Šokoladinės istorijos

Apie viską nuo pradžių

Gaminti šokoladą pradėjo Amerikos indėnai. Tačiau šis karališkas skanėstas, kartu su kakavos pupelėmis  atkeliavęs iš Centrinės Amerikos, netruko paplisti po visą pasaulį.

Actekų civilizacijoje ,,kartusis vanduo‘‘ (taip karštą kakavos pupelių gėrimą vadino pirmą kartą jo paragavę ispanai) buvo laikomas išminties šaltiniu. Indėnai jį gardino gvazdikėliais ir aitriosiomis paprikomis, o receptą pasiskolinę Europos vienuoliai – medumi. Galiausiai išradus būdą, kaip kakavos miltelių ir cukraus masę sumaišyti su ištirpintu kakavos sviestu, XIX amžiaus Anglijoje pagaminta pirmoji šokolado plytelė.

Laukti ir netikėti deriniai

Pieninis šokoladas ypač dera su riešutų sviestu ir karamele, daugiausia saldumo turintis baltasis prašyte prašosi ko nors gaivesnio: šviežių braškių, aviečių ar konservuotų vaisių. O į draugiją mėsos patiekalams rinkitės kartesnį: pakaitinę plytelę juodojo šokolado su svogūnais, raudonuoju vynu ir šiek tiek pipirų, pasigaminsite maloniai karstelėjusį padažą jautienos didkepsniui ar troškintai anties krūtinėlei.

Skonių įvairovė: ir gurmanams, ir smaližiams

Gurmaniškai kartus juodasis, švelnesnio skonio pieninis ir maloniai saldus baltasis – klasikinės šokolado rūšys, kurias kone kasmet papildo nauji šokolado gamintojų atradimai. Įprasti skoniai gardinami egzotiniais vaisiais, džiovintais miško grybais ir pačiais įvairiausiais prieskoniais: nuo vasaros pievomis kvepiančių čiobrelių iki indiško kario, kristalinės druskos ar rausvųjų pipirų.

ĮDOMU! Pasaulyje yra daugiau nei 5 milijonai kakavą auginančių ūkių. Ir nors pirmieji šokolado gamintojai buvo Amerikos Indėnai, šiuo metu didžioji kakavos plantacijų dalis – net 70 % – įsikūrusios Vakarų Afrikoje.