Tobuli kepsniai šventiniam stalui

Kasmet artėjant Kalėdoms užplūsta malonūs rūpesčiai: kokiomis dovanomis nudžiuginti artimuosius, kuo pavaišinti visus, susėdusius prie bendro šventinio stalo. Bene geriausias pasirinkimas – šventinis kepsnys. Tuomet, užuot stovėjus prie puodų, galima maloniai leisti laiką su artimaisiais. Be to, sultingas avienos kumpis arba visas keptas paukštis ant vaišių stalo atrodo gražiai ir šventiškai. O kad viskas pavyktų nepriekaištingai, dalijamės keliais naudingais patarimais.

 

Kiauliena

IKIstaripsniams gruodis03Kiauliena – viena prieinamiausių ir universaliausių mėsos rūšių šventiniam kepsniui. Ji puikiai tiks tuo atveju, jei svečiams labiau patinka švelnesnio, subtilesnio skonio patiekalai. Šventiniam kepsniui patartina rinktis mentę. Ši kiaulienos dalis turi pakankamai riebalų, kurie lydydamiesi susigeria į mėsą ir ši tampa pasakiškai sultinga. Mentę pradėkite ruošti dar iš vakaro. Aštriu peiliu kiaulienos paviršiuje padarykite nedideles „kišenėles“ ir į jas įdėkite plonomis riekelėmis pjaustytų česnako skiltelių. Dubenėlyje sumaišykite klevų sirupą arba skystą medų, šiek tiek smulkiai kapoto imbiero, druską, grūstus pipirus ir alyvuogių aliejų. Gautu mišiniu dosniai aptepkite mėsą ir, įdėję į sandarų indą arba įvynioję į maistinę plėvelę, laikykite per naktį šaldytuve. Susiruošę kepti, įkaitinkite orkaitę iki 220 °C ir pašaukite kiaulieną 10 min. Per tą laiką mėsos paviršius dailiai apskrus. Po to sumažinkite temperatūrą orkaitėje iki 160 °C ir kepkite mėsą, priklausomai nuo storio ir dydžio, dar 30–40 min. Patiekite su puria bulvių koše ir gaiviomis kopūstų salotomis. Puikiai derės ir drauge su mente iškeptos obuolių puselės.

IKI pataria

Kad mėsa arba paukštiena tolygiai iškeptų, prieš dėdami ją į įkaitusią orkaitę, išėmę iš šaldytuvo bent 1 val. palaikykite kambario temperatūroje.

 

Kalakutas

IKIstaripsniams gruodis04Orkaitėje keptas kalakutas – kone klasikinis šventinis patiekalas. Kalakutiena pasižymi gana išraiškingu skoniu, nėra riebi, be to, vieno tokio paukščio pakanka net ir nemažam būreliui pamaitinti. Rinkitės vidutinio dydžio (4–5 kg) kalakutą – tuomet mėsa bus minkštesnė. Paukštį kepimui galite paruošti ir iš vakaro, ir tą pačią dieną. Odelę įtrinkite druska bei pipirais ir aptepkite lydytu sviestu arba alyvuogių aliejumi. Į vidų įdėkite per pusę perpjautą česnako galvutę, ketvirčiais susmulkintą svogūną, citrinos skiltelių ir ryšulėlį šviežių čiobrelių. Paukštį patartina surišti virtuviniu siūlu, kad sparneliai ir šlaunelės nepridegtų, iškeptų tolygiai, panašiu metu kaip ir mėsingesnės kalakuto dalys. Taip paruoštą kalakutą pašaukite į 180 °C orkaitę ir kepkite apie 2–2,5 val., retkarčiais apšlakstydami kepant išsiskyrusiomis sultimis. Kad krūtinėlė būtų minkštesnė ir sultingesnė, paukštį kepkite krūtine į apačią. Kalakutas bus iškepęs, kai įbedus šakutę į šlaunį bėgs skaidrios sultys. Paukštį patiekite su keptomis saldžiosiomis bulvėmis arba virtais ryžiais.

 

 

Žąsis ir antis

IKIstaripsniams gruodis01Žąsiena ir antiena – puikus pasirinkimas šventiniam stalui. Tai išraiškingo skonio paukštiena, todėl ją galima derinti su ryškesniais skoniais. Žąsiena ir antiena yra linkusios išsausėti, todėl nereikėtų jų perkepti, juolab kad abiejų rūšių paukštieną galima valgyti ir vidutiniškai iškeptą. Pasiruošimą pradėkite iš vakaro. Pirmiausia aštriu peiliu kryžmai įpjaukite paukščio krūtinės ir šlaunų odelę. Taip ne tik padėsite prieskoniams geriau įsigerti į mėsą, bet ir užtikrinsite, kad kepant riebalai lydysis ir skrus, suteikdami paukštienai dar intensyvesnio skonio. Dubenėlyje sumaišykite tarkuotą žaliųjų ir geltonųjų citrinų žievelę, druską, grūstus pipirus, maltus gvazdikėlius, žvaigždanyžius, cinamoną ir imbierą. Gautu mišiniu įtrinkite žąsį arba antį iš vidaus ir išorės. Į vidinę ertmę įdėkite atlikusius citrusinius vaisius, po kelias šakeles petražolių, čiobrelių ir šalavijų. Paukštį suriškite virtuviniu siūlu ir per naktį laikykite šaldytuve. Atėjus metui kepti įkaitinkite orkaitę iki 220 °C ir pakepkite paukštį 10–15 min., kad odelė apskrustų. Po to sumažinkite kaitrą iki 180 °C. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo paukščio svorio. Jei pageidaujate visiškai iškepusios mėsos, kepkite po 30 min. vienam svorio kilogramui. Prie prieskoniais kvepiančios žąsienos arba antienos puikiai tiks karamelizuotos morkytės, moliūgų košė arba burokėlių salotos.

 

Aviena

Jei per Kalėdas norisi šio to ryškaus ir įsimintino, nustebinkite svečius keptu avies kumpiu. Galite rinktis tiek išpjovą, tiek kumpį su kaulu – antruoju atveju iškepusi mėsa bus sultingesnė ir intensyvesnio skonio. Avieną taip pat galite paruošti iš vakaro. Pirmiausia nupjaustykite riebalus, jei jų jums pasirodys per daug. Mėsą dosniai įtrinkite druska bei grūstais pipirais, patepkite alyvuogių aliejumi ir per naktį uždengę laikykite šaldytuve. Atėjus metui kepti, orkaitėje įjunkite grilio funkciją arba kaitinimą iš viršaus ir nustatykite 200 °C temperatūrą. Pašaukite avieną į įkaitusią orkaitę ir, vis apversdami, kepkite po 5 min., kol mėsa apskrus iš visų pusių. Jei tokių funkcijų jūsų orkaitėje nėra, mėsą apkepkite gerai įkaitintoje storadugnėje keptuvėje. Kai aviena apkeps, išimkite mėsą, o temperatūrą orkaitėje sumažinkite iki 160 °C. Dubenėlyje sumaišykite smulkintus rozmarinus bei išspaustas česnakų skilteles. Gautu mišiniu gausiai aptepkite avieną ir kepkite orkaitėje. Jei pageidaujate vidutiniškai iškepusios mėsos, 1 kg avienos kepkite 25 min. Jei labiau mėgstate visiškai iškepusią mėsą, 1 kg teks kepti 30 min. Patiekite su mėtų pesto, keptomis bulvėmis ir orkaitėje keptais briuseliniais kopūstais.

IKI pataria

Iškepusią mėsą arba paukštieną palaikykite 10–20 min. ir tik tada supjaustykite. Per tą laiką sultys tolygiai pasiskirstys, ir patiekalas bus itin minkštas ir sultingas.

 

Jautiena

IKIstaripsniams gruodis02Jautiena – puikus pasirinkimas šventiniam kepsniui. Tai gana ryškaus skonio mėsa, kurios savybės geriausiai atsiskleidžia iškepus orkaitėje. Šventiniam stalui siūlome rinktis jautienos išpjovą. Iš vakaro dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, šlakelį balzaminio acto, garstyčias, smulkintas česnako skilteles, medų, čiobrelių bei rozmarinų lapelius. Gautu mišiniu dosniai aptepkite mėsą ir uždengę per naktį laikykite šaldytuve. Susiruošę kepti, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir, priklausomai nuo mėsos storio, kepkite apie 30–40 min. Geriausia mėsą iš orkaitės ištraukti tada, kai viduje ji bus šiek tiek rausva. Perkepta jautiena bus ne tokia sultinga ir minkšta. Patiekite su rozmarinais pagardintomis bulvėmis ir pikantišku krienų bei jogurto padažu.  


IKI pataria

Iš kepimo metu skardoje susikaupusių sulčių galima pagaminti gardų padažą. Keptuvėje išlydykite sviestą arba taukus ir juose pakepinkite miltus, kol susidarys tiršta pasta. Ją atvėsinkite ir pamažu įmaišykite į kepimo metu išsiskyrusias sultis. Pagal skonį pagardinkite padažą druska bei pipirais ir patiekite padažinėje.