Tailando virtuvės ingredientai

Paklausite, kuo kvepia Tailandas? Atsakome: šviežiomis daržovėmis, kokosų pienu, jūrų gėrybėmis ir egzotiškais prieskoniais. O norint pasivaišinti, toli keliauti nereikės – tikra tailandietiškų patiekalų šventė laukia Jūsų virtuvėje.

Žuvies padažas

Šis ančiuvių ekstrakto pagrindu pagamintas padažas yra vienas svarbiausių ingredientų Tailando virtuvėje. Gaminant maistą jis naudojamas vietoj druskos, tačiau ne vien dėl sūrumo – žuvies padažas išryškina kitų patiekalo elementų skonį ir suteikia jiems subtilaus šviežios žuvies aromato. Paprastai juo gardinamos salotos, mėsos ar makaronų patiekalai. Vienas tokių – Tailande itin populiarus ryžių makaronų ir jautienos troškinys Kua Tew Roa: stambūs jautienos gabaliukai, pamarinuoti žuvies padaže su cukrumi ir pipirais, išvirti sultinyje, pagardinti svogūno ir paprikos juostelėmis bei patiekiami su virtais ryžių makaronais.

Kokosų pienas

Kokosų pienas yra gardi alternatyva grietinėlei –  ne toks riebus, tačiau labai tinkamas Azijos virtuvei būdingam aštrumui sušvelninti. Jo rasite tailandietiškų sriubų, troškinių  ir net desertų receptuose. Sumaišę kokosų pieną su viso grūdo kvietiniais miltais, cukrumi, kiaušiniu, šiek tiek aliejaus ir vanilės ekstrakto  išsikepsite purių blynelių pusryčiams. O jei namuose turite moliūgą, galite išsivirti egzotiško skonio sriubos: keptuvėje apkepkite česnaką, šiek tiek svogūno ir stambiai supjaustyto moliūgo gabalėlius. Įdėkite pomidorų pastos, susmulkintą aitriąją papriką ir užpilkite vištienos sultiniu bei kokosų pienu.  Patroškinę apie pusvalandį, sutrinkite iki vientisos masės, pagardinkite kariu ir šviežiomis citrinos sultimis.

Ryžių vermišeliai

Greitai paruošiami, mažo kaloringumo „stikliniai“ makaronai papildo daugumą Tailando virtuvės patiekalų, o ypač tinka ruošiant salotas. Pavyzdžiu, su apkeptomis vištienos krūtinėlės juostelėmis, šiaudeliais supjaustytomis morkomis ir agurku, susmulkinta aitriąja paprika ir šviežiomis kalendromis. Užpilui – šviežiai spaustos citrinos sultys ir tailandietiškas žuvies padažas.