Svogūnų meniu

Saldūs ir aitrūs, žali ir troškinti, virti ir kepti, marinuoti ir džiovinti, įvairių skonių, spalvų ir tekstūrų svogūnai kasdienėje virtuvėje tokie įprasti ir universalūs, kad jų tiesiog neįmanoma nemėgti. Belieka nuspręsti: ką iš jų gaminsime šią žiemą?

 

Prieskonis ar daržovė?

Koks svogūno vaidmuo virtuvėje, vienbalsiai atsakyti gali būti sunku. Švelnesnio skonio rūšys gardžiai susivalgo net termiškai neapdorotos, aitresni atlieka prieskonio vaidmenį ruošiant pietus ar vakarienę, o sumanių kulinarų rankose atsiskleidžia pačiomis įvairiausiomis skonio savybėmis: susitikę su druska svogūnai patiekalams suteikia stipresnį aromatą ir pikantiško aštrumo, o ilgiau kaitinami karamelizuojasi – išskyrę sukauptą cukrų, tampa saldūs ir traškūs.

 

Skonį išduoda spalva

galtoni svogunai 500x500Geltonieji svogūnai po auksaspalve luobele slepia tobulą aštrumo ir saldaus skonio pusiausvyrą – galbūt dėl šios priežasties jie vieni mėgstamiausių visose pasaulio virtuvėse. Kuo ilgiau verda ar kepa, tuo labiau išryškėja šių svogūnų saldumas, todėl jie ypač gardžiai atsiskleidžia trintose sriubose, apkepuose ir troškiniuose, o dar maloniau nustebina desertuose.

 

Pasigaminkite!

Žiemiškai sotiems pusryčiams verta išsikepti purių svogūninių blynelių: smulkiai supjaustykite kelis geltonuosius svogūnus, iš miltų, sauso baltojo vyno arba pasukų ir kiaušinių išplakite tirštą tešlą ir, sumaišę su svogūnais, apkepkite karštame aliejuje.

 

balti svogunai 500x500Baltieji svogūnai turi ploną it popierius luobelę ir yra stipresnio, kiek salstelėjusio skonio. Šios rūšies svogūnai turi daug eterinių aliejų, todėl pjaustomi neretai pravirkdo, tačiau idealiai tinka ruošiant padažus. Paskaninę baltaisiais svogūnais aštrią meksikietišką salsą ar indišką čatnį, pirštus apsilaižysite, o rezultatas bus vertas kiekvienos išriedėjusios ašaros. Gardus slyvų, obuolių ir baltųjų svogūnų čatnis, pakaitintas su šlakeliu acto, imbiero milteliais, ruduoju cukrumi ir maltais pipirais, labai tiks prie šventinių jautienos kepsnių.

 

raudoni svogunai 500x500Raudonieji svogūnai – patys švelniausi šioje trijulėje. Dėl malonaus skonio ir apetitą keliančios spalvos jie dažniausiai vartojami žali ar marinuoti, mat kaitinant šių svogūnų raudonumas tiesiog nuverda, o skonis silpnėja. Žiemą pasiilgę gaivos, pasigaminkite greitas salotas: raudonąjį svogūną supjaustykite ir išskirstykite žiedais (kad pjaustant akys neašarotų, svogūną pusvalandį palaikykite šaldytuve), plonais griežinėliais supjaustykite nuluptus apelsinus ir sluoksniuodami sudėkite į gilų indą. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite kumino sėklomis, mėtų lapeliais ir maltais juodaisiais pipirais, o paskutinį apšlakstykite apelsinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

 

Pikantiškieji porai

porai 500x500Artimi svogūnų giminaičiai – pikantišku skoniu pasižymintys porai – visą savo turtą saugo stambiame žalsvos spalvos kote. Dažniausiai jie naudojami kaip prieskonis – suteikia puikaus skonio sriuboms, kepsniams, salotoms, o ypač žuvies ir jūrų gėrybių patiekalams. Jei namuose turite porų, turite ir puikią idėją sotiems priešpiečiams – pasigaminkite kreminės porų ir bulvių sriubos: griežinėliais supjaustytus porus kartu su svogūnais apkepinkite lydytame svieste, kol suminkštės. Toje pačioje keptuvėje šiek tiek pakaitinkite nuluptas bulves. Sukrėskite daržoves į puodą, užpilkite sultiniu ir virkite. Kai bulvės suminkštės, nukelkite puodą nuo ugnies, sutrinkite maisto smulkintuvu ir pagardinkite prieskoniais bei grietinėle.

 

Mažesnė versija

valgomieji svoguneliai 500x500Valgomieji svogūnėliai, arba askaloniniai česnakai, itin vertinami gurmanų. Priklausomai nuo rūšies, jie būna balti, gelsvi arba violetiniai, tačiau kulinarijoje naudojami visai ne dėl spalvos, o todėl, kad jų skonis tinka beveik prie visko: mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų. Savo stipraus saldoko skonio šios nedidelės ropelės nepraranda net termiškai apdorotos. Tad jei mėgstate jausti ryškias svogūnų natas savo gaminamuose patiekaluose, pirmenybę teikite šiems mažyliams. Kūčių vakarienei išbandykite valgomųjų svogūnėlių pagardą silkei: ropeles supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo skardą, apibarstykite smulkintais riešutais ir džiovintais abrikosais, apliekite skystu medumi, keliais šaukštais aliejaus ir iškepkite orkaitėje.

 

IKI pataria:

Kepindami svogūnus keptuvėje, nustatykite mažą ar vidutinę liepsną – jei kaitra bus per didelė, svogūnai gali apkarsti.

 

Svogūnai desertui

Nors karamelizuoti ir virti saldžius džemus galite beveik iš visų svogūnų rūšių, kitiems desertams labiausiai tiks saldieji – kiek stambesni už įprastus ir visiškai neturintys aitrumo. Iš jų galėsite išsikepti cinamonu kvepiančio pyrago, pasigaminti gardaus įdaro su rikotos sūriu ar net šokoladinių triufelių.

 

Pasigaminkite!

Keptuvėje su sviestu pakaitinkite susmulkintą svogūną, kol dailiai parus. Įpilkite riebios grietinėlės ir leiskite užvirti. Galiausiai įmaišykite plytelę ištirpinto pieniško šokolado ir dar kiek pavirkite, kol sutirštės. Iš atvėsusios masės dviem šaukštais suformuokite rutuliukus, apvoliokite kakavos milteliuose ir palaikykite šaldytuve. Netrukus galėsite ragauti.

 

IKI pataria:

Svogūnų kvapą nuo rankų greitai pašalina actas ir druska. Delnuose patrinkite truputį sausos druskos arba suvilgykite jas actu, o paskui nuplaukite su muilu.

Šios savaitės akcijos

Fasuoti vynuoginiai pomidorai COCKTAIL akcija Akcija galioja nuo 2018.04.23 iki 2018.04.29
Plačiau
Grietinė ROKIŠKIO NAMINĖ akcija Akcija galioja nuo 2018.04.23 iki 2018.04.29
Plačiau