Tikros kavos žodynėlis

Sunku būtų rasti tautą, kuri mėgtų ir vertintų kavą taip, kaip italai. Juk būtent jų sukurtu espresu, late ar kapučinu dabar mėgaujasi visas pasaulis! O kaip paruoštą kavą mėgstate Jūs? Jei dar neturite tikslaus atsakymo – keliaujant po aromatingą kavos pasaulį, tikrai pravers šis žodynėlis.

 

Stiprių tradicijų mėgėjams

Caffe (arba espresso) – labai stipri ir tonizuojanti kava, įprastai patiekiama mažose 25 ml talpos stiklinaitėse. Vienai šio gėrimo porcijai pagaminti reikia 50 kavos pupelių. Pirmasis espresas buvo užplikytas Milane, o dabar kavos gurmanai juo gali mėgautis visame pasaulyje.

Ristretto – ši kava dar stipresnė ir labiau koncentruota už klasikinį espresą, nes visas pupelių skonis ir aromatas turi išsitekti 20 ml puodelyje.

Doppio – jei vienas espreso puodelis Jūsų nepažadina, Italijoje galite užsisakyti ir dvigubą stiprios kavos porciją.

Americano – silpnesnis espreso variantas nuo savo pirmtako skiriasi tik karšto vandens kiekiu puodelyje. Gaminant šį gėrimą, papildomo vandens (apie 80 ml) pilama ant jau paruoštos espreso kavos.

Lungo – priešingai nei americano, šis gėrimas gimsta pilant daugiau vandens dar kavos plikymo metu. Skoniu jis labiausiai primena Lietuvoje geriamą kavą.

 

Su šlakeliu pieno

Macchiato – klasikinis espresas, prabalintas pienu, kurį tikri italai noriai gurkšnoja bet kuriuo paros metu. Jei į šį kavos gėrimą pilsite šaltą pieną, pagaminsite macchiato freddo, o jei prieš tai jį pašildysite – galėsite mėgautis macchiato caldo.

Schiumato – beveik macchiato, tik su tirštesne pieno puta. Prieš pilant į kavą, pienas jai tyčia suplakamas iki standžių putų, kad ne taip greitai nusėstų į puodelio dugną.

Latte – šis gėrimas kava vadinamas tik iš tradicijos, mat pieno jame kur kas daugiau nei tikros kavos. Latę, kaip ir kapučiną, italai geria rytais, vėliausiai iki 11 valandos.

Cappuccino – beveik šventa itališka trejybė: lygiomis dalimis sumaišytas espresas, itin atsargiai ir kruopščiai pilamas karštas pienas bei standi pieno puta – minkštas patalas kakavos milteliams ar šokoladui.

 

Įdomu!

Kapučino kavos pavadinimas siejamas su vienuoliais kapucinais, mat gėrimas savo spalva primena šio ordino mantijas. Būtent mantijos gobtuvas, italų kalboje vadinamas žodžiu cappuccio, ir paskolino vardą daugelio taip mėgstamai pieno puta prabalintai kavai.

 

Kavos ir kitų skonių draugystė

Corretto – itališkas espresas, kurio ir taip stiprus skonis dar kiek „pakoreguotas“ šlakeliu alkoholio: vynuogių degtinės grapos, anyžių skonio sambukos, konjako ar airiško likerio.

Freddo – ledinis espresas, išplaktas su cukrumi ir ledo kubeliais. Gėrimas panašus į graikiškąją frapę, tik patiekiamas ne aukštose, o vidutinio dydžio stiklinėse ir glosto gomurį švelnia puta.

Marocchino – labai sėkminga espreso „santuoka“ su kakava. Šios kavos puodelyje – viena porcija espreso, kakavos milteliai ir kreminė pieno puta. Paskaninkite mažaisiais zefyrais ir atrasite saldesnį kavos variantą.

Borghetti – stipri kava, paskaninta šlakeliu espreso pagrindu pagaminto „Borghetti“ likerio. Italai ja mėgaujasi per pertrauką tarp futbolo kėlinių.

Freddoccino – labiau desertas nei kava. Tai tirštas kokteilis, suplaktas iš vienos stiklinaitės stiprios itališkos kavos, pieno, cukraus, šokolado ir ledo.

 

Ruošdami kavą namuose, drąsiai fantazuokite ir improvizuokite – prie šio aromatingo gėrimo labai tiks tarkuotas šokoladas, plakta grietinėlė, cinamonas ir vanilė, romas, kokosų drožlės, medus ir net griežinėlis citrinos!

 

Įdomu!

Italijoje galima paskanauti ir caffé d‘orzo – šiame gėrime įprastas kavos pupeles pakeičia skrudinti miežiai.

Šios savaitės akcijos

Sveriamos žaliosios besėklės vynuogės Akcija galioja nuo 2017.01.16 iki 2017.01.22
SENOLIŲ pieno produktams Akcija galioja nuo 2017.01.16 iki 2017.01.22