitėje, gerai pažįstamos visiems. Traškūs jų lapai dažniausiai naudojami gaminant garnyrą ir sumuštinius arba serviruojant kitus patiekalus. Lapinės salotos pasižymi švelniu skoniu ir gali tapti puikiu pagrindu kitiems patiekalo ingredientams atsiskleisti. Šiais laikais parduotuvių lentynose lapinių salotų rūšių pasirinkimas ganėtinai didelis. Be paprastų žalialapių salotų, galima įsigyti spalvingų Lollo Rosso arba Oak Leaf salotų. Spalvingieji lapai paįvairina ne tik patiekalo skonį, bet ir išvaizdą. Šių rūšių salotų lapus derinkite su Gentile arba Lollo Biondo salotomis. Prieš vartojant nepamirškite kruopščiai lapų nuplauti ir nusausinti.
IKI pataria
Jei neturite džiovyklės, salotų lapams greitai nusausinti naudokite rankšluostį. Atsargiai suvyniokite nuplautus lapus į rankšluostį ir kelis kartus krestelėkite, kol nebeliks vandens.


Traškios salotų gūžės

27Lapinės salotos pasižymi gana plonais ir trapiais lapais, tuo tarpu gūžinių salotų lapai įprastai tvirtesni, traškesni. Štai visiems puikiai pažįstamos Iceberg arba Ledkalnio salotos yra itin sultingos ir tvirtos. Jos tinka gaminant salotas su tirštesniais padažais, nes maišant nesukrenta, nepraranda formos. Šios rūšies salotos taip pat naudojamos gaminant įvairius užkandžius, jos lapus galima pasitelkti kaip valgomus dubenėlius.
Dar tvirtesni yra romaninių salotų lapai, dažniausiai naudojami gaminant populiariąsias Cezario salotas. Kadangi šios salotos labai traškios ir sultingos, jų lapus galima pakepti ant grotelių, taip suteikiant papildomo skonio, išryškinant natūralų saldumą. Mažasis romaninių salotų giminaitis – salotų rūšis Little Gem, pasižyminti maloniu salsvumu ir išskirtiniu traškumu. Jų lapus taip pat galima apkepti ant grotelių arba net keptuvėje – taip saldumas tik dar labiau išryškėja.

 

 

Salotų giminaičiai

28Prie pavasario derliaus gėrybių galima priskirti ir kitas lapines daržoves, kurios oficialiai nepriklauso salotų rūšiai. Štai smulkūs tamsiai žali gražgarsčių lapeliai, naudojami salotoms ir papuošimui, jau pelnė nuolatinę vietą pirkėjų krepšeliuose. Ši daržovė pasižymi gana intensyviu riešutus primenančiu skoniu, o karpyti lapeliai suteikia patiekalams įvairovės ir žaismės.
Riešutus skoniu taip pat primena ryškiai žalios salotinės sultenės. Smulkūs ir labai maistingi sultenių lapeliai – puikus papildymas ne tik salotoms, bet ir sumuštiniams, picoms.
Įvairių rūšių salotinės trūkažolės, dar vadinamos salotinėmis cikorijomis, virtuvėje taip pat naudojamos ne tik norint paįvairinti patiekalo, pavyzdžiui, salotų, išvaizdą, bet ir skonį. Salotinės trūkažolės pasižymi maloniu kartumu, todėl jas galima derinti su saldesnėmis salotomis, pvz., romaninėmis. Toks kontrastas tikrai pamalonins skonio receptorius.
Prie pavasarinių salotų derliaus galima priskirti ir kopūstų šeimai priklausančius pak choy lapkočius. Šie maistingi traškūs lapkočiai pasižymi švelniomis pipirų ir garstyčių natomis. Juos galima valgyti žalius arba dėti į sriubas, troškinius, pakepinti su šlakeliu sojų padažo.

Visada šviežios

29Tiek lapinės, tiek gūžinės salotos ir kitos lapinės daržovės yra gana lepios, netinkamai laikomos jos greitai praranda šviežumą ir traškumą. Kad taip nenutiktų, pasirūpinkite tinkamomis sąlygomis. Nuplautus ir kruopščiai nusausintus salotų lapus galima laikyti šaldytuvo daržovių stalčiuje, tik prieš tai jį reikia sausai iššluostyti, o dugną iškloti popieriniu rankšluosčiu, kuris sugertų perteklinę drėgmę ir neleistų salotoms pūti. Jei salotų nedaug, sudėkite jas į popieriniu rankšluosčiu išklotą plastikinę dėžutę ir sandariai uždarykite dangčiu. Šitaip salotos išliks šviežios ir traškios 7–10 dienų.
Jei vis dėlto salotos apvyto, neskubėkite jų išmesti. Smulkesnius lapelius sudėkite į ledinio vandens vonelę ir palaikykite 30–60 min. Tvirtesnių salotų, pvz., romaninių, lapus nupjaukite ir sumerkite į šaltą vandenį kaip gėles. Taip laikomos salotos atgaus prarastą drėgmę, vėl taps traškios.

 

 

Salotos – gardiems patiekalams

30Plati salotų rūšių įvairovė atveria kone neribotas kulinarines galimybes. Kaip jau minėta, šios daržovės dažniausiai naudojamos gaminant įvairias salotas, tačiau pabandykite paeksperimentuoti. Štai tradicines Cezario salotas patiekite šiek tiek kitaip – nedideles romaninių salotų gūžes išilgai padalinkite ketvirčiais ir apkepkite ant įkaitintų kepsninės grotelių. Išdėliokite lėkštėse drauge su kepta vištiena, skrebučiais, tarkuotu parmezanu, o greta patiekite indelį su padažu, pagamintu iš česnakų, smulkintų ančiuvių, citrinų sulčių, garstyčių ir majonezo.
Lapinių salotų lapai puikiai tinka gardiems suktinukams gaminti. Keptuvėje iškepkite plonai pjaustytą jautieną, marinuotą sojų padaže. Pasiruoškite mėgstamo aštraus padažo ir įvairių daržovių, pvz., agurkų, kepintos cukinijos, svogūnų laiškų. Ant salotos lapo dėkite gabalėlį mėsos, šiek tiek padažo ir daržovių, standžiai suvyniokite ir iš karto valgykite.
Gražgarstes ir salotines sultenes galite naudoti žaliam pesto padažui gaminti. Virtuviniame kombaine iki vientisos masės susmulkinkite gražgarstes arba sultenes, kedrinių pinijų riešutus, tarkuotą parmezaną, alyvuogių aliejų ir česnaką. Pagardinkite druska ir pipirais. Toks padažas puikiai tinka makaronams gardinti.
Tuo tarpu iš karčiųjų salotinių trūkažolių galima pagaminti sočias salotas. Įvairių rūšių salotinių trūkažolių lapus suplėšykite gabalėliais ir sumaišykite su kepintais grybais, pvz., pievagrybiais ir šitakėmis. Apipilkite mėgstamu salotų padažu, patiekite su kietojo sūrio gabalėliais. Greta derės riekė traškios čiabatos.
Lapinės daržovės skanu ir termiškai apdorotos. Pak choy lapkočius nuplaukite, nusausinkite ir stambiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą česnaką, imbierą ir džiovintas aitriąsias paprikas, kol pakvips. Po to sudėkite pak choy, gerai išmaišykite ir kepkite, kol daržovės gabalėliai suminkštės. Patiekite apibarstę kepintomis sezamų sėklomis kaip garnyrą prie žuvies arba vištienos patiekalų.
Salotų pasaulis – stebėtinai įvairus. Šį pavasarį atraskite skirtingas salotų rūšis ir išradingai panaudokite jas virtuvėje.

Šios savaitės akcijos

Arbūzai akcija Akcija galioja tik 2019-06-17 - 2019-06-23
Plačiau
Ledai BALTIJA vafliniame ragelyje akcija Akcija galioja tik 2019-06-17 - 2019-06-23
Plačiau