Šaltų sriubų receptai

Vasaros pietums taip norisi ko nors gaivaus ir šalto ir gaivaus... Tačiau ką pasigaminti be tradicinių šaltibarščių? Įkvėpimui – skaniausiu produktų deriniai vasaros šaltsriubėms.

Žalia klasika

Avokadas – puikus pasirinkimas, kai pietums norisi ne tik gaivos, bet ir sotumo jausmo. Gaivų žalią skonį darniai atsveria jo sviestą primenanti tekstūra. O šiai harmonijai papildyti ypač tinka švieži agurkai. Beje, pagaminti tokiai žaliai sriubai neprireiks nė 15 minučių. Sutrinkite avokado minkštimą su nuluptais ir nuo sėklų išvalytais agurkais, įspauskite citrinos sulčių, įberkite prieskonių ir, jeigu mėgstate, įtarkuokite šiek tiek imbiero. Gerai išmaišę turėsite visą dubenį vasara kvepiančių pietų – sriuba išeis tiršta, šilkinė ir gaivi.

Avokadas ir agurkas

Šaltibarščiai be barščių

Į gilų dubenį supilkite kefyrą. Sakoma, kad šaltibarščių kokybė priklauso būtent nuo jo. Rekomenduojam GAMTOS kefyrą – jis ypatingas tuo, kad savo sudėtyje turi net 12 skirtingų pieno rūgšties bakterijų kultūrų ir dietinių skaidulų. Į kefyrą suberkite kubeliais susmulkinta agurką, šviežių špinatų ir stambiai sukapota virtą kiaušinį. Viską išmaišykite, o jei mėgstate kremines sriubas, pertrinkite smulkintuvu. Patiekite su karštomis bulvėmis.

Kefyras ir špinatai

IKI PATARIA
Virtos bulvės ir kefyras – tradiciniai šaltibarščių palydovai, tačiau šalta sriuba šie produktai gali virsti ir be burokėlių. Tereikia supjaustyti bulves kubeliais, užpilti kefyru ir pabarstyti smulkintais žalumynais.

Šalta ir raudona Dar viena alternatyva šaltibarščiams – vėsus arbūzų ir pomidorų gaspačas.Jį pagaminsite trintuvu sutrynę arbūzo minkštimą ir keletą pomidorų be žievelės. Pagardinę smulkiai sukapotais česnakais, žiupsneliu druskos, aitriosiomis paprikomis ir kelias valandas palaikę šaldytuve, šią gaivią sriubą patiekite dubenėlyje su ledukais, o kaimynystėje apgyvendinkite gerą šaukštą krabų ir avokadų salotų.

pomidoras ir arbūzas

Gaivu, bet sotu

Visų pirma teks nukeliauti i IKI daržovių skyrių – čia išsirinksite keletą porų stiebų ir gražiausias bulves. Parsinešę namo viską susmulkinkite griežinėliais ir atidėkite į šaly. Laikas jungti viryklę – puode su prieskoniais išvirkite vištienos krūtinėlę ir gausite sultiny, kurio prireiks vėliau. Įkaitinkite keptuvę su sviestu, pačirškinkite joje porus, suberkite bulves, apkepkite ir sudėkite visą keptuvės turinį i puodą su sultiniu. Kol daržovės maudosi sultinyje, vištieną supjaustykite šiaudeliais. Mėsą suberkite į puodą su kitais produktais, įpilkite šiek tiek grietinėlės ir dar pakaitinkite. Belieka atvėsinti, sutrinti smulkintuvu ir pagardinti moliūgų sėklomis. Skanaus!

vištienas, bulvės ir poras

Baltasis gaspačas

Baltasis gaspačo pusbrolis visai nepanašus į tradicinę ispanų šaltsriubę. Pagrindiniu smuiku čia groja ne pomidorai, o žiedinis kopūstas. Skonis tikrai vertas dėmesio, o tuo įsitikinti visai nesunku. Tereikia giliame puode su pasūdytu vandeniu apvirti žiedini kopūstą – ne ilgiau kaip 10 minučių, kol suminkštės. Ištraukus perplauti šaltu vandeniu ir dėti į maisto smulkintuvą. Čia jam kompaniją palaikys balta duona, kedrinių pinijų riešutai, česnako skiltelės, vyšnių actas ir alyvuogių aliejus. Viską sutrynę iki vientisos masės išpilstykite į dubenėlius, papuoškite skrudintais migdolais ir agurko juostelėmis.

Žiedinis kopūstas

Tirštas malonumas

Šalta sriuba gali atstoti ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertą. Gardus pavyzdys – tiršta vanile kvepianti sriuba su obuoliais. Ant silpnos ugnies pakaitinkite pieną su cukrumi, vanile ir žiupsneliu druskos. Kai užvirs, supilkite šaltame vandenyje išmaišytą krakmolą ir gerai išplaktą kiaušinio trynį. Dar kiek pakaitinę išjunkite viryklę ir maišydami aušinkite, kad paviršiuje neatsirastų plėvelės. Į atvėsusią sriubą įpjaustykite šviežių obuolių ir keliaukite skanauti į kiemą – sriuba kur kas saldesnė, kai dubenį laikančias rankas šildo saulė.

Screenshot_9

Saldi sriuba

Lietuvoje duona žinoma kaip desertinių sriubų ingredientas. Kaip ir košės sviestu, sriubos tikrai nesugadinsite keliomis riekėmis tamsios duonos. Įsitikinsite paragavę šio šalto deserto. Užvirinę vandenį, sudėkite riekėmis supjaustytą duona ir kaitinkite, kol ji išsileis. Duonos masę pertrinkite per sietą ir sumaišykite su karštame vandenyje pamirkytomis džiovintomis slyvomis, įberkite vanilinio cukraus, gerai išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite, kol sutirštės. Pagamintą sriubą gardinkite GAMTOS pasukų jogurtu su sėklomis. Jame nėra pridėtinio cukraus, o subtilus, vos juntamas saldumas išgaunamas pasaldinant jį medumi.

Jogurtas ir duona