Spalvingas pomidorų meniu

Pomidorų pasaulyje – dešimtys tūkstančių rūšių. Tarpusavyje šios daržovėmis vadinamos uogos skiriasi ne tik forma, dydžiu, bet skoniu ir spalva, kuri įvairuoja nuo beveik baltos iki ryškiai geltonos, oranžinės, skaisčiai raudonos ar sodriai violetinės. Išvardyti ir aprašyti visas pomidorų rūšis būtų gana sudėtinga, todėl šįkart dalinamės populiariausiomis ir idėjomis, ką iš jų pagaminti. Juk pomidoras – viena iš plačiausiai kulinarijoje naudojamų daržovių.

 shutterstock 137275787 250x250px

Įdomu!
Mokslinis pomidorų pavadinimas Lycopersicon lycopersicum reiškia „vilko persikas“, o italų kalbos pomodoro verčiamas kaip „aukso obuolys“ – mat pirmosios rūšys buvo geltonos spalvos. Iš čia ir kilo lietuviškasis pavadinimas „pomidoras“.


Pomidorų klasika

shutterstock 274987586 250x250px94,5 proc. pomidoro svorio sudaro vanduo. Taigi klasikinės pomidorų rūšys – tiesiog idealus produktas norintiems atsigaivinti stikline sulčių ar gardžiu kokteiliu. Šviežias arba virtas pomidorų sultis gardinkite gazuotu mineraliniu vandeniu, maišykite su liesu kefyru arba gerkite vienas. Mėgstate aštriau? Pašalinę pomidorų odeles, sutrinkite juos maisto smulkintuvu kartu su pora česnako skiltelių, gabalėliu imbiero šaknies, šaukštu alyvuogių aliejaus ir atvėsinkite ledukais.

 

IKI pataria:
Kurdami pomidorų kokteilius namuose, laisvai improvizuokite su daržovėmis, tačiau neužmirškite – nederėtų maišyti pomidorų sulčių su vaisiais (juose esantis cukrus reaguoja su pomidorų rūgštimi ir sukelia pilvo pūtimą).

 

Jei nesate ištroškę, ką tik išspaustas raudonųjų pomidorų sultis pakaitinkite su miltais, baltuoju vynu ir grybų sultiniu – pasigaminsite tiršto ispaniško padažo, kuris tiks prie jautienos, kiaulienos ar šernienos patiekalų. Norint pripildyti padažinę, taip pat suteikiama visiška laisvė vaizduotei: išvirti ir pertrinti su svogūnais, krakmolu, šlakeliu acto bei prieskoniais, pomidorai virs naminiu kečupu, o nuplikius odelę, supjausčius kubeliais ir sumaišius su aitriosiomis paprikomis, kalendromis bei citrinų sultimis – aštria meksikietiška „salsa“.


Vyšniniai pomidorai – skaniausi švieži

shutterstock 320062190 250x250pxVyšniniai pomidorai yra sodraus saldžiarūgščio skonio, tvirti ir sultingi, o jų odelė labai plona. Todėl šios rūšies pomidoriukus labiausiai tinka valgyti termiškai neapdorotus. Be to, šviežių vyšninių pomidorų skonis dera su labai įvairiais produktais. Nors klasikiniu duetu laikoma jų draugystė su sultingais bazilikais, kulinarijoje šiuos nedidukus pomidorus neretai išvysite šalia agurkų, paprikų, mėlynųjų svogūnų ir kitų daržovių, minkštų ožkų pieno sūrių, kiaušinių ir net persikų ar braškių.
Didesnių vyšninių pomidorų puselėse galite patiekti įvairių vieno kąsnio užkandėlių – su kiaušiniais, majonezu ir krapais, su trintais avokadais ir keptomis krevetėmis, su virtais ryžiais ir juodosiomis alyvuogėmis, su kumpiu ir konservuotais žirneliais…

 

Slyviniai pomidorai sriubos lėkštėje

shutterstock 22704355 250x250pxSlyviniai pomidorai taip vadinami dėl to, kad savo forma ir dydžiu primena slyvas, o jų minkštimas yra sultingas ir su mažai sėklelių. Iš šios rūšies pomidorų galite gaminti pomidorų tyres, padažus ir sriubas.
Kai norisi sušilti, išsivirkite klasikinės pomidorų sriubos: gilioje keptuvėje arba puode su sviestu ir žiupsneliu druskos apkepinkite supjaustytus svogūnus; šiems suminkštėjus, įspauskite porą skiltelių česnako ir įpjaustykite aitriosios paprikos (pagal skonį); trumpai pakepinę, padidinkite ugnį ir sudėkite nuplikytus ir susmulkintus slyvinius pomidorus (vietoje šviežių pomidorų galite naudoti konservuotus savo sultyse); kai šie taps minkšti, į puodą įpilkite vandens arba iš anksto paruošto  daržovių sultinio ir palaukite, kol užvirs; pavirkite dar kelias minutes, o kai šiek tiek atvės, sutrinkite maisto smulkintuvu, pagardinkite prieskoniais ir lėtai šildydami įmaišykite grietinėlę. Patiekite su šviesios duonos skrebučiais.
O šiltuoju metų laiku galite pasigaminti įdomesnę alternatyvą šaltibarščiams – vėsų arbūzų ir pomidorų gaspačą. Šią sriubą pagaminsite trintuvu sutrynę arbūzo minkštimą ir keliolika slyvinių pomidorų be žievelės. Pagardinę smulkiai sukapotais česnakais, žiupsneliu druskos ir aitriųjų paprikų bei kelias valandas palaikę šaldytuve, vasariškai gaivų gaspačą patiekite dubenėlyje su ledukais, o kaimynystėje apgyvendinkite gerą šaukštą su majonezu sumaišytų krabų lazdelių ir avokadų salotų.

 

„Jaučių širdys“ ir kiti mėsingi pomidorai

shutterstock 472838971 250x250px„Jaučių širdimis“ vadinamų pomidorų vaisiai stambūs, širdies formos, rausvos spalvos ir ypač mėsingi. Tarp kitų mėsingų pomidorų rūšių esama tamsiai raudonų apvaliųjų ir kiek plokštesnių aviečių spalvos. Iš jų neretai gaminami karštieji patiekalai bei garnyrai.
Sotiems pusryčiams tiks ką tik iš orkaitės ištraukti pomidorai, įdaryti troškintais grybais arba plaktu kiaušiniu, česnakais ir petražolėmis, pietums – kalendromis ir gvazdikėliais kvepiantis pomidorų troškinys su moliūgais arba cukinijomis, o garnyrui – burnoje tirpstantys paplotėliai, kuriuos galėsite gaminti net iš neprinokusių pomidorų. Tiesiog supjaustykite kelis mėsingus pomidorus storokomis riekelėmis, paeiliui apvoliokite trimis sluoksniais: prieskoniais pagardintų miltų, plaktų kiaušinių bei su tarkuotu kietuoju sūriu sumaišytų stambių džiūvėsėlių, ir apkepkite karštame aliejuje. O tie patys pomidorai, supjaustyti plonomis riekelėmis ir apibarstyti džiovintais bazilikais bei raudonėliais, vaisių ir daržovių džiovyklėje gana greitai virs traškučiais, kuriuos galima skanauti vienus ar merkti į natūralaus jogurto padažą.

 

 

IKI pataria:
Žali pomidorai prinoks greičiau, jei laikysite juos kartu su obuoliais. Nokimo procesą skatina šių vaisių skleidžiamos etileno dujos. O norėdami ilgiau išlaikyti pomidorų skonį, nelaikykite jų šaldytuve – šaltis stabdo nokimą ir silpnina skonio savybes.

 

Juodieji pomidorai – desertui

shutterstock 496143088 250x250pxŠie neįprastos žaliai raudonos spalvos, kartais pereinančios į beveik juodą, pomidorai nuo kitų skiriasi ne tik išvaizda. Dėl autentiško intensyvaus ir saldaus skonio, be įprastų salotų ar troškinių, jie ypač tinka įvairiems desertams ruošti.
Smaližiams patiks drėgnas juodųjų pomidorų pyragas. Jį galite kepti iš šviežių pomidorų arba naudoti konservuotą pomidorų sriubą iš skardinės. Jei naudosite šviežius, prieš tai nuplikykite jų odelę, apvirkite ir sutrinkite iki vientisos masės. Prireiks 300 g jau paruoštos masės. Įmaišykite į ją šaukštelį kepimo miltelių ir palikite pastovėti, o kol lauksite, išsukite 100 g sviesto su stikline cukraus, vienu kiaušiniu, žiupsneliu druskos, cinamono ir puse šaukštelio maltų gvazdikėlių. Gautą kremą įmaišykite į pomidorų masę ir suberkite pusantros stiklinės miltų, o jei norisi, būsimo pyrago tešlą pagardinkite džiovintais vaisiais. Gerai išmaišę, sukrėskte į kepimo formą ir iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą.
O prie sotaus pyrago patiekite kaušelį naminio šerbeto, kurio taip pat galite pasigaminti iš šių pomidorų. Prireiks 400 g saldžių prinokusių pomidorų, šaukšto tarkuotos imbiero šaknies, stiklinės pieno, kelių šaukštų medaus ir vienos citrinos sulčių. Po kelių valandų šaldiklyje bus galima ragauti.


Išbandykite patikusius receptus ir įsitikinsite, kad jais galite užpildyti visos dienos meniu. O kiekvienam patiekalui tinkamiausių pomidorų rūšių ieškokite IKI parduotuvėse.

Šios savaitės akcijos

Sveriami nektarinai Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau
BALTICOVO vištų kiaušiniai rudu lukštu Akcija galioja nuo 2017.09.18 iki 2017.09.24
Plačiau